Original title:
Franchising jako metoda vstupu na trh
Translated title:
Franchising as a method of entering the market
Authors:
Bártová, Petra ; Turnerová, Lenka (advisor) ; Khelerová, Vladimíra (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2009
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá tématem "franchisingu jako metody vstupu na trh". Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V první části popisuji základní principy fungování franchisingu, postavení franchisora a franchisanta a také výhody a nevýhody, které plynou pro obě strany ze vzájemné spolupráce. Dále se věnuji významu franchisingu ve světě i v rámci České republiky. Praktická část pojednává o využití franchisingu na příkladu sítě restaurací Švejk restaurant.This bachelor thesis deals with franchising as a method of entering the market. My work is divided into theoretical and practical part. In the first part I describe the essential principals of functioning every franchising system. I explain the mutual relationship between franchisor and franchisee and also advantages and disadvantages for both of them. As a next part I mention the importance of using franchising in the world and also in the Czech Republic. Practical part deals with concrete usage of franchising in a system of restaurants known as "Švejk restaurant".
Keywords:
Advantages and disadvantages of franchising; Franchising; Švejk restaurant; Franchising; Výhody a nevýhody franchisingu; Švejk restaurant
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/22478