Original title:
Optimalizace používání pesticidů proti škůdcům v systému integrované produkce brukvovité zeleniny
Translated title:
Optimization of using of pesticides against pests in system of integrated production of vegetable
Authors:
Holý, Kamil ; Kocourek, František ; Stará, Jitka Document type: Methods ISBN: 978-80-7427-139-7
Year:
2013
Language:
cze Publisher:
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Abstract:
[cze][eng] Metodika je určena zemědělcům a pěstitelům brukvovité zeleniny, zejména těm, kteří zeleninu pěstují v systému integrované produkce zeleniny. Metodika obsahuje informace a doporučení pro ochranu proti hlavním škůdcům brukvovité zeleniny potřebné pro uplatňování zásad integrované ochrany v souladu s požadavky legislativy platné od roku 2014. Výběr prostředků ochrany proti cílovému škodlivému organismu je založen na zhodnocení ochranné lhůty účinné látky a na zhodnocení vedlejších účinků této látky na necílové organismy. Pro každou účinnou látku pesticidu a hodnocený druh zeleniny jsou uvedeny údaje o degradaci reziduí v závislosti na čase od termínu aplikace do sklizně. Podle údajů o degradaci reziduí pesticidů v brukvovité zelenině lze stanovovat akční ochranné lhůty pro nízkoreziduální nebo bezreziduální produkci zeleniny. Pro každou účinnou látku pesticidu povoleného v EU do brukvovité zeleniny, včetně potenciálních látek pro povolení v ČR, jsou uvedeny vedlejší účinky na přirozené nepřátele škůdců a na další necílové organismy. Podle těchto poznatků bude možné zařadit účinnou látku přípravku do zeleného, žlutého a červeného seznamu pesticidů pro systém integrované produkce brukvovité zeleniny.Methodology is addressed to farmers and growers of Brassica vegetable, mainly for growers in system of integrated production of vegetable. Methodology contain information and recommendation for control against main pests of Brassica vegetable necessary for implementation of principles of integrated control in agreement with legislation requirements valid from 2014. Selection of means against pests is based on evaluation of pre-harvest period of active substances of pesticides and evaluation of side effects of these substances on nontarget organisms. For each active substance of pesticide and evaluated vegetable species, data about residue degradation in dependence on time from term of application. According to residue degradation of pesticides in vegetable it is possible to state action pre-harvest periods for low-residue and no-residue vegetable production. Data about side effects on natural enemies and other non-target organisms are given for each active substance of pesticide allowed in EU for vegetable control including substances potentially available for allowing in the Czech Republic. According this knowledge it is possible to rank the active substance into green, yellow and red list of pesticides for integrated system of Brassica vegetable production.
Keywords:
integrated control; natural enemies; pesticides; residues; vegetable; integrovaná ochrana; pesticidy; přirození nepřátelé; rezidua; zelenina Project no.: QH81292 (CEP) Funding provider: Ministerstvo zemědělství ČR
Rights: This work is protected under the Copyright Act No. 121/2000 Coll.