Název:
Využití NIR spektroskopie při kontrole falšování kozí syrovátky
Autoři:
Novotná, Petra Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývala tématem "Využití NIR spektroskopie při kontrole falšování kozí syrovátky". Cílem práce bylo ověřit potenciál NIR spektroskopie ke kontrole znehodnocení kozí syrovátky syrovátkou kravskou. V teoretické části byla stručně popsána problematika falšování potravin, některé metody používané při kontrole potravin se zaměřením na techniku blízké infračervené spektroskopie a jejího uplatnění v mlékárenství. Dále byla popsána syrovátka a její složení se zaměřením na syrovátku kozí, zpracování syrovátky a možnosti využití syrovátky v potravinářství. V praktické části bylo prováděno měření kozí a kravské syrovátky a jejich binárních směsí o různé koncentraci. Vzorky byly měřeny na FT-NIR spektrometru ve spektrální oblasti 10 000 -- 4 000 cm-1. Ke kvalitativnímu vyhodnoceni NIR spekter byla použita diskriminační analýza. Výsledky práce ukázaly, že blízká infračervená spektroskopie je vhodná k ověřování pravosti kozí syrovátky.The diploma thesis dealt with the theme "The use of NIR spectroscopy in the control of goat whey adulteration". The aim of this thesis was to verify the potential of NIR spectroscopy to check of devaluation goat whey with cow whey. In the theoretical part was briefly described the problems of food adulteration, some of the methods used in the control of food with focusing on the near-infrared spectroscopy technique and its application in the dairy industry. Further was described whey and its composition focusing on goat whey, whey processing and the possibilities of using whey in food industry. In the practical part were measured goat and cow whey and their binary mixtures at various concentrations. For the qualitative evaluated of NIR spectra was used discriminant analysis. The results showed that near-infrared spectroscopy that near-infrared spectroscopy is suitable for the authentication of goat whey.
Klíčová slova:
detekce; diskriminační analýza (DA); kravská syrovátka; NIR spektrum