Název:
Studium polymorfizmu DNA u tritikale
Autoři:
Svojsíková, Nikola Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Současné odrůdy tritikale nesplňují mlynářské ani pekařské požadavky. Příčinou je přítomnost chromozomu R, který zhoršuje viskoelastické vlastnosti těsta a přítomnost sekalinů zapříčiňuje horší technologické vlastnosti zrna. Bakalářská práce se věnuje detekci alelického složení lokusů vysokomolekulárních gluteninových podjednotek (HMW-GS) a nízkomolekulárních gluteninových podjednotek (LMW-GS). V práci bylo analyzováno celkem 14 vybraných genotypů tritikale. DNA markery založené na polymerázové řetězové reakci (PCR) byly použity k identifikaci alelického složení v lokusech Glu-A1, Glu-B1 a Glu-D1, které kódují vysokomolekulární gluteninové podjednotky, a sekalinového lokusu. V lokusu Glu-A1 byly detekovány alely Glu-A1a, Glu-A1b, Glu-A1c. Celkem 4 alelické kombinace gluteninových podjednotek Bx7+By18*, Bx7*+By8, Bx7+By8*, Bx7+By8 byly detekovány v lokusu Glu-B1. U dvou linií byla detekována alela Glu-D1d. Sec-1 lokus byl detekován u 12-ti šlechtitelských linií. DNA markery byly také využity při zjištění alelického složení lokusu Glu-A3, který kóduje nízkomolekulární gluteninové podjednotky. Alely Glu-A3a, Glu-A3d a Glu-A3f nebyly u analyzovaných linií detekovány.Recently known varieties of triticale do not meet milling and baking requirements. The reason is a presence of chromosome R in triticale, which decreases viscoelastic qualities of dough, and a presence of secalins, which decreases technological qualities of grain. Bachelor thesis devotes to detection of high-molecular-weight glutenin subunits (HMW-GS) and low-molecular-weight glutenin subunits (LMW-GS). In total there were 14 genotypes of triticale analyzed in the thesis. DNA markers based on polymerase chain reaction (PCR) were used to identify allelic combinations in loci Glu-A1, Glu-B1 and Glu-D1, which encode high-molecular-weight glutenin subunits, and secalin locus. Alleles Glu-A1a, Glu-A1b, Glu-A1c were detected in locus Glu-A1. Four allelic combinations of glutenin subunits Bx7+By18*, Bx7*+By8, Bx7+By8*, Bx7+By8 were detected in locus Glu-B1. Allele Glu-D1d was detected at two breeding lines. Sec-1 was detected at 12 breeding lines. DNA markers were used to discover allelic composition of locus Glu-A3, which encodes low-molecular-weight glutenin subunits. Alleles Glu-A3a, Glu-A3d and Glu-A3f were not detected at analyzed breeding lines at all.
Klíčová slova:
DNA markery; HMW gluteninové podjednotky; LMW gluteninové podjednotky; tritikale