Original title:
Stav školního stravování na ZŠ Brno Otevřená
Authors:
Koláčková, Veronika Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce popisuje školní stravování v České republice. V první části se zabývá základními předpisy týkající se stravování ve školních jídelnách, popisuje význam školního stravování, požadavky na výživu a doporučené výživové dávky. Dále popisuje systém HACCP, vymezuje pojem spotřební koš a jídelní lístek. Jsou zde stručně rozebrány programy, které pomáhají školám vést děti ke zdravé výživě. Zabývá se vlivy působící na výživu dětí a zdravotními problémy, jako je například obezita a potravinové alergie a intolerance. Nakonec stručně charakterizuje systém školního stravování v zahraničí. Druhá část je zaměřena přímo na ukázku stravování na ZŠ Brno Otevřená v Žebětíně, kde je popsán systém stravování a ukázána příručka systému HACCP. V závěru práce je vyhodnocení dotazníku, který podrobil strávníky otázkami týkající se stravování ve školní jídelně na této základní škole.This bachelor's thesis describes school meals in the Czech Republic. The first part addresses the basic regulations regarding eating in school canteen, furthermore it deals with meaning of school meals, nutritional requirements and recommended daily doses. It also describes the HACCP system, defines the terms consumer basket and menu. This thesis also discusses programs that help the schools to guide children towards healthy eating. Another important topics are the influences on children's nutrition and related health problems such as obesity, food allergies and intolerance. In the end it briefly describes the system of school meals abroad. The second part is focused directly on the example of school meals at ZŠ Brno Otevřená in Žebětín, which describes the system of eating and demonstrates the HACCP manual. In the conclusion of this thesis, you will find the evaluation of questionnaire, which subjected diners to questions related to school meals in canteen of this elementary school.
Keywords:
děti; jídelna; stravovací návyky; výživa