Název:
Porovnání kvality produktů z konvenční a bio produkce
Autoři:
Honzírková, Kateřina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo srovnání kvality bioproduktů a produktů z konvenčního zemědělství. Seznámení se s principy konvenčního a ekologického zemědělství, charakterizovat základní pojmy v ekologickém zemědělství jako je bioprodukt a biopotravina. Seznámit se se způsoby kontroly a certifikace biopotravin a zabývat se kvalitou bioproduktů z hlediska senzorického, nutričního, technologického a hygienického. Závěr práce se věnuje studiím porovnávající kvalitu bioproduktů a produktů z konvenčního zemědělství. Ze zjištěných výsledků vyplývá, že produkty ekologického zemědělství nejsou jednoznačně ve srovnání s produkty konvenčními zdravější nebo nutričně výhodnější.Goal of this bachelors thesis is a comparison of quality between organic and conventional agricultural production. Thesis starts with definitions of conventional and organic agriculture, characteristic of basic terms as organic product and organic food. Next part is followed by methods of monitoring and certification of organic food. Quality of organic products is analyzed from sensory, nutrition, technological and hygienic perspective. End of thesis is focused on studies comparing quality of organic and conventional agriculture products. Obtained results shows not real benefits of organic products in comparison to conventional agriculture production in health or nutritional aspect.
Klíčová slova:
biopotraviny; konvenční potraviny; kvalita