Název:
Možnosti ovlivnění kvality hovězího masa
Autoři:
Holá, Kateřina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá možnostmi ovlivnění kvality hovězího masa. Maso je nedílnou součástí pestré a vyvážené výživy člověka, jenž je jedním z hlavních předpokladů zdravého tělesného vývoje každého jedince. V práci jsou popsány intravitální vlivy působící na kvalitu masa, které jsou rozepsány od plemenné příslušnosti po porážku zvířete. Dále práce pojednává i o postmortálních faktorech jako je opracování masa, které je nesmírně důležité ve vztahu k výsledné jakosti. V další části jsou popsány postmortální změny v mase, včetně výčtu základních a zvláštních forem kažení masa spolu s jakostními odchylkami.This thesis deals with the possibilities of how the qualit of affecting the quality of beef. Meat is an integral part of a balanced human diet, which is one of the prerequisites for a healthy physical development of each individual. This paper describes the main influences that affect the quality of meat from birth to slaughter. Further work involved a post-mortem factors such as processing the meat, which is extremely important in relation to the resulting quality. The next section describes the post-mortem changes in meat, including a list of basic and special forms of spoilage of meat along with the quality deviations.
Klíčová slova:
hovězí maso; intravitální vlivy; porážení jatečného skotu; postmortální změny masa; vady masa