Original title:
Hodnocení senzorické jakosti mléčných produktů instrumentální a senzorickou analýzou
Translated title:
Evaluation of sensory quality of milk products by instrumental and sensory analysis
Authors:
BLÁHOVÁ, Veronika Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Senzorická jakost mléka a mléčných výrobků je v dnešní době kvalitních produktů velmi důležitým hodnocením a patří mezi ty nejstarší. Součástí analýzy je hodnocení barvy, vůně a chuti, textury. Bylo provedeno porovnání senzorické a instrumentální analýzy mléčných výrobků. Na základě zjištěných dat bylo vyhodnoceno, že senzorická analýza je stále nepostradatelnou součástí a zatím nebyl vyvinut přístroj, který by mohl nahradit lidské smyslové vnímání.Sensory quality of dairy products is nowadays a very important product quality evaluation and is among the oldest. The analysis comprises the evaluation of color, aroma and flavor, texture. A comparison of sensory and instrumental analysis of milk products was made. Based on the obtained data it was evaluated that the sensory analysis is still an indispensable part and a device that could replace human sensory perception has not been developed yet.
Keywords:
dairy products; instrumental analysis; milk; sensory analysis; instrumentální analýza; mléko; mléčné výrobky; senzorická analýza Citation: BLÁHOVÁ, Veronika. Hodnocení senzorické jakosti mléčných produktů instrumentální a senzorickou analýzou. České Budějovice, 2014. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/33110