Název:
Pěstování lnu setého (\kur{Linum usitatissimum} L.) a jeho potravinářské a nepotravinářské využití
Překlad názvu:
The cultivation of flax (\kur{Linum usitatissimum} L.) and its food and non-food use
Autoři:
JAKŠOVÁ, Marie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V historii lidstva je len veden jako jedna z nejstarších kulturních plodin. Jeho blahodárné účinky a široké spektrum využití znali již staří Egypťané. V roce 650 př. Kr. Hippokrates lněné semínko používá v léčbě. Lněné semínko je modře kvetoucí plodina a pěstuje se především v chladnějších oblastech světa. Využitelnost lnu spočívá především v produkci stonku a semene. Cílem mé bakalářské práce bylo vypracovat literární rešerši na technologii pěstování lnu a jeho potravinářské a nepotravinářské využití. Ve své bakalářské práci se věnuji historii lnu, botanické charakteristice a morfologii rostliny, nárokům na prostředí, odrůdám, hubení škůdců a plevelů, ochraně proti chorobám, agrotechnice a hnojení. Dále se zde věnuji způsobu sklizně a technice rosení, posklizňové úpravě, kvalitě produktu a také potravinářskému a nepotravinářskému využití.In the history of mankind is linseed and flaxseed recognized as one of the oldest crops. Its beneficial effects and wide range of usage is already known by the ancient Egyptians. In 650 B.C. Hippocrates used flaxseed in treatments. Flaxseed is a blue flowering crop grown primarily in cooler regions of the world. Usefulness lies in the flax stem and seed production. The aim of my bachelor thesis was to develop a literary research on the technology of the cultivation of flax and its food and non-food uses. In their bachelor's thesis I present the history of flax, the botanical characteristics and morphology of the plants, the demands on the environment, varieties, pest control and weed control, protection against diseases, agrotechnice and fertilization. In addition, I here how to harvest and post-harvest techniques, water, the quality of the product and also the food and non-food uses.
Klíčová slova:
agrotechnika; Len setý; sklizeň; výživa a hnojení; agrotechnics; flax; harvest; nutrition and fertalizition Citace: JAKŠOVÁ, Marie. Pěstování lnu setého (\kur{Linum usitatissimum} L.) a jeho potravinářské a nepotravinářské využití. České Budějovice, 2014. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/32993