Original title:
Výroba jablečného pyré s obsahem Beta-glukanů z ječmene a ovsa
Translated title:
BACHELOR THESIS Production of apple puree containing ß - glucans from barley
Authors:
VRZÁKOVÁ, Miroslava Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá vlivem potravin na naše zdraví jsou to takzvané funkční potraviny. Aby byla potravina nazvána jako funkční, je třeba splňovat určitá kritéria. Kromě toho, že by měla prokazatelně přispívat ke zlepšení lidského zdraví a být zdrojem živin je i přírodního původu. Jako příklad využití jsem zvolila v mé práci jablečné pyré s přídavkem ß-glukano-bílkovinného koncentrátu izolovaného z ječmene, které plní charakter funkční potraviny. -glukany snižují hladinu krevního cukru LDL cholesterolu. Bylo prokázáno, že podporují lidské zdraví a poskytují ochranu proti některým civilizačním chorobám například obezitě. Výsledkem práce je návrh užitného vzoru a jednoduchý příklad využití.The bachelor thesis deals with the influence of food on our health, the so-called functional foods. To be named a functional food, the food must meet certain criteria. In addition to the fact that it should clearly contribute to the improvement of human health, it should be also a source of nutrients of natural origin. As an example in my work I chose apple puree with the addition of ß-glucan-protein concentrate isolated from barley, which fulfill the character of functional foods. - glucans decreases blood sugar levels of LDL cholesterol. It has been proved, that it promotes health and provides protection against some civilization diseases such as obesity. Result of this work is to design a simple utility model and an application example.
Keywords:
apple puree.; barley; Keywords: functional foods; oats; ß-glucan; jablečné pyré.; ječmen; Klíčová slova: funkční potraviny; oves; ß-glukan Citation: VRZÁKOVÁ, Miroslava. Výroba jablečného pyré s obsahem Beta-glukanů z ječmene a ovsa. České Budějovice, 2014. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/32500