Original title:
Pěstování máku setého (Papaver somniferum L.) a jeho potravinářské aj. využití
Translated title:
Cultivation of Poopy (Papaver somniferum L.) and its food and other utilization
Authors:
DUFFEK, Josef Document type: Bachelor's theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá v České republice již tradičně pěstovanou plodinou, a tou je mák setý. Cílem mé bakalářské práce je literární rešerší shrnout poznatky o požadavcích a vlastnostech máku setého, zjistit jeho nároky na pěstování, výnosové prvky, kvalitativní parametry a na základě literární rešerše doporučit současným i budoucím pěstitelům vhodnou technologii pro pěstování této plodiny. Ve své práci jsem se zaměřil na technologii pěstování máku od setí až po sklizeň, na jeho kvalitu a využití.This thesis deals with in the Czech Republic traditionally cultivated crop, and that is the poppy. The aim of my thesis is to summarize the findings in the literature search about the requirements and characteristics of the poppy, to find out his demands on growing, yield components, quality parameters and on the basis of literary research to recommend current and future growers an appropriate technology for the cultivation of this crop. In my thesis I focused on poppy cultivation technology from sowing to harvest, also on its quality and utilization.
Keywords:
cultivation; poopy; quality; yield; kvalita; mák setý; pěstování; výnos Citation: DUFFEK, Josef. Pěstování máku setého (Papaver somniferum L.) a jeho potravinářské aj. využití. České Budějovice, 2014. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/32684