Název:
Zastoupení cereálních produktů a jejich kvalita v jídelníčku žáků ZŠ a studentů VŠ
Překlad názvu:
Representation of cereal products and their quality in the diet of basic school pupils and university students
Autoři:
JURÁK, Ondřej Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V teoretické části práce byly popsány potraviny cereálního charakteru včetně školních výživových programů a zastoupení v jídelníčku žáků základních škol a studentů vysokých škol Ve výzkumné části diplomové práce byla realizována a v souboru žáků vyššího stupně základních škol a v souboru studentů vysokých škol dotazníková akce zaměřená na zastoupení cereálních produktů a jejich význam v jídelníčku. Při hodnocení dotazníkové akce bylo posuzováno množství, jednotlivé druhy a kvalita běžně konzumovaných cereálních výrobků a úroveň stravovacích návyků respondentů v souladu s principy správné výživy. Hodnocením dotazníkové akce bylo zjištěno, že žáci vyššího stupně základních škol mají horší celodenní stravovací návyky než studenti vysokých škol. Potvrdili to zejména odpovědi u otázek týkajících se snídaně, odpolední svačiny a celkového počtu jídel během dne. Studenti vysokých škol preferují celozrnné výrobky více než žáci základních škol. Žáci vyššího stupně základních škol mají nižší úroveň znalostí o cereáliích než studenti vysokých škol.In the theoretical part of the diploma thesis there was described food of cereal character including school nutrition programmes and their representation in the diet of basic school pupils and university students. The interview focused on the representation of cereal products and their importance in the diet is described in the research part of this diploma thesis. The interview was made in the groups of pupils in higher basic schools and university students. When evaluating the questionnaire survey, there were assessed the quantity, individual types and quality of commonly consumed cereal products and the level of eating habits of respondents in accordance with the principles of good nutrition. After evaluation of the interviews it was found that basic school pupils have worse all-day eating habits than university students. It was confirmed mostly by the answers of the questions relating to breakfast, mid-afternoon snacks and total number of meals during a day. University students prefer wholegrain products more than basic school pupils. Pupils of higher basic schools have lower knowledge level of cereals than university students.
Klíčová slova:
celozrnný produkt; Cereální produkt; jídelníček; stravovací návyky; studenti; zdravá výživa; žáci; Cereal products; eating habits; healthy diet; menu; pupils; students; whole grain products Citace: JURÁK, Ondřej. Zastoupení cereálních produktů a jejich kvalita v jídelníčku žáků ZŠ a studentů VŠ. České Budějovice, 2014. diplomová práce (Mgr.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/31486