Název:
Srovnání jednotlivých druhů a skupin ovoce z hlediska obsahu a vlastností výživově cenných složek
Překlad názvu:
Comparison of individual species and groups of fruit in terms of content and properties of nutritionally valuable components
Autoři:
HAVLÍKOVÁ, Martina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce se zabývá obsahem a vlastnostmi výživově cenných složek ovoce a zjišťuje četnost jeho konzumace u studentů středních škol. Teoretická část pojednává o základním členění ovoce s popisem důležitých druhů jednotlivých skupin. Dále jsou zde rozděleny a popsány, vzhledem k významu ve výživě člověka, nejdůležitější výživově cenné složky ovoce vitaminy, antioxidanty, minerální látky, vláknina, sacharidy, bílkoviny a lipidy. Praktická část se zabývá srovnáním jednotlivých druhů ovoce z hlediska obsahu výživově cenných složek. Při srovnávání výživově cenných složek ovoce bylo zjištěno, že skořápkové ovoce vykazuje značně vyšší množství vitaminů, minerálních látek a lipidů než ostatní skupiny ovoce. Dále tato část obsahuje dotazníkové šetření vztahující se k otázkám ohledně četnosti a oblíbenosti konzumace ovoce u studentů středních škol ve věku 17-20 let. Výsledky jsou analyzovány a graficky znázorněny. Z výzkumu vyplývá, že 98% studentů má rádo ovoce a nejraději ho konzumují v čerstvém stavu. Jejich nejoblíbenějším druhem jsou jablka, která jsou u nás nejrozšířenějším ovocem. Naopak k ovoci, které nemají studenti rádi, patří grep a rybíz. Podle dotazníkového šetření studenti rozumí důležitosti ovoce ve stravě vůči jejich zdraví, ale přesto je důležité dbát neustále na pestrou stravu již u mladistvých.The work deals with the content and features of nutritionally valuable fruits constituents and detects the frequency of its consumption among secondary school students. The theoretical part deals with the basic breakdown of fruit with a description of important species of each group. There are also distributed and described, given the importance in human nutrition, most nutritionally valuable components of fruits - vitamins, antioxidants, minerals, roughage, carbohydrates, proteins and lipids. The practical part deals with the comparison of individual fruits in terms of nutritionally valuable constituents. When comparing nutritionally valuable constituents of fruits was found that nuts exhibits considerably higher amounts of vitamins, minerals and lipids than other group of fruit. This section also contains a survey related to questions about the frequency and popularity of eating fruit in secondary school students aged 17-20 years. The results are analyzed and graphically displayed. Research shows that 98 % of students likes fruit and prefer to eat it fresh. Their favorite kind are apples, which are our most usual fruit. In contrast, the fruits that students do not like to include grapefruit and currant. According to the survey, students understand the importance of fruit in the diet to their health, but it is important to pay attention constantly to have a varied diet in adolescents.
Klíčová slova:
minerální látky; oblíbené druhy ovoce; Ovoce; vitamíny; výživově cenné složky ovoce; Fruits; minerals; nutritionallyvaluable componentsof fruits; popularfruits; vitamins Citace: HAVLÍKOVÁ, Martina. Srovnání jednotlivých druhů a skupin ovoce z hlediska obsahu a vlastností výživově cenných složek. České Budějovice, 2014. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/30109