Název:
Úroveň znalostí z problematiky výživy žáků 2. stupně ZŠ ve vztahu k jejich každodenní výživě
Překlad názvu:
The level of knowledge on the issue of nutrition of students in the 2nd grude of elementary school in relation to their daily diet
Autoři:
ŠPALOVÁ, Klára Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Abstrakt: Cílem této práce bylo zpracování výzkumu, zaměřeného na zjištění úrovně znalostí problematiky výživy u žáků 2. stupně ZŠ ve vztahu k jejich každodenní výživě. Teoretická část se zabývá vymezením pojmu výživa, jejím významem, společenským významem výživy a doporučeným poměrem živin. Vymezuje a popisuje pojem pubescence, jak z hlediska biologických, tak psychických změn. Zmiňuje se také o stravování v rodinách a poruchách příjmu potravy. V neposlední řadě popisuje části Rámcově vzdělávacího systému, ale také programy a projekty podporující zdraví. V práci byl použit kvantitativní výzkum a sběr dat proběhl formou dotazníku. Ten je doplněn o vědomostní kvíz o výživě a správném stravování. Výzkumný soubor se skládá z žáků 9. ročníků základních škol, tedy probandů ve věku 14 - 16 let. Výzkum je zaměřen na oblast Českobudějovicka a Táborska.The aim of this thesis was the processing of a survey focusing on the level of knowledge about the diet issues among secondary school pupils in relation to their everyday nourishment. The theoretical part deals with the definition of the term "diet", its importance and social aspect, and the recommended proportion of nutrients. It defines and describes the term "pubescence" with respect to both biological and psychological changes. It also mentions the eating habits in families and eating disorders. It also describes parts of the Framework Educational System and some projects supporting health. A quantitative survey was employed in this thesis, and the data was collected from questionnaires, which included a knowledge quiz about diet and right nourishment. The surveyed group consists of ninth grade pupils of secondary schools, which means probands aged from 14 to 16 years. The research concentrates on the regions of České Budějovice and Tábor.
Klíčová slova:
programy podporující zdraví; pubescence; Rámcový vzdělávací program; výživa; živiny; diet; Framework Education Programme; nutrients; projects supporting health; pubescence Citace: ŠPALOVÁ, Klára. Úroveň znalostí z problematiky výživy žáků 2. stupně ZŠ ve vztahu k jejich každodenní výživě. České Budějovice, 2014. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/35501