Název:
Hodnocení kvality chmele
Překlad názvu:
Evaluation of hop quality
Autoři:
Krofta, Karel Typ dokumentu: Metodiky ISBN: 978-80-86836-84-3
Rok:
2008
Jazyk:
cze
Nakladatel: Chmelařský institut s.r.o., Žatec
Abstrakt: Kvalita chmele je posuzována v několika úrovních od sklizně přes zpracování až po dodávku zpracovaného chmele zákazníkům, kterými jsou ponejvíce domácí a zahraniční pivovary. V metodice jsou popsány nejdůležitější analytické metody, používané k hodnocení kvality chmele, uvedeny jejich přednosti, nedostatky a omezení. Důraz je kladen zejména na stanovení obsahu alfa kyselin, nejdůležitějšího kvalitativního parametru chmele, který lze stanovit několika způsoby s odlišným výsledkem. Důležitou součástí je pojednání o nežádoucích a cizorodých látkách ve chmelu, jejichž obsah je mnohdy limitujícím faktorem prodeje. Na základě výsledků chemických analýz lze s vysokou pravděpodobností určit identitu odrůdy a stupeň stárnutí chmele, ke kterému při skladování a zpracování zákonitě dochází.
Klíčová slova:
chemická analýza kvantitativní; chmel; chmelařství; hořké látky; bitter substances; hop; hop growing; quantitative chemical analysis Číslo projektu: MSM1486434701 (CEP) Poskytovatel projektu: MŠMT ČR Citace: Krofta, K.: Hodnocení kvality chmele. Metodika pro praxi 4/08 Žatec, Chmelařský institut, 2008, 52 s. ISBN 978-80-86836-84-3
Práva: Dílo je chráněno podle autorského zákona č. 121/2000 Sb.