Název:
Hodnocení vlivu klíčení na profily zásobních bílkovin v semenech vybraných druhů luskovin
Překlad názvu:
Evaluation of germination effect on storage proteins profiles in seeds of selected legume species
Autoři:
MAREK, Josef Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo hodnocení změn v profilech zasobních proteinů semen luskovin v průběhu klíčení. Pro řešení byly vybrány 4 druhy luskovin: hrách setý polní, lupina úzkolistá, bob obecný a sója luštinatá. Analýzy proteinů v semenech luskovin byly prováděny na začátku, uprostřed a na konci klíčení. Ze získaného lyofilizovaného a homogenizovaného materiálu byly vyextrahovány proteiny, které byly analyzovány pomocí gelové denaturační elektroforézy (SDS-PAGE). Výsledky prokázaly, že během klíčení semen dochází ke štěpení zásobních proteinů na menší peptidy sloužící pro tvorbu nových proteinů. Ve spektrech proteinů naklíčených semen hrachu setého se snížila intenzita proteinových pruhů v zónách o velikosti 48-45 kDa a 40-36 kDa a zvýšilo se zastoupení proteinových pruhů v zónách charakterizovaných hmotností 25-23 kDa a 19-7 kDa. Ve spektrech proteinů naklíčených semen lupiny úzkolisté nebyly detekovány proteinové pruhy nad 39 kDa a zvýšilo se zastoupení proteinových pruhů v oblastech o velikosti 15-7 kDa.The aim of the diploma thesis was to assess changes in pattern of legume storage proteins during germination. Four species of legumes were chosen for analyses ? Glycine max L., Lupinus angustifolius L., Pisum sativum L. and Vicia faba L. Seeds for analyses were sampled at the beginning, middle and end of germination. Proteins were extracted from lyophilised and homogenised material. These proteins were analysed by SDS-PAGE electrophoresis. The results proved that during seed germination the seed storage proteins cleave into smaller peptides, which forms new proteins. The intensity of protein bands in pea seeds was decreased in the area at around 48-45 kda and 40-36 kDa and the intensity of the proteins bands was increased at around the protein bands 25-23 kDa and 19-7 kDa. In lupine were not detected the protein bands over 39 kDa and during germination amount of protein bands in areas 15-7 kDa was increased
Klíčová slova:
Glycine max L.; klíčení semen luskovin; Lupinus angustifolius L.; Pisum sativum L.; proteiny; SDS-PAGE elektroforéza; Vicia faba L.; germination of legume seeds; Glycine max L.; Lupinus angustifolius L.; Pisum sativum L.; SDS-PAGE electrophoresis; storage proteins; Vicia faba L. Citace: MAREK, Josef. Hodnocení vlivu klíčení na profily zásobních bílkovin v semenech vybraných druhů luskovin. České Budějovice, 2013. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/29190