Název:
Metody zjišťování látek antioxidačního charakteru
Překlad názvu:
The Methods for the Detection of Antioxidant Substances
Autoři:
TURKOVÁ, Kateřina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Antioxidantům a volným radikálům se v současnosti věnuje velká pozornost v klinické a výživové literatuře. Různé reaktivní formy kyslíku jsou vytvářeny při zcela normálních metabolických pochodech naší látkové výměny nebo pocházejí z vnějších zdrojů, jako je vystavení různým vlivům našeho životního prostředí. Lipidy, proteiny, uhlohydráty a DNA jsou schopné reagovat s reaktivními formami kyslíku a mohou být zapojeny v etiologii nejrůznějších onemocnění. Antioxidační systém chrání organismus před účinky volných radikálů jejich vychytáváním, a tím zabraňuje strukturálnímu poškození buněk. Měření jednotlivých složek antioxidačního systému poskytuje důležité informace o ochraně proti účinkům volných radikálů. Během minulého desetiletí bylo vyvinuto mnoho analytických metod k detekci antioxidační aktivity přírodních sloučenin a jejich směsí in vitro. Některé procedury zahrnují metody založené na generaci různých forem radikálů a jejich následné eliminaci po ošetření směsi potenciální sloučeninou s antioxidačním charakterem. Metody používané pro stanovení celkové antioxidační aktivity jsou: Trolox equivalent antioxidant capacity-TEAC, diphenylpicrylhydrazil - DPPH, oxygen radical absorbance capacity-ORAC a metody zkoumající schopnost zábránit lipidové peroxidaci. Další skupinu tvoří metody posuzující redoxní vlastnosti látek (ferric reducing antioxidant potential assay-FRAP, cyklická voltametrie, HPLC).Antioxidants and free radicals are widely discussed in the clinical and nutritional literature. Various reactive oxygen species (ROS) may be produced from normal biochemical, essential metabolic processes or from external sources as exposure to a variety of agents presented in the environment. Lipids, proteins, carbohydrates and DNA are all capable of reacting with ROS and can be implicated in etiology of various human disorders. The antioxidant system protects the organism from the effects of free radicals by scavenging them and thus preventing structural damage of cells. Measuring the individual components of the antioxidant system has provided important information about the defences against free radical effect. During the last decade, many analytical methods have been developed to determine the antioxidant activity of natural compounds and their mixtures in vitro. Some procedures involve the methods based on the generation of various radical species and their elimination by treatment with potential antioxidant compounds. The tests used for the evalution of total antioxidant activity are: Trolox equivalent antioxidant capacity-TEAC, diphenylpicrylhydrazil - DPPH, oxygen radical absorbance capacity-ORAC and the methods testing the ability to prevent lipid peroxidation. The other group includes the procedures that are based on measurement of redox properties of compouds (ferric reducing antioxidant potential assay-FRAP, cyclic voltammetry, HPLC).
Klíčová slova:
antioxidanty; antioxidační aktivita; metody; oxidační stres; polyfenoly; vitaminy; volné radikály; antioxidant activity; antioxidants; free radicals; methods; oxidative stress; polyphenols; vitamins Citace: TURKOVÁ, Kateřina. Metody zjišťování látek antioxidačního charakteru. České Budějovice, 2014. diplomová práce (Mgr.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/27518