Original title:
Adaptace marketingové strategie firmy Jacoby pro český trh
Translated title:
Adaptation of the Jacoby Company marketing strategy on the Czech market
Authors:
Tůma, Lubor ; Král, Petr (advisor) ; Bockstefel, Jan (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2009
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Český trh s biopotravinami se i přes negativní dopady světové finanční krize nachází v konjunktuře. I přes jejich vyšší cenu spotřeba biopotravin v posledním desetiletí v České republice rapidně vzrostla a jejich nabídka se také značně rozšířila. V současnosti lze pod označením "bio" koupit téměř jakýkoli potravinový výrobek. Roste obecné povědomí o biopotravinách a zájem zákazníka vědět, odkud potraviny pocházejí a jakým způsobem byly vyrobeny. Biopotraviny tak již nejsou jen záležitostí úzké skupiny "zelených ekologů", postupně se staly součástí středního proudu. Cílem této diplomové práce je adaptace marketingové strategie firmy Jacoby na českém trhu. Firma Jacoby má za sebou dlouholetou historii výroby a prodeje bio ovocných šťáv v Německu a ve Francii. Adaptace bude vycházet z několika faktorů -- jednak z teoretických zásad mezinárodního marketingu, na které bude navazovat praktická část práce zaměřená na průzkum českého trhu a českých zákazníků. Práce by měla posloužit firmě Jacoby, která se rozhodla pro vstup na český trh, aby zvolila účinnou marketingovou strategii s ohledem na specifika českého trhu s biopotravinami. Do jaké míry působí biotrendy na českého konzumenta, bude předmětem výzkumné části diplomové práce. Výzkum bude zaměřen na nákupní chování českých zákazníků a konkurenční biopotraviny s důrazem na bionápoje v hlavních obchodních řetězcích, které budou předmětem terénního výzkumu.Despite the negative effect of the global financial crisis the Czech market with organic food is growing rapidly. In the past ten years the consumption of organic food increases as well as its product line. The label bio covers almost every kind of food. There has been also an increase in awareness concerning the organic food and people start asking questions about the origin of the food. Organic food is no more the issue of a narrow group of consumers, but it is going mainstream now. The main goal of this thesis is to analyse the specificities of Czech market with organic food which will help the Jacoby Company to adapt its marketing strategy on Czech market with organic food and beverages. The main tools of the thesis are the research of the purchase behaviour of Czech customers and the research of competitive organic beverages in the main retail chaos in Czech republic.
Keywords:
beverage; bio; food; Jacoby; marketing; organic; bio; biopotraviny; Jacoby; marketing; mezinárodní; nápoje
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/20554