Original title:
Biopotraviny v prostředí současného retailingu
Translated title:
Organic food in current retailing
Authors:
Horká, Jana ; Chylíková, Hana (advisor) ; Turnerová, Lenka (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2012
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Hlavním cílem práce je analýza nabídky biopotravin ve vybraných maloobchodních řetězcích zastoupených na českém trhu. Na začátku práce jsou vysvětleny pojmy maloobchod, retailing a je stručně nastíněn vývoj retailu v České republice. Ve druhé kapitole je představeno ekologické zemědělství, jeho definice, cíle a jeho současný stav ve světě a v České republice. Je zde definováno, co je to bioprodukt a biopotravina, jak jsou biopotraviny označovány a které organizace se této činnosti v ČR věnují. Ve třetí kapitole je analyzována situace na trhu biopotravin v ČR a jsou zde představeny určité marketingové projekty a akce pořádané za účelem propagace biopotravin. Čtvrtá kapitola analyzuje současný stav maloobchodní sítě v ČR a v následující kapitole jsou představeny maloobchodní řetězce vybrané za účelem analýzy jejich sortimentu biopotravin. Poslední kapitola se zabývá analýzou nabídky biopotravin ve vybraných retailových řetězcích.The main goal of my diploma thesis is to analyze the offers of organic food in chosen retail chains operating in the Czech market. At the beginning there are defined retail and retailing and there is briefly outlined the development of retail in the Czech Republic. In the second chapter there is introduced organic farming, its definition, goals and its current position in the world and in the Czech Republic. In this chapter is defined what is organic food, how is organic food labeled and which organizations do this business in the Czech Republic. The third chapter analyses the situation in the organic food market in the Czech Republic and there are introduced certain marketing activities and projects to promote organic food. The next chapter analyses the current retail net in the Czech Republic and in the following chapter there are introduced the retail chains chosen for the analysis of their assortment of organic food. The last chapter deals with analysis of assortment of organic food in chosen retail chains.
Keywords:
organic farming; organic food; retailing; biopotravina; ekologické zemědělství; retailing
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/35932