Název:
Světový trh cukru a postavení ČR na tomto trhu
Překlad názvu:
World Sugar Market and the role of the Czech Republic
Autoři:
Vrběcká, Lucie ; Gullová, Soňa (vedoucí práce) ; Kolář, Martin (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoká škola ekonomická v Praze
Abstrakt: [cze][eng] V mé diplomové práci se zabývám analýzou světového trhu cukru a postavením České republiky na tomto trhu. V prvním kapitole obecně popisuji cukr, jeho využití, spotřebu a produkci, popisuji i významné produkční oblasti. Ve druhé části se zabývám omezením trhu ze strany Evropské unie, popisuji jednotlivé reformy a kvóty s dopadem na jednotlivé země. Ve třetí části, a to té nejdůležitější, se věnuji obchodu s cukrem na burzách, jaké nástroje se používají k obchodování, nové formy obchodování jako např. Fair Trade a také popisuji faktory, které ovlivňují vývoj cen. V poslední části, rovněž důležité, píši o postavení České republiky na světovém trhu a jeho vývoji v průběhu let a útlumu produkce cukru v naší zemi.In my diploma thesis I am analysing world sugar market and the role of the Czech Republic on this market. In the first chapter I am describing sugar as a general commodity, its usage, consumption and production, also the production in important areas. In the second part of the thesis I am writing about the restrictions of the sugar market from European Union, I am describing all reforms and quotas and its influence on all countries. In the third part, the most important one, I am writing about sugar trade on Exchange which instruments are mainly being used, news forms of trading such as Fair Trade. I am also describing factors that influence development of prices. In the last part, also very important one, I am writing about the role of the Czech Republic on the world market and its development throughout the years and about attenuation of the sugar production in our country.
Klíčová slova:
cukr; cukrová třtina; cukrová řepa; EU a produkce cukru; Matif; EU and sugar production; Matif; sugar; sugar beet; sugar cane
Instituce: Vysoká škola ekonomická v Praze
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dostupné v digitálním repozitáři VŠE. Původní záznam: http://www.vse.cz/vskp/eid/35509