Název:
Čirok obecný Sorghum bicolor (L.) MOENCH, možnosti využití v podmínkách České republiky: metodika pro praxi
Překlad názvu:
Sorghum (Sorghum bicolor (L.) MOENCH) and its utilization possibilities in the condition of the Czech Republic
Autoři:
Usťak, Sergej ; Hermuth, Jiří ; Janovská, Dagmar ; Strašil, Zdeněk ; Hýsek, Josef Typ dokumentu: Metodiky ISBN: 978-80-7427-093-2
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Nakladatel: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Abstrakt: [cze][eng] Čirok je jednou z nejdéle pěstovaných plodin. V současné době se ve světě řadí mezi pět nejvíce pěstovaných obilnin pro lidskou výživu. Tato metodika zahrnuje komplexní pohled na pěstování čiroku a uvádí nejnovější poznatky od botanické charakteristiky až po možnosti jeho využití. V této publikaci jsou zahrnuty kromě vlastních nově získaných poznatků i současné údaje ze světové literatury. V metodice jsou charakterizovány vybrané druhy čiroku vhodných do různých stanovištních podmínek České republiky. Jsou popsány aspekty a postupy, které mohou ovlivnit výslednou produkci včetně kvality fytomasy vybraných druhů čiroku také z hlediska energetického využití pro výrobu bioplynu.Sorghum is one of the oldest used crops. Presently, it is one of the five most cultivated cereals in the world for human nutrition. This methodology includes a comprehensive view of sorghum cultivation and presents the newest knowledge in range from botanical taxonomy to the possibilities of utilization. In this publication, there are included not only our own results but there are also results from the world scientific publications. There are characterized selected species of sorghum suitable for different climatic conditions of the Czech Republic. There are described all aspects and procedures, which can influence the final production of selected sorghum varieties including their quality from the point of view of biogas production.
Klíčová slova:
metodika; čirok; methodology; sorghum Číslo projektu: MZE0002700604 (CEP) Poskytovatel projektu: Ministerstvo zemědělství ČR
Práva: Dílo je chráněno podle autorského zákona č. 121/2000 Sb.
Instituce: Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i.
(web)