Název:
Specifika ve výživě pacientů s chronickým selháváním ledvin v predialyzačním a dialyzačním programu.
Překlad názvu:
The nutrition specifics of patients with chronic renal failure in pre-haemodialysis and haemodialysis programmes.
Autoři:
PAVLÍKOVÁ, Andrea Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Chronická renální insuficience, často i přes nastavenou adekvátní léčbu, má tendenci se postupně zhoršovat až dospěje do stavu ledvinného selhání. Toto období nefrologické dispenzarizace může trvat různě dlouho. Ledviny během desítky let ztrácí svoji očišťovací schopnost, což vede k hromadění odpadních látek metabolismu v těle. Pokud primární renální onemocnění vygraduje do konečného stádia, je pacient odkázán na náhradní ledvinnou terapii v podobě hemodialýzy, peritoneální dialýzy nebo transplantace. Léčba ledvinného selhávání se odvíjí od stupně postižení renálních funkcí. S tímto faktem úzce souvisí i úprava stravovacích návyků. V první etapě nedostatečnosti se dieta nijak zvlášť neodlišuje od běžných zásad zdravého stravování. Teprve posléze dochází k postupnému omezování v příjmu jednotlivých nutrientů. Cílem této teoretické bakalářské práce bylo zmapování specifických nároků na výživu u pacientů, kteří se potýkají s chronickým selháváním ledvin a ještě nejsou zařazeny do dialyzačního programu, oproti jedincům, kteří již navštěvují dialyzační středisko a pravidelně podstupují očistu krve. K získání potřebných informací pro sestavení odpovídajícího jídelníčku bylo zapotřebí prostudování velkého množství naučné literatury. Čerpáno bylo jednak z vědeckých bibliografických publikací předních českých i zahraničních autorů. Dále bylo nutné hledat nejnovější poznatky, které pramení z randomizovaných multicentrických studií v odborných časopisech zaměřených na ledvinné nemoci a výživu. V neposlední řadě se vycházelo z Guidelines mezinárodních nadací, které se zabývají touto problematikou. Na základě zjištěných informací byla pro pacienty s chronickým selhávání ledvin vytvořena výživová doporučení, která jsou rozdělena na nízkobílkovinnou dietu při konzervativní terapii a na omezení v příjmu živin u pacientů zařazených do hemodialyzačního programu.Chronic renal insufficiency tends to worsen gradually until it gets to the stage of kidney failure, often despite the prescribed adequate treatment. The duration of this period of nephrology dispensarization may differ. Kidneys lose their cleaning ability within ten years, which leads to accumulation of metabolism waste products in the body. If the primary renal disease graduates to the final stage the patient depends on substitute kidney therapy in the form of haemodialysis, peritoneal dialysis or transplantation. Kidney failure treatment depends on the stage of renal function impairment. Modification of eating habits is also closely related to this fact. In the first stage of insufficiency the diet does not substantially differ from normal healthy nourishment principles. Only later gradual limitation of intake of the individual nutrients is necessary. The aim of the bachelor thesis was to map specific requirements for nourishment of patients suffering from chronic kidney failure that have not been included in a dialysis programme yet, contrary to individuals who already visit a dialysis centre and regularly undertake blood cleaning process. A lot of professional literature had to be studied to obtain necessary information for preparation of adequate diet regimen. Scientific bibliographic publications by Czech as well as foreign authors were used as the source on the one hand and the latest findings resulting from randomized multicentric studies had to be found in journals specialized in kidney diseases and nourishment on the other hand. Nourishment recommendations for patients with chronic kidney failure, which are divided into low-protein diet in conservative therapy and limitation of nutrient intake in patients included in the haemodialysis programme, were elaborated upon the obtained information.
Klíčová slova:
chronické selhání ledvin; dialyzační program; dietoterapie; konzervativní léčba; výživa; chronic kidney failure; conservative therapy; dialysis programme; dietotherapy; nutrition Citace: PAVLÍKOVÁ, Andrea. Specifika ve výživě pacientů s chronickým selháváním ledvin v predialyzačním a dialyzačním programu.. České Budějovice, 2013. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/33525