Název:
Ocenění Rodinného pivovaru BERNARD, a. s.
Překlad názvu:
Business Valuation of BERNARD Family Brewery
Autoři:
Voplakal, Tomáš ; Mařík, Miloš (vedoucí práce) ; Hejduková, Markéta (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoká škola ekonomická v Praze
Abstrakt: [cze][ger][eng][spa][fre][slo] Diplomová práce se zabývá oceněním podniku Rodinný pivovar BERNARD, a. s., který sídlí v Humpolci a velikostí se řadí k menším pivovarům. V roce 2001 se management firmy rozhodl použít k financování dalšího růstu venture capital. Cílem diplomové práce je prostřednictvím komplexního řešení indikovat tržní hodnotu podniku k 1. 1. 2009, jež z definice Mezinárodních oceňovacích standardů vychází jako odhad. Nalezená hodnota bude zajisté reflektovat vliv vstupu strategického partnera. Účel ocenění, které bude nezávisle provedeno dvěma přístupy - metodou DCF APV (na základě analýzy výnosů) a metodou srovnatelných podniků (založenou na analýze trhu), spočívá ve zjištění hodnoty pro vlastníky a věřitele, např. kvůli případnému prodeji pivovaru. Diplomová práce se pro lepší orientaci čtenáře v textu strukturuje do šesti kapitol, které zahrnují základní informace o podniku, strategickou analýzu, finanční analýzu, generátory hodnoty, finanční plán a vlastní ocenění. Uvedené tematické celky se dále člení na podkapitoly. Napříč textem jsou využívány mimo jiné pokročilé statistické metody, sloužící k úspěšnému naplnění vytčeného cíle.Die Thesis besteht aus einer Unternehmensbewertung der BERNARD Familienbrauerei, einer Brauerei mit Sitz in Humpolec, die zu einer Gruppe kleinerer Brauereien gehört. Im Jahr 2001 entschied das Management das Unternehmenswachstum mit Risikokapital zu finanzieren. Hauptziel dieser Thesis ist es mittels Schätzungen und in Übereinstimmung mit den International Valuation Standards (IVS) den Marktwert vom 1. 1. 2009 festzustellen. Die Unternehmensbewertung ist grundsätzlich durch zwei verbreitete Bewertungsansätze bestimmt - die APV-Methode (basierend auf einer Einkommensanalyse) und das Multiplikatorenverfahren (basierend auf Marktanalysen). Zusätzlich werde bei Bedarf Methoden der erweiterten Statistik angewandt. Der Hintergrund dieser Bewertung ist die Errechnung eines angemessenen Unternehmenswertes für Unternehmenseigner und Stakeholder. Um ein breites Verständnis zu vermitteln, besteht diese Arbeit aus sechs Hauptteilen: Unternehmensprofil, Strategieanalyse, Finanzanalyse, Werttreiber, Finanzplan und Abschlussbewertung. Des Weiteren sind alle Teile in mehrere Sektionen unterteilt.The thesis consists of a business valuation of BERNARD Family Brewery, a brewery headquartered in the town of Humpolec and belonging to a group of several smaller breweries (related to its size). In 2001, top management decided to finance its company growth through venture capital. The main objective of this thesis is to indicate the market value as of 1/1/2009 by utilizing appraisement measures in accordance with International Valuation Standards (IVS). The business valuation is primarily determined using two well-known valuation approaches - adjusted present value method (based on income analysis) and comparable companies analysis (based on market analysis). In addition, the use of advanced statistics is applied when needed. The purpose of this assessment is to find an appropriate value for owners and other third-party stakeholders. In order to provide a full range of understanding, the paper consists of six main parts that involve a company profile, strategic analysis, financial analysis, value drivers, financial plan and a final valuation. Further, all these parts are split up into few sections.La tesis consiste en una evaluación del negocio de Cervecerías de la familia BERNARD, una cervecería centralizada en la ciudad de Humpolec y perteneciente a un grupo de pequeňas cervecerías (en relación con su tamaňo). En 2001, la dirección de la compaňía decidió financiar el crecimiento de esta a traves de capital riesgo. El principal objetivo de esta tesis es indicar el valor de mercado de 01/01/2009 utilizando appraisement medidas de acuerdo con Standars de evaluación internacionales (IVS). La valoración de empresas está determinada básicamente mediante el uso de dos técnicas bien conocidas - el método de ajustar el valor actual (basado en un análisis de ingresos) y el método de comparar compaňías comparables (basado en el valor de mercado). Además, el uso de estadísticas avanzadas se aplica cuando es necesario. El propósito de este trabajo es encontrar el valor apropiado para los propietarios y otros. Para explicarlo, el trabajo da una amplia variedad de conocimientos, consistiendo en seis grandes partes que envuelven el perfil de una compaňía - análisis estratégico, análisis financieros, dirección del valor, planes financieros y evaluación final. Además estas partes están separadas en pocas secciones.Le mémoire s'occupe d'évaluation de l'entreprise BERNARD Brasserie, qui siege a Humpolec et qui appartient plutôt aux petites brasseries. En 2001, le management de la firme s'est décidé a financer d'autre croissance par le capital venture. Le travail a pour l'objectif d'indiquer par la conception complexe la valeur vénale de l'entreprise au 1er janvier 2009 qui sort de la définition des Standards Internationaux d'Évaluation comme une évaluation. La valeur trouvée reflétera certainement l'effet de l'entrée du partenaire stratégique. L'objet d'évaluation qui sera réalisé indépendamment par deux méthodes - d'une part par DCF APV (sur la base de l'analyse des rendements) et d'autre part par la méthode des entreprises comparables (sur la base de l'analyse du marché), repose sur une constatation de la valeur pour les propriétaires et pour les créanciers, par exemple a cause de la vente éventuelle de la Brasserie. Pour que les lecteurs s'orientent mieux dans le texte, le mémoire est divisé en six chapitres qui comportent les informations de base sur l'entreprise, l'analyse stratégique, l'analyse financiere, les générateurs de valeur, le plan de financement et l'évaluation propre. Les différents themes subdivisent en sous chapitres. A travers le texte, le travail profite des méthodes statistiques avancées servant a atteindre l'objectif avec succes.Diplomová práca sa zaoberá ocenením podniku Rodinný pivovar BERNARD, a. s., ktorý sídli v Humpolci a veľkosťou sa zaraďuje k menším pivovarom. V roku 2001 sa management firmy rozhodol použiť venture capital k financovaniu daľšieho rastu. Cieľom diplomovej práce je prostredníctvom komplexného riešenia indikovať tržnú hodnotu podniku k 1. 1. 2009, ktorá vychádza z Mezinárodných oceňovacích štandardov ako odhad. Nájdená hodnota bude určite reflektovať vplyv vstupu strategického partnera. Účel ocenenia, v ktorom budú nezávisle využité dva prístupy - metóda DCF APV (na základe analýzy výnosov) a metóda porovnateľných podnikov (vychádzajúca z analýzy trhu), spočívá v zistení hodnoty pre vlastníkov a veriteľov, napr. pre potreby prípadného predaja pivovaru. Pre lepšiu orientáciu čitateľa sa diplomová práca štrukturuje do šiestich kapitol, ktoré obsahujú základné informácie o podniku, strategickú analýzu, finančnú analýzu, generátory hodnoty, finančný plán a vlastné ocenenie. Uvedené tématické celky sa ďalej členia na podkapitoly. V práci sú využívané pokročilé štatistické metódy, slúžiace k úspešnému naplneniu cieľa.
Klíčová slova:
BERNARD; finanční analýza; finanční plán; generátory hodnoty; Humpolec; metoda DCF APV; násobitele; ocenění podniku; pivo; pivovar; srovnatelné podniky; strategická analýza; APV valuation method; beer; BERNARD; brewery; business valuation; financial analysis; financial plan; Humpolec; multiples; peer group; strategic analysis; value drivers
Instituce: Vysoká škola ekonomická v Praze
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dostupné v digitálním repozitáři VŠE. Původní záznam: http://www.vse.cz/vskp/eid/19380