Název:
Zásady správné výživy a dietních opatření u recidivujících infekcí močových cest a ledvin.
Překlad názvu:
The Rules of a Healthy Diet and the Dietary Measures for Dealing with Relapsing Infections of the Urinary Tract and Kidneys.
Autoři:
VYSKOČILOVÁ, Andrea Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Teoretická část práce pojednává o funkční anatomii a patologii ledvin a močových cest, dále o infekcích močových cest, jejich etiopatogenezi, epidemiologii a rozdělení. Další popisovanou problematikou je dietoterapie v nefrologii, konkrétně obecné zásady dietních opatření, diety u akutních a chronických infekcí či prevence poživatinami. Praktická část se zabývá kvantitativním výzkumem. Sběr dat byl proveden metodou dotazování za pomoci techniky dotazníku. Výsledky výzkumu zachycují, zda ? li jsou respondenti, tedy pacienti s recidivujícími IMC, obeznámeni o složení diety a jaké znalosti mají o pitném režimu, vhodných a nevhodných druzích tekutin či o složení jídelníčku a pokrmech jež je doporučeno z jídelníčku vyloučit. Na základě údajů získaných vlastním výzkumem, byla prokázána nedostatečná znalost pacientů s recidivujícími IMC o složení dietních opatření a hlavní hypotéza byla vyvrácena.The theoretical part of the thesis presents the current knowledge about functional anatomy and pathology of kidneys and the urinary tract, infections of the urinary tract, their etiopathogenesis, epidemiology and classification. The thesis also describes the issue of the diet therapy in nephrology, namely the general principles of dietary measures, a diet to deal with acute and chronic infections, and prevention through diet. The practical part deals with a quantitative research. The data were collected by the method of inquiring, using a technique of questionnaires. The research results show whether the respondents, i.e. patients suffering from relapsing infections of the urinary tract, are aware of the appropriate dietary regimen and of the fluid intake, suitable and unsuitable kinds of fluids, as well as the diet composition and the meals that are recommended for exclusion from the diet. The data obtained in the actual research demonstrated insufficient knowledge of patients suffering from infections of the urinary tract about dietary measures, and disconfirmed the main hypothesis.
Klíčová slova:
dietní opatření; infekce močových cest; ledviny; prevence; výživa; výživová doporučení; kidneys; nutrition; prevention; the dietary measures; the infections of the urinary tract; the nutrition guidelines Citace: VYSKOČILOVÁ, Andrea. Zásady správné výživy a dietních opatření u recidivujících infekcí močových cest a ledvin.. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/26559