Název:
Možnosti dodržení doporučeného příjmu sodíku dle výživových doporučení u zdravých dospělých osob
Překlad názvu:
Possibilities to observe the intake of sodium in agreement with nutritional recommendations for health adults
Autoři:
GRUBEROVÁ, Michaela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce na téma ?Možnosti dodržení doporučeného příjmu sodíku dle výživových doporučení u zdravých dospělých osob? se zabývá problematikou sodíku a jodu ve výživě člověka. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, zda příjem sodíku ve stravě studentů vysokých škol odpovídá současným výživovým doporučením, a zda obsah sodíku v pokrmech připravovaných menzami vysokých škol odpovídá současným výživovým doporučením. Dalším cílem bylo zjistit, zda při plnění výživových doporučení pro příjem sodíku lze zároveň dodržet výživová doporučení pro příjem jodu. Výzkum byl zpracován kvalitativní metodou. Ke sběru dat byla použita technika analýzy dokumentů, tj. záznamů stravovacích zvyklostí vysokoškolských studentů, frekvenčních dotazníků a jídelních lístků univerzitních menz. K odhadu obsahu sodíku a jodu ve stravě studentů a v pokrmech připravovaných menzami byl použit nutriční software Nutriservis, Dietní systém pro nemocnice II, Kompilovaná online databáze nutričního složení potravin a On-line databáze složení potravin ČR, verze 2.11. Odhadovaný průměrný denní obsah sodíku se ve stravě českobudějovických studentů pohyboval v rozsahu 1 993-4 807 mg a v rozmezí 1 227-5 806 mg ve stravě ostravských studentů. Odhadované průměrné denní množství jodu se ve stravě českobudějovických studentů pohybovalo v rozsahu 26-795 ?g a v rozmezí 25-523 ?g ve stravě ostravských studentů. Nejčastějšími zdroji sodíku a jodu ve stravě studentů byly běžné pečivo, mléko a mléčné výrobky, uzeniny, vejce, minerální vody a jedlá sůl. Odhadovaný průměrný denní obsah sodíku v pokrmech českobudějovické menzy se pohyboval v rozmezí 2 909-4 037 mg a v rozsahu 4 397-6 259 mg v pokrmech ostravské menzy. Odhadované průměrné denní množství jodu se v pokrmech českobudějovické menzy pohybovalo v rozsahu 73-338 ?g a v rozmezí 62-584 ?g v pokrmech ostravské menzy. Výživová doporučení pro příjem jodu byla při plnění výživových doporučení pro příjem sodíku dodržena jen v několika málo případech. Doporučena byla výchova k racionálnímu stravování, která by měla probíhat po celý život jedince a dále změna normování soli při přípravě pokrmů menzami.The bachelor thesis ?Possibilities to observe the intake of sodium in agreement with nutritional recommendations for health adults? deals with the issues of sodium and iodine in human diet. One objective of the bachelor thesis was to determine whether the intake of sodium in the diet of university students corresponds to the current nutritional recommendations nad whether the content of sodium in meals prepared in university canteens corresponds to the current nutritional recommendations. Another objective was to determine whether it is possible to observe nutritional recommendations for the intake of iodine while meeting the nutritional recommendations for the intake of sodium. The research used a qualitative method. The technique used for data collection was an analysis of documents, i.e. records of eating habits of university students, frequency questionnaires and menus of university canteens. Nutritional software Nutriservis, Dietary system for hospitals II, Compiled online database of nutritional composition of foodstuffs and On-line database of foodstuff composition in the Czech Republic, version 2.11., was used to estimate the contents of sodium and iodine in food eaten by students and in meals prepared by university canteens. The estimated average daily content of sodium in diet of students from České Budějovice ranged from 1 993 to 4 807 mg and in the diet of students from Ostrava from 1 227 to 5 806 mg. The estimated average daily content of iodine in the diet of students from České Budějovice ranged from 26 to 795 ?g and in the diet of students from Ostrava from 25 to 523 ?g. The most frequent sources of sodium and iodine in the diet of students included regular bakery products, milk and dairy products, smoked goods, eggs, mineral water and edible salt. The estimated average daily content of sodium in meals prepared by the university canteen in České Budějovice ranged from 2 909 to 4 037 mg and in meals prepared by the university canteen in Ostrava from 4 397 to 6 259 mg. The estimated average daily content of iodine in meals prepared by the university canteen in České Budějovice ranged from 73 to 338 ?g and in meals prepared by the university canteen in Ostrava from 62 to 584 ?g. While meeting the nutritional recommendations for the intake of sodium, the nutritional recommendations for the intake of iodine were observed only in a few cases. Education about rational eating has been recommended, which should take place throughout the life of each individual, as well as a change in standards regulating content of salt in meals prepared by university canteens.
Klíčová slova:
denní doporučená dávka jodu; denní doporučená dávka sodíku; jod; menzy vysokých škol; potravinové zdroje jodu; potravinové zdroje sodíku; sodík; studenti vysokých škol; food sources of iodine; food sources of sodium; iodine; recommended daily dose of iodine; recommended daily dose of sodium; sodium; university canteens; university students Citace: GRUBEROVÁ, Michaela. Možnosti dodržení doporučeného příjmu sodíku dle výživových doporučení u zdravých dospělých osob. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/26555