Original title:
Zdroje polynenasycených mastných kyselin a možnosti jejich využití ve výživě
Translated title:
Sources of polyunsaturated fatty acids and their possible use in nutrition
Authors:
KOLINGEROVÁ, Hana Document type: Bachelor's theses
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Polynenasycené mastné kyseliny, jejich zdroje a využití v potravinách jsou dnes studovaným a zkoumaným tématem mnoha vědců. Jejich vliv na zdraví organismu je prokázaný v mnoha hlediscích. Praktická část se proto zabývá zjištěním a porovnáním znalostí této problematiky ve vybraných skupinách, konkrétně studentů středních a vysokých škol. Teoretická část je zaměřena na zdroje polynenasycených mastných kyselin a jejich využití ve výživě. Polyunsaturated fatty acids, their sources and usage in food are nowadays studied and researched topic for many scientists. Their influence on the health of the organism has been proved in many points of view. The practical part is therefore devoted to finding and comparing the knowledge of this issue in chosen groups, namely pupils from high schools and university students. The theoretical part focuses on the sources of polyunsaturated fatty acids and their usage in nutrition.
Keywords:
essential fatty acids; health; nutrition; polyunsaturated fatty acids; ratio of polyunsaturated fatty acids omega 3 and omega 6 series; sources; esenciální mastné kyseliny; polynenasycené mastné kyseliny; poměr polynenasycených mastných kyselin řady omega 3 a omega 6; výživa; zdraví; zdroje Citation: KOLINGEROVÁ, Hana. Zdroje polynenasycených mastných kyselin a možnosti jejich využití ve výživě. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/25672