Original title:
Zelenina a možnosti zvyšování její spotřeby
Translated title:
Vegetables and the possibility of increasing its consumption
Authors:
PEŠKOVÁ, Jitka Document type: Bachelor's theses
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Teoretická část bakalářské práce je rozdělena do třech základních částí. První pojednává o základním členění tržních druhů zeleniny, s popisem významných zástupců. Druhá část pojednává o nutričních vlastnostech zeleniny a její význam pro zdraví. Třetí pak popisuje současnou situaci v produkci a zásobování zeleniny v České republice. Metodická část se zabývá tvorbou a způsobem zadávání a zpracování dotazníku pro zjišťování informací o oblibě a spotřebě zeleniny u vybraného vzorku 220 respondentů, kterými jsou žáci 6.a 8. tříd čtyř základních škol. V praktické části jsou uvedeny výsledky grafického zpracování sběru údajů ze zadaných 220 dotazníků. Celkem je v této části uvedeno 10 výsečových grafů s procentuálním hodnocením dat a 10 sloupcových grafů s číselným hodnocením dat. Praktická část je dále doplněna informacemi zpracovaných dat. V části diskuse a výsledky jsou analyzovány zjištěné výsledky hodnocení dotazníků, z kterých je možné posoudit aktuální informaci ve spotřebě a oblibě zeleniny u mládeže. Z této analýzy jsou odvozeny závěry a doporučení způsobů a možností, jak spotřebu zeleniny u mládeže zvýšit.The theoretical part of the term paper is divided into three basic parts. The first part refers about the basic distinction of the vegetable sorts in the market, including the description of the major representatives. The second part consists of the nutrition characteristics of the vegetable and its importance for the health. The third part then describes the current situation in production and vegetable supply in the Czech Republic. The methodical part is focused on the creation, data entry and further processing of the questionnaire in order to gather the data about the popularity and vegetable consumption in the selected population sample. The sample consists of 220 respondents, which are students from the 6th and the 8th grades of the basic school. In the practical part there are presented results from the graphical processing of data collection from the given 220 questionnaires. All together there are shown 10 pie charts in this part, with the percentage data evaluation, and 10 bar charts with the numerical evaluation. The practical part is also filled up with the information about the data processing. In the section of discussion and results there are analysed the findings from the questionnaires, where it is possible to evaluate the actual information about the popularity and consumption by the young population. Based on this analysis there are concluded results and recommendations for increasing the vegetable consumption by young people.
Keywords:
nutrition characteristics of the vegetable; possibilities of increasing vegetable consumption; vegetable; vegetable consumption; možnosti zvyšování spotřeby zeleniny; nutriční hodnoty zeleniny; spotřeba zeleniny; zelenina Citation: PEŠKOVÁ, Jitka. Zelenina a možnosti zvyšování její spotřeby. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/25266