Název:
Problematika bioimpedance v masném průmyslu
Překlad názvu:
Bio-impedance - using in meat production
Autoři:
ŠPIROCHOVÁ, Lenka Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V bakalářské práci byly zpracovány články zabývající se vhodností použití metody bioimpedance, využívající měření elektrické vodivosti (EV) masa, k hodnocení jakosti vepřového a hovězího masa. Dále byla zkoumána vhodnost této metody k detekci vad PSE (pale ? bledý, soft ? měkký, exudative - vodnatý) a DFD (dark ? tmavý, firm ? tuhý, dry ? suchý), a to hlavně vady PSE u jatečných prasat. Byla zjištěna optimální časová hladina měření EV, kdy jako nejvhodnější dobou se jeví doba měření EV 50 až 60 minut post mortem. Dále bylo zjištěno, že měření EV 24 hodin post mortem je stejně informativní a dostatečné jako měření pH po 24 hodinách po porážce. Tato metoda byla použita i k posouzení vlivu délky přepravy jatečných prasat a doby odpočinku před porážkou na výskyt vady PSE, kdy k nejvyššímu výskytu této vady došlo u jatečných prasat s dopravní vzdáleností do 20 km a dobou odpočinku před porážkou do 2 hodin. Z výsledků měření vyplývá i vhodnost této metody ke stanovení kvalitativních parametrů hovězího masa přímo na porážkových místech na jatkách. Výhodou metody měření EV oproti metodě měření pH je snadná manipulace s elektrodou, nenáchylnost na mechanické poškození a není zde nutnost časté kalibrace elektrody.The thesis has been processed articles dealing with the appropriateness of using bioimpedance method using measurement of electrical conductivity (EV) to evaluate the meat quality of pork and beef. It was further investigated the suitability of this method for the detection of PSE (pale, soft, exudative) and DFD (dark, firm, dry) defects, especially defects of PSE pigs for slaughter. Was found optimal level of measurement time EV, as when the best time seems to be EV measurement time from 50 to 60 minutes post mortem. It was also found that measuring the EV 24 hours post mortem is as informative as a pH sufficient for 24 hours after slaughter. This method was used to assess the influence of the length of pigs for slaughter and rest before slaughter on the occurrence of PSE defects, where the highest incidence of this defect occurred in slaughter pigs to transport distances of up to 20 km and rest prior to slaughter up to 2 hours. From the measurement results shows the suitability of this method to determine the quality parameters of beef directly in the slaughterhouse. The advantage of EV measurement method versus pH is easy to handle with the electrode, no propensity to mechanical damage and there is no need for frequent calibration of the electrode.
Klíčová slova:
bioimpedance; DFD vada; jakost masa; jatečná prasata; PSE vada; bioimpedance; DFD defect; meat quality; PSE defect; slaughter pigs Citace: ŠPIROCHOVÁ, Lenka. Problematika bioimpedance v masném průmyslu. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/23743