Název:
Kvalita objemných krmiv ve vztahu k ekonomice výroby mléka
Překlad názvu:
Quality roughage feed in relation to the economy of milk production
Autoři:
NÁVARA, Drahoslav Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo ve vybraných podnicích zhodnotit úroveň výživy a krmení dojnic ve vztahu k ekonomice výroby mléka a navrhnout případné možnosti pro zlepšení rentability výroby mléka. Byly vybrány celkem čtyři podniky, dva s chovem holštýnského skotu a dva s červenostrakatým skotem. Jeden podnik byl vybrán špičkový a druhý podnik průměrný u obou plemen. Cílem bylo posoudit rentabilitu výroby mléka u špičkových a u průměrných podniků, především vzhledem ke kvalitě objemných krmiv a nákladů na krmnou dávku. Ve vybraných podnicích jsme hodnotili složení krmných dávek, především kvalitativní ukazatele objemných krmiv. Pro zhodnocení mléčné užitkovosti byly vybrány skupiny dojnic na druhé, případně třetí laktaci otelené ve stejném období a to po deseti kusech z každého podniku. Dále jsme hodnotili náklady na krmení dojnic v laktaci a to především náklady na produkci jednoho litru mléka, na krmný den a náklady na produkci za celou laktaci. Vybrané chovy jsme ve všech sledovaných bodech porovnávali mezi sebou.The aim of this thesis was to evaluate in selected levels of nutrition and feeding of dairy cows in relation to the economy of milk production and suggest possible options for improving the profitability of milk production. They have been selected four firms, two keeping Holstein cattle and two with red coloured cattle. One company was with highest production and the second company was with average production. The aim was to assess the profitability of milk production at peak and average enterprises, especially given the quality of forage and the cost of ration. The selected companies we evaluated the composition of feed rations, especially forage quality indicators. For assessment of milk production of dairy cows were selected for the second group, or third lactation calved in the same period, and after ten pieces from each company. We also evaluated the cost of feeding dairy cows in milk and in particular the cost to produce one liter of milk a day and feed at the cost of production for the entire lactation. Selected breeds we all observed points compared with each other.
Klíčová slova:
ekonomika výroby mléka; kvalita objemných krmiv; výživa dojnic; dairy cow nutrition; economics of milk production; forage quality Citace: NÁVARA, Drahoslav. Kvalita objemných krmiv ve vztahu k ekonomice výroby mléka. České Budějovice, 2012. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/23509