Název:
Konverze rodinné farmy na ekologický způsob hospodaření
Překlad názvu:
Conversion of family farm on organic farming system
Autoři:
ŠVOJGR, Josef Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce je zaměřena na vyhodnocení současného stavu hospodaření a vytvoření plánu přechodu Angus farmy na ekologický způsob hospodaření v rostlinné i živočišné výrobě. V období konverze farmy, které trvá dva roky u orné půdy, luk a pastvin se musí hospodaření uvést do souladu se zákonem č. 344/2011 o ekologickém zemědělství. Teoretická část obsahuje základní informace o historii ekologického zemědělství v ČR, vymezení základních pojmů, jako je např.: ekologické zemědělství, ekofarma, bioprodukt, biopotravina. Další informace pojednávají o hlavních cílech ekologického zemědělství, legislativě, kontrole, certifikaci a v neposlední řadě o státní podpoře ekologického zemědělství. Druhá část práce analyzuje současný stav farmy, u které se popisuje struktura rostlinné výroby, struktura živočišné výroby, používaná technika a agrotechnické operace, personální zajištění, bilance živin, bilance krmiv, používání chemických prostředků a SWOT analýza stávajícího stavu. V poslední části práce se navrhuje struktura rostlinné a živočišné výroby pro konverzi u které se popisuje bilance živin, bilance krmiv, personální zajištění, modernizace provozu, zavedení agroturistiky, ekonomické zhodnocení a SWOT analýza stávajícího stavu po konverzi.The thesis is focused on the evaluation of current situation of farming and making a plan for a transition of Angus farm to an organic way of farming in plant and stock farming. During the period of conversion that takes 2 years for arable land, meadows and grazing the farmimg has to be in compliance with the law No. 344/2011 about organic farming. The theoretical part contains basic information about organic farming history in the Czech Republic, basic concept specification such as organic farming, ecofarm, organic product, organic food. The other information deal with the main goals of organic farming, legislation, check, certification and last but not least the subsidy of organic farming. The second part of the thesis analyses the current situation of the farm where the plant farming structure, stock farming structure, used machinery and agrotechnological operation, staffing, balance of nutrients, balance of forage, chemical means using, and SWOT analysis of the current situation are described. In the final part of the thesis there is offerred the structure of plant and stock farming for the conversion where balance of nutrients, balance of forage, staffing, operation modernization, introducing the agritourism, economic evaluation and SWOT analysis of the current situation after the conversion are described.
Klíčová slova:
Agroturistika; Bilance krmiv; Bilance živin; Biopotravina; Bioprodukt; Certifikace Kontrola; Ekofarma; Ekologické zemědělství; Konverze; SWOT analýza; agritourism; balance of forage; balance of nutrients; certification; check; conversion; ecofarm; organic farming; organic food; organic product; SWOT analysis Citace: ŠVOJGR, Josef. Konverze rodinné farmy na ekologický způsob hospodaření. České Budějovice, 2012. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/22994