Název:
Kryokonzervace spermatu ryb na modelovém druhu kapra obecného (Cyprinus carpio): vliv různých teplotních režimů zamrazování na životnost spermií po rozmrazení.
Překlad názvu:
Cryoconservation of fish sperm in model species - common carp (Cyprinus carpio): the influence of different temperature regimes of cryopreservation on the viability of thawed spermatozoa.
Autoři:
SOCHOROVÁ, Denisa Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V této studii byl sledován vliv teploty a rychlosti mrazení a následného rozmrazení na životnost spermií. Motilita (procento pohyblivých spermií), rychlost a doba pohybu spermií byla sledována u kapra obecného (Cyprinus carpio L.) před a po zmrazení. Jako kryoprotektivní média byly použity roztoky doporučované Kopeikou (1986) a Kurokurou (1984). Sperma bylo po naředění mrazeno v pejetách 0,5 ml v termoboxu 3, 6 a 9 cm nad povrchem tekutého dusíku po dobu 20 minut. Průběh teplot během zmrazování byl zaznamenáván uvnitř a vně pejet termočlánkovým teploměrem s miniaturními sondami typu T (měděno-konstantanové). Ve 3 cm nad povrchem tekutého dusíku, byla zaznamenána nejnižší teplota -170°C, v 6 cm -110°C a v 9 cm -70°C. Nejlepších výsledků po zmrazení a rozmrazení bylo dosaženo u roztoku Kopeika ve 3 cm nad tekutým dusíkem: 27% pohyblivých spermií, rychlost pohybu 118 ?m.s-1. Při použití roztoku Kurokura byla dosažena motilita 14% a rychlost pohybu 76 ?m.s-1. U nativního spermatu byla motilita 88% a rychlost 136 ?m.s-1.Influence of temperature and freezing rate on sperm survival after thawing were objective of this study. Motility (percentage of moving sperm), velocity and duration of sperm movement before and after process of freezing were observed in common carp (Cyprinus carpio L.) spermatozoa. Solutions recommended by Kopeika (1986) and Kurokura (1984) were used as a cryoprotective media. Sperm freezing was performed in 0.5 ml straws layed in styrofoam box 3, 6 and 9 cm above the level of liquid nitrogen for 20 min. Temperature changes during process of freezing were recorded inside and outside straws using thermocouple thermometer with miniature probes T type (cuprum ? constantan). At a fi rst level (corresponding to height 3 cm above level of liquid nitrogen) we recorded lowest temperature -170 °C, on a second (6 cm) -110 °C and on a third level (9 cm) -70 °C. Best results of sperm motility after freezing ? thawing were achieved using Kopeika solution and freezing at first level (3 cm above liquid nitrogen) where we reported 27 % of motile spermatozoa and velocity of movement 118 ?m.s-1. Freezing by Kurokura solution resulted in motility 14 % and velocity 76 ?m.s-1 whereas motility of native sperm was 88 % and velocity 136 ?m.s-1.
Klíčová slova:
Cyprinus carpio; kapr obecný; kryokonzervace; motilita; sperma; common carp; cryopreservation; Cyprinus carpio; motility; sperm Citace: SOCHOROVÁ, Denisa. Kryokonzervace spermatu ryb na modelovém druhu kapra obecného (Cyprinus carpio): vliv různých teplotních režimů zamrazování na životnost spermií po rozmrazení.. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/22600