Název:
Ekologické zemědělství v ČR
Překlad názvu:
Organic agriculture in the Czech Republic
Autoři:
Simajchlová, Petra ; Kořánová, Helena (vedoucí práce) ; Hůlová, Marie (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoká škola ekonomická v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Je beze sporu, že ekologické zemědělství je aktuálním tématem, které se čím dál častěji diskutuje nejen na území Evropy, ale také všude ve světě. Vedle nárůstu počtu příznivců ekologického zemědělství a produkce biopotravin se objevuje zároveň stále více pochybností o smysluplnosti a ekonomické efektivnosti tohoto typu hospodaření. V České republice je situace o to složitější, že po téměř půl století socialistického režimu a s ním spojeného bezohledného ničení půdy, rostlinstva a zemědělství vůbec, zde nemá ekologický způsob hospodaření vybudovanou tradici. O principech ekologického zemědělství se ví v prostředí českých spotřebitelů stále ještě velice málo a je potřeba šířit mezi lidmi celkové ekologické povědomí stejně tak jako je tomu například v Německu. Inspiraci je možno čerpat nejen od západních sousedů, nýbrž také od zemí třetího světa. Z toho vyplývá, že pro rozvoj ekologického zemědělství u nás nebudou potřeba pouze finanční prostředky ve formě dotací. Zlepšení celkové situace se neobejde zejména bez rozsáhlé propagace a reklamní kampaně za účasti státních úřadů, odborníků, samotných ekologických farmářů, producentů a především spotřebitelů. Dodržování principů ekologického hospodaření neznamená pouze chytrý marketingový tah, jak si mnozí myslí, ale určitý etický či morální názor na svět. Nejde pouze o bioprodukty a jejich zdravotní či chuťové přednosti, ale především o způsob, kterým byly vytvořeny. Prostřednictvím zemědělské produkce v menších množstvích a využíváním převážně manuální práce se ekofarmáři vracejí k původnímu způsobu života, k přírodě a zlidšťují výrobní proces. Nicméně i přes veškeré sympatie, které k fenoménu ekologického zemědělství cítím, jsem se pokusila vyprovokovat sporné otázky, kterými je ekozemědělství opředeno a zodpovědět je nejen případným čtenářům, ale velkou měrou také sama sobě. Cílem mé práce bylo analyzovat současnou situaci ekologického zemědělství v České republice a prostřednictvím dotazování u provozovatelů vybraných ekofarem zjistit jejich názory na danou problematiku a vytipovat nejzávažnější problémy ekologického zemědělství.The organic agriculture is very current and controversial topic. There is a never-ending argument whether it is economically effective and meaningful way of taking care of plants, animals and environment in general compared to the extensive agriculture. Is it just a huge trickery confusing people, or is it a healthier, environmentally friendlier way of life? In the Czech Republic is the situation even more difficult due to the period of communism. Consumer's knowledge of the principals of organic agriculture is low and we need to get inspired by those other countries which are more developed in this area. By cooperation of government, specialists, farmers and consumers we have to intensify promotion and propagation of ideas of organic agriculture. In my work I tried to provoke some of the most controversial topics and to answer some questions related to the organic agriculture. The aim of my work was to analyze the contemporary situation of the organic agriculture in the Czech Republic and by means of interviews with eco-farmers to find out their opinions about important questions. Furthermore, I tried to discover the most significant problems of the organic agriculture in the Czech Republic.
Klíčová slova:
biopotraviny; ekologické zemědělství; kontrola ekologického zemědělství; consumer; cooperation; organic agriculture
Instituce: Vysoká škola ekonomická v Praze
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dostupné v digitálním repozitáři VŠE. Původní záznam: http://www.vse.cz/vskp/eid/16543