Název:
Vyhodnocení úrovně chovu skotu ve vybraném zemědělském podniku
Překlad názvu:
The evaluation of level management in agricultural enterprise
Autoři:
LOJDA, Stanislav Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V práci byly vyhodnoceny chovatelské a ekonomické ukazatele chovu skotu v Rolnické společnosti Lesonice, a.s., v letech 2009 ? 2011. Výsledky ukazují, že chov skotu v podniku je na dobré chovatelské úrovni a rentabilní. Zejména chov dojnic českého strakatého skotu (fleckvieh) má výbornou produkci mléka a plemenné hodnoty oproti průměru ČR. Telata v odchovu mají dobrý zdravotní stav, který se projevuje i na nízkém úhynu. Kategorie jalovic má kvalitní odchov s nízkým věkem při otelení. U výkrmu býků, který byl obnoven koncem roku 2009, je málo výsledků na hodnocení. Srovnání nákladů s průměrem ČR bylo prováděno z výběrového šetření Ústavu zemědělské ekonomiky a informací v Praze. Náklady jsou srovnatelné s průměrem ČR, a u některých kategorií skotu jsou i nižší. Pokud bude chtít podnik preferovat holštýnský skot, musí využívat lépe plemenné rezervy a zvýšit užitkovost, která se nyní pohybuje pod průměrem ČR. Management podniku by měl neustále snižovat náklady pomocí inovací a profesionálním přístupem. Důraz musí být kladen na spolehlivou kalkulaci nákladů a výnosů.In the thesis there were evaluated breeding and economical factors of livestock breeding in agricultural company Lesonice JSC in the years 2009 ? 2011. The results show that the livestock breeding in this company is on high breeding as well as cost-effective level. Especially milk-cows breed of Czech brindle stock (Fleckvieh) have an excellent production of milk and good breeding values in comparison to the Czech average. Calves in the breed are in a good health condition, which proves in the low mortality rate. The category of heifers has also good-quality breed with low age of calving. There are only few data concerning the bull-fattening that was renewed in 2009. The cost-comparison to the Czech average was carried out by means of sample survey of Institute for agricultural economics and information in Prague. The costs are comparable to the Czech average and by some stock-categories they are even lower. If the company would like to prefer the Holsteiner cattle, it would have to better utilize the breeding reserves and increase the efficiency that is now under the Czech average. The management shell continuously lower the costs by means of innovations and professional attitude. Reliable calculation of costs and incomes must be stressed.
Klíčová slova:
chov skotu; ekonomika; produkce masa; produkce mléka; economy; meat production; milk production; stockbreeding Citace: LOJDA, Stanislav. Vyhodnocení úrovně chovu skotu ve vybraném zemědělském podniku. České Budějovice, 2012. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/19723