Original title:
Prokysávací schopnosti mlékárenské suroviny
Translated title:
Fermentation capability of bulk milk under usual conditions
Authors:
BOUŠKOVÁ, Lucie Document type: Master’s theses
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce bylo vyhodnocení změn v prokysávání tepelně ošetřeného mléka v závislosti na různých fermentačních teplotách. V průběhu prokysávání byly sledovány změny titrační kyselosti, aktivní kyselosti a dynamika růstu kulturních bakterií mléčného kysání kmene Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus a Streptococcus salivarius subsp. thermophilus.The evaluation of changes during fermentation of heat-modified milk in connection with different fermentation temperatures was main goal of this thesis. Titrable acidity, active acidity and growth dynamics of bacteria strains - Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus salivarius subsp. thermophilus were observed during fermentation process.
Keywords:
acidity; active acidity; lactic acid bacteria; milk; pH; titratable acidity; aktivní kyselost; bakterie mléčného kysání; kyselost; mléko; pH; titrační kyselost Citation: BOUŠKOVÁ, Lucie. Prokysávací schopnosti mlékárenské suroviny. České Budějovice, 2012. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/19535