Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 70 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Netradiční způsoby výroby bílých vín
Bíza, Petr
Diplomová práce se zabývá různými technikami výroby vína, a to především využití macerací. Jsou zde porovnány varianty výroby bez macerace, s macerací po dobu 48 hodin, kvašení na celých neporušených bobulích a kvašení na slupkách neboli oranžové víno. V literární části je popsáno složení moštu a macerace. Dále jsou zde popsány metody kvašení na slupkách – výroba oranžových vín, a to především tradiční kachetínskou metodou a kvašení rmutu v nádobách kvevri. V úvodu experimentální části jsou popsány odrůdy, které byly použity v pokusu, a to konkrétně odrůda Ryzlink rýnský a Hibernal. Následně je popsána metodika výroby vína pomocí jednotlivých variant, které byly provedeny. Závěr obsahuje popis senzorických a analytických metod, které byly provedeny, včetně jejich výsledků. Klíčová slova: macerace, výroba vína, oranžová vína, Ryzlink rýnský, Hibernal
Návrh technologie a technického vybavení pro vybraný vinařský provoz
Pospíšil, Luboš
Tato bakalářská práce je rozdělena do dvou hlavních částí. V první polovině je popsána technologie výroby bílých a červených vín, vhodné stavby a stavební objekty pro vinařství se zaměřením na haly. Dále jsou popsána nejčastěji používaná zařízení pro výrobu vína a jejich funkce. Ve druhé části je popsán stav stávajícího vinařství a navrženo plánované rozšíření provozu. Návrh dovybavení podniku včetně nové haly zohledňuje navýšení výrobní kapacity ze současných 8 000 litrů na 20 000 litrů ročně. Pro tento účel je zpracován návrh jednotlivých zařízení a nové haly. Celkové investice jsou plánovány ve výši 3 328 700 Kč.
Mikrorobiologie ve vinařství
Marvánek, Tomáš
Diplomová práce se zabývá sledováním počtu vybraných skupin mikroorganismů, které se vyskytují na bobulích hroznů a v technologii výroby vína. V teoretické části jsou popsány jednotlivé kroky výroby vína a významné skupiny mikroorganismů uplatňující se během celé vinifikace. Dále pojednává o vadách vína způsobených činností nežádoucí mikroflóry a prevenci. Praktická část se věnuje vyhodnocení výsledků získaných během analýz tří odrůd Pálava, Veltlínské zelené a Rulandské modré. Stanovován byl celkový počet mikroorganismů, bakterie mléčného kvašení, kvasinky a plísně.
Management oxidu siřičitého při výrobě bílých vín
Herzán, Jakub
Bakalářská práce se zabývá managementem oxidu siřičitého při výrobě bílých vín, popisuje složky oxidu siřičitého ve víně, jejich vlastnosti a význam. Ukazuje na typy vín, které lze vyrobit právě na základě rozdílného dávkování oxidu siřičitého. V první kapitole došlo k seznámení s oxidem siřičitým jako chemickou látkou, s jejími vlastnostmi a významem pro víno. Dále byly popsány důvody aplikace oxidu siřičitého již na hrozny, poté do moštu a následně do vína. Následující kapitola se zabývala popisem jednotlivých složek oxidu siřičitého ve víně, konkrétně aktivní, volný a vázaný oxid siřičitý a také látkami, které se s ním vážou. Bylo zde také pojednáno o endogenním oxidu siřičitém. V další části práce byly uvedeny formy oxidu siřičitého, kterými lze víno sířit. Zabývala se také reduktivním typem vín, technologickou metodou výroby vína s názvem surlie a problematikou malolaktické fermentace. V experimentální části byla charakterizována odrůda Rulandské šedé. Dále byl popisován průběh zpracování hroznů, fermentace, následné školení vína a také veškeré metody použité k vyhodnocení. Je zde uvedeno také schéma, které znázorňuje průběh celého experimentu. Výsledky uvádí monitoring vývoje obsahu volného i vázaného oxidu siřičitého u jednotlivých variant, jejich základní analytické parametry, potřebu čeřících prostředků pro danou variantu a také senzorické vyhodnocení.
Aditiva ve víně a možnosti jejich detekce
Čuta, Jaromír
Předmětem této bakalářské práce je popis aditivních látek ve vínech a možnosti jejich detekce. Bakalářská práce byla vypracována na Ústavu posklizňových technologií, Zahradnické fakulty v Lednici na Mendelově univerzitě v Brně v letech 2012 - 2014. V jednotlivých kapitolách jsou popsány aditivní látky, jak zákonem povolené, tak i látky které jsou ze zákona zakázány přidávat. Vyličuje legislativní požadavky vztahující se na vinohradnictví a vinařství v rámci České republiky a Evropské unie. Dále se zabývá vybranými analytickými metodami sloužícími k detekci aditivních látek a kontrole autenticity vín.
Význam a využiie kyslíka vo vinárstve
Jakubec, Martin
Záměrem této bakaláťské práce bylo poukázat na kyslík jako součást každodenního života nas i vína. Vplyv kyslíku v procesu výroby vína. U bílích vín v procesu kvašení, u červených vín v procesu zrení. Dúležitou úlohu má kyslík pri negatívnej oxidaci vína, které se vinař snaží maximálně zabránit. Dále je dobré vědet, jako zabránit negatívnimu púsobení kyslíku a jako použít jeho pozitivních vlastností. zmiňujeme i metody stanovení kyslíku ve víně, které se v praxi běžně nevyužívají. Své místo tady mají i oxidativní typy vín, jako např. Tokajské výbery, Portská vína a Sherry. Jsou to vína, při výrobe kterých je kyslík potřebný.
Aromatické látky v červených vínech
Kapla, Jan
Tato bakalářská práce je zaměřena na aromatické látky v červených vínech. Literární část obsahuje tři hlavní kapitoly, kdy první pojednává o technologii výroby červených vín a popisuje vybrané kroky, na ní navazuje kapitola obecně rozdělující buket vína a jednotlivé skupiny aromatických látek vyskytujících se v červených vínech. Poslední část literárního přehledu představuje analytické metody používané k detekci těchto látek. V experimentální části práce jsou hodnoceny výsledky zastoupení vybraných aromatických látek vsuchých červených vínech analyzovaných pomocí plynové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií.
Vliv různých technik studené macerace na obsahové látky vína
Bíza, Petr
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem různých technik studené macerace na obsahové látky vína. Práce je rozdělena na část teoretickou a část experimentální. Teoretická část objasňuje definice pojmů, které následně usnadňují orientaci v dané oblasti. V této části je zmíněno také složení moštu, dále se pak jednotlivé podkapitoly věnují konkrétním metodám studené macerace. Experimentální část obsahuje popis odrůdy, která byla zvolena pro pokus. Jednotlivé podkapitoly se dále věnují metodice výroby vína s pomocí jednotlivých druhů macerace, jejich senzorickému zhodnocení a analytickým rozborům.
Ekonomická analýza využití kvasných plynů z vinařského provozu
Vyskočil, Jiří
Diplomová práce „Ekonomická analýza využití kvasných plynů z vinařského provozu“ se zabývá metodikou výpočtu uhlíkové stopy při výrobě vína a možnostmi na její snížení. V další části se práce zabývá metodikou na ekonomické zhodnocení investice do technologií na jímání kvasných plynů a na jejich další využití ve vinařství.
Analýza faktorů ovlivňující rentabilitu založení a provozu vinařství
Vyskočil, Jiří
Bakalářská práce „Analýza faktorů ovlivňující rentabilitu založení a provozu vinařství“ se zabývá komplexním posouzením všech hlavních nákladů nutných pro založení a provoz nového středně velkého vinařského podniku. Na základě odhadovaných nákladů a výnosů je sestaven zjednodušený výkaz zisků a ztrát a dlouhodobý finanční plán. Následuje analýza tohoto dlouhodobého finančního plánu a souvisejících podnikatelských rizik.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 70 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.