Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 15 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv technologie pěstování chmele (Humulus lupulus L.) na kvalitu produktu a využití produktu
KLÍMA, Tomáš
Bakalářská práce se věnuje technologii pěstování chmele otáčivého a kvalitě produktu chmele, tedy chmelovým hlávkám. V teoretické části práce obecně definuje chmelovou rostlinu a odrůdy pěstované na území České republiky. Dále se věnuje ochraně před škůdci a chorobami, hnojení chmele a technologii využívané při pěstování. Na závěr se obecná část věnuje zpracování chmelového produktu. V praktické části pak práce stanovuje obecně platná východiska v technologii pěstování chmele otáčivého. Na polním pokusu je pak testován vliv přípravku NanoFYT Si, který obsahuje částice SiO2. Tento pokus je následně vyhodnocen a diskutován se současnými výzkumy věnujícími se vlivu křemíku na polní plodiny.
Návrh vhodné technologie pro pěstování druhů rodu Chenopodium jako listové zeleniny
TRABALIKOVÁ, Zuzana
Bakalářská práce pojednává o biologických vlastnostech a nárocích na pěstování vybraných druhů merlíku vhodných k uplatnění v lidské výživě jako listová zelenina. Rostliny z rodu Chenopodium obsahují velké množství nutričních látek, vitamínů, minerálních prvků, a také vyšší obsah bílkoviny i vlákniny oproti jiné listové zelenině, a proto si získávají značnou pozornost pro širokou škálu uplatnění.
Zhodnocení pěstování a využití průmyslových rajčat
Zimák, Roman
Bakalářská práce se zabývá pěstováním a využitím průmyslových rajčat. Tato problematika je popsána v kapitole literárního přehledu, v rámci něhož je prezentována i vlastní technologie pěstování průmyslových rajčat s využitím svých znalostí a zkušeností. Součástí práce bylo i založení experimentu s devíti odrůdami rajčat ´Darinka F1´, ´Eskort´, ´Karla´, ´Odeon´, ´Orbit´, ´Proton´, ´Semaking F1´, ´Semarol´ a ´Šejk´, jejichž plody byly podrobeny v chemické laboratoři rozboru na obsah nutričních látek. Na základě posouzení obsahu nutričních hodnot testovaných odrůd bylo zjištěno, že dobrých výsledků dosáhla odrůda ´Darinka F1´, ´Šejk´, ´Proton´, ´Semaking F1´, ´Odeon´ a ´Eskort´. Nejhorší hodnoty vykázala proti očekávání odrůda ´Semarol´. Další srovnávání bylo provedeno mezi hodnotami vypočtených průměrů nutričních hodnot testovaných odrůd a údaji uváděnými Kopcem (1998) a United States Department of Agriculture (USDA). Hodnoty průměrů nutričních hodnot testovaných odrůd se více blížily hodnotám udávaným Kopcem (1998) než USDA.
Technologie pěstování rychle rostoucích dřevin
Vodák, Matěj
Tato bakalářská práce se zabývá pěstovanými druhy rychle rostoucích dřevin a využívanou mechanizací pro jejich pěstování. Podrobně jsou zde popsány druhy topolů a vrb, rostoucí v České republice a ve světě. Menší část popisuje jejich klony, které se výhradně pěstují pro energetické účely. V druhé časti jsou rozvedeny způsoby, jak pěstovat rychle rostoucích dřeviny a popsaná používaná technologie, od přípravy půdy pro plantáže až po samotnou likvidaci. Jsou zde detailně popsané technické prostředky, využívané v jednotlivých fázích plantáže a postupy použití. Třetí částí je pokus o sestavení skupin mobilních energetických prostředků a jejich použití ve spojení s technickými prostředky v plantážích rychle rostoucích dřevin.
Hodnocení výnosových parametrů hybridního ozimého žita
KRÁL, Radim
Hlavní částí diplomové práce je hodnocení výnosových a kvalitativních parametrů hybridního ozimého žita. K tomuto účelu byl založen maloparcelkový pokus na zemědělské fakultě JU v Českých Budějovicích (380 m. n. m.). Pokus probíhal v rámci dvou ročníků: 2016/2017 a 2017/2018. Na třech hybridních odrůdách (Cossani, Performer, Santini) byl hodnocen efekt termínu setí (raný a pozdní), výsevku (standardní - 2 MKS/ha a snížený - 1 MKS/ha), odrůdy a ročníku. Pro dosažení co nejpřesnějších výsledků bylo všech 12 variant vyseto ve 4 opakováních. Z kvalitativních parametrů bylo stanoveno: Číslo poklesu, objemová hmotnost, obsah N látek. Z výnosového hlediska se ukázalo stabilnější používání standardního výsevku (2 MKS/ha), kdy došlo k průměrnému navýšení výnosu o 0,64 t/ha. Nejvýnosnější se v pokusu ukázala odrůda Performer, která vynikala i stabilně vysokým číslem poklesu.
Studie školkařského provozu Ludkovice
Navrátil, Jakub
Diplomová práce se zabývá studií vybudování lesní školky na území lesní správy Luhačovice, podniku Lesy České republiky s.p. Práce popisuje místní podmínky založení lesní školky, ale také údaje o lesní správě a jednotlivé technologie pěstování sadebního materiálu. Jedná se o kompletní studii, ve které je projekt hodnocen také po ekonomické stránce, biologické a lesnické. Cílem je navrhnout lesní školku, která by produkovala sadební materiál pro lesní správu Luhačovice.
Technologie pěstování lupin a sóji v podmínkách České republiky
VŠETEČKA, Petr
Tato práce se zabývá problematikou technologie pěstování lupiny a sóji. V první řadě popisuje morfologické a biologické vlastnosti, rozebírá výběr vhodných odrůd, základní a předseťovou přípravu půdy a setí. Dále shrnuje technologii pěstování od přípravy půdy po sklizeň a úpravu semen. Součástí práce je také rozbor možného uplatnění obou rodů rostlin na českém trhu, jak pro lidskou spotřebu, tak ke zkrmování hospodářskými zvířaty. Taktéž je uvedena ekonomika pěstování.
Změny v pěstitelské technologii ozimého žita s ohledem na použitý typ odrůdy
KRÁL, Radim
Tato práce se zabývá pěstitelskou technologií u ozimého žita, vzhledem k použitému typu odrůdy. Nejprve je zde předkládán popis a charakteristika rostliny žita, včetně utváření výnosu. Dále je zde popsáno šlechtění jak populačních, tak hybridních odrůd žita a současná odrůdová skladba na úrovni ČR a EU. Nedílnou součástí je uvedení požadavků na kvalitu zrna pro vykoupení na potravinářské účely. Hlavním tématem práce je technologie pěstování ozimého žita, shrnující informace o pěstování populačních odrůd a uvedení odlišností při pěstování odrůd hybridních. Součástí práce jsou také praktické zkušenosti pěstitelů s hybridními odrůdami ozimého žita.
Technologie pěstování chmele (Humulus lupulus L.). Vliv elicitorů na výnos a kvalitu produktu. Jeho potravinářské a nepotravinářské využití.
HAŠKOVCOVÁ, Petra
Bakalářská práce se zabývá technologií pěstování chmele, jeho využitím, použitím elicitorů a rostlinných přípravků na zemědělských plodinách. Obecná část bakalářské práce pojednává o historii chmele, morfologii chmelové rostliny, technologii pěstování chmele, výživě a hnojení, ochraně před škůdci a proti chorobám, o sklizni a chemickém složení chmele. Česká republika patří tradičně mezi největší světové producenty chmele. Český chmel je světově proslulý svou kvalitou, danou naprosto převažující jemnou aromatickou odrůdou Žatecký poloraný červeňák (ŽPČ). Dále jsou v této části uvedeny informace o vlivu elicitorů na zemědělské plodiny, vliv rostlinných preparátů a využití chmele. V závěru práce jsou shrnuty základní údaje o chmelu otáčivém.
Možnosti využití druhu Brassica napus var. napobrassica L.
Munzarová, Iveta
Druh Brassica napus var. napobrassica L. je zeleninovým druhem u nás méně známým, ačkoliv byl i na našem území v minulém století hojně pěstován. V Severní Americe, severní Evropě, na Novém Zélandu a jiných zemích si své postavení na trhu a v kulinářské oblasti zachovává i dnes. Nespornou výhodou tohoto druhu je jeho nenáročnost, relativně krátká vegetační doba a odolnost vůči chladu. Tyto vlastnosti umožňují jeho pěstování i v okrajových oblastech a poskytují sklizeň čerstvé zeleniny až do pozdního podzimu. Vitamíny a minerální látky obsažené v tuřínu jsou další předností. Degustace provedená za účelem seznámení s tímto druhem prokázala zájem o tuto zeleninu. Chuť tuřínu byla rovněž hodnocena velmi kladně a byl patrný i zájem o další informace. Jak již bylo zmíněno, tuřín byl na našem území v minulosti pěstován a jeho opětovné využití a pěstování by bylo možné, pokud by byly zajištěny podmínky pro odbyt a pokud by se tato zelenina dostala do povědomí širší veřejnosti.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 15 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.