Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 19 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
VÝVOJ NOVÝCH RYBÍCH PRODUKTŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ DĚTI
KALICOVOVÁ, Veronika
Cílem diplomové práce bylo vyvinout nové inovativní rybí produkty. Záměrem práce bylo prostřednictvím nově vyvinutých inovativních rybích produktů a navržených receptur zvýšit spotřebu ryb. Ryby dodávají do těla zdraví prospěšné polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) a vysoce nenasycené mastné kyseliny (HUFA), včetně kyselin eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA), které jsou nezbytné pro správný vývoj lidského jedince. Bylo vyvinuto 11 nových produktů a 13 nových receptur, které byly následně senzoricky hodnoceny hlavní cílovou skupinou spotřebitelů, kterými byly vybrány děti předškolního věku, protože právě v tomto období se zakládají stravovací návyky. Nové rybí produkty splnily veškeré legislativní normy a limity na nezávadnost potravin a jejich bezpečnost pro lidské zdraví. Z testovaných produktů bylo devět produktů cílovou skupinou pozitivně hodnoceno. Bylo vybráno pět produktů k dalším analýzám (rybí kuličky, rybí karybanátky, rybí šunka, rybí mistura, rybí párky). Problematika byla teoreticky studována dle celosvětových studií a výzkumů. Prakticky byl projekt uskutečněn na základě koordinované komplexní spolupráce s odborníky na výživu, technology rybích produktů, ale i s předškolními zařízení, dětmi a jejich rodinami. Výstupem této práce jsou nové rybí produkty, které jsou k dostání na trhu. Rybí produkty byly vyráběny ze svaloviny sumečka afrického (Clarias gariepinus). Byla zvýšena tržní nabídka a možnost výběru nutričně kvalitních potravin, které budou mít pozitivní dopady na lidské zdraví. Současně bylo navrženo několik receptur ze sumečka afrického (Clarias gariepinus), z kapra obecného (Cyprinus carpio) ze pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) jako návod pro snadnou přípravu zdravých pokrmů.
Vybrané jakostní ukazatele masa zvěře z farmových chovů
PETÁKOVÁ, Šárka
Cílem této diplomové práce bylo vyhodnotit jakostní znaky masa z faremně chova-ných jelenů a srovnat je se znaky hovězího masa mladých býků shodného věku a podobných podmínek chovu na základě chemického složení svaloviny. Do experimentu bylo zahrnuto celkem dvanáct kusů jelenů a dvanáct kusů mla-dých býků, ve věkovém rozmezí 20-24 měsíců. Pro vlastní analýzu byly odebrány vzorky masa z nejdelšího zádového svalu jatečného těla. Vzorky masa byly následně analyzovány v laboratoři Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a stanoveny byly základní hodnoty chemického složení, tedy obsah vody, bílkovin, obsah intramuskulárního tuku a obsah kolagenu. Následně byla u jeleního masa změřena barva. Výsledky obsahu vody u jeleního a hovězího masa dosahovaly srovnatelných hodnot, u jeleního masa se průměrný obsah vody pohyboval 75,39 % a u hovězího masa 75,66 %. Výsledky korelují s průměrným obsahem vody uváděným v literatuře (75-77 %). Obsah bílkovin u jeleního masa dosahoval 22,30 %, u hovězího masa 21,53 %. Obsah intramuskulárního tuku jeleního masa vykazoval 0,43 %, oproti masu hovězímu, které bylo o 1,16 % tučnější. Množství kolagenních bílkovin vykazovalo nejvyšší rozdíl, ze všech analýz. Jelení maso obsahovalo pouze 0,73 % kolagenních bílkovin. Hovězí maso bylo bohatší na kolagenní bílkoviny, konkrétně v průměru obsahovalo 0,94 % kolagenu. Statisticky významný rozdíl mezi jelením a hovězím masem lze deklarovat u obsahu bílkovin, tuku a kolagenních bílkovin.
Návrh vhodné technologie pro pěstování druhů rodu Chenopodium jako listové zeleniny
TRABALIKOVÁ, Zuzana
Bakalářská práce pojednává o biologických vlastnostech a nárocích na pěstování vybraných druhů merlíku vhodných k uplatnění v lidské výživě jako listová zelenina. Rostliny z rodu Chenopodium obsahují velké množství nutričních látek, vitamínů, minerálních prvků, a také vyšší obsah bílkoviny i vlákniny oproti jiné listové zelenině, a proto si získávají značnou pozornost pro širokou škálu uplatnění.
Mléko a jeho alternativy
Pastorková, Eva ; Hubáček, Jaroslav (vedoucí práce) ; Suchánek, Pavel (oponent)
Práce se zabývá mlékem a jeho alternativami, tzn. rostlinnými nápoji. Teoretická část shrnuje nutriční hodnoty mléka a jeho spotřebu ve světě i České republice. Mléko představuje nutričně hodnotnou potravinu, která je zdrojem tuků, bílkovin, minerálních látek a vitaminů. Dále se věnuje významu mléka v lidské výživě pro jednotlivé věkové skupiny. Představuje současná související výživová doporučení a důvody limitující konzumaci mléka. Mezi nimi zdravotní důvody jako je laktózová intolerance, alergie na bílkovinu kravského mléka či vzácně se objevující galaktosemie, ale také etické či ekologické důvody. V neposlední řadě jsou představeny alternativy mléka, tzn. rostlinné nápoje. Jedná se o nápoje na rostlinné bázi v podobě extraktů z luštěnin, obilovin, ořechů a/nebo semen, které jsou zředěny vodou a často ještě doplněny dalšími přídatnými látkami. Praktická část si kladla za cíl zhodnotit stravovací zvyklosti týkající se konzumace mléka a rostlinných nápojů u laické veřejnosti a lidí vzdělaných v oblasti výživy včetně jejich povědomí o významu těchto potravin v lidské výživě. Data byla sbírána za pomocí dotazníkového šetření. Dále byly také porovnány nutriční hodnoty vybraných rostlinných nápojů s nutričními hodnotami kravského mléka. Ve zkoumaném vzorku, bylo pozorováno, že mléko je častou součástí...
Výživa dětí v mateřské škole a programy podporující zdraví
Chládková, Kateřina ; Engelthalerová, Zdeňka (vedoucí práce) ; Hronzová, Marie (oponent)
Obsahem bakalářské práce je teoretický rozbor programu "Zdravá abeceda", jehož záměrem je založení zdravých životních návyků formou edukace u dítěte v předškolním věku. Na základě teoretických východisek programu je předmětem mého výzkumu zjištění, jakým způsobem je program využíván v praxi, tedy v mateřské škole. Součástí práce je také problematika nadváhy a obezity v dětském věku, která má se způsobem životního stylu jedince určitou souvislost. Dále se v práci věnuji tématu výživy a nutričnímu složení lidské stravy. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Návrh marketingové strategie pro uvedení nového produktu na trh pro firmu Emco spol s r.o.
Satrapová, Silvie
Satrapová S. Návrh marketingové strategie pro uvedení nového produktu na trh pro firmu Emco spol. s r.o. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2019. Bakalářská práce je zaměřena na tvorbu marketingové strategie uvedení nového produktu na trh pro firmu Emco spol. s r.o., a to konkrétně na produkt s obsahem hmyzího proteinu. Bakalářská práce je zpracována na základě informací z odborných publikací, analýz a měsíční praxi ve firmě Emco spol. s r.o. Cílem je navržení marketingové strategie dle principu 4P.
Biomass production and nutritional potencial of Moringa stenopetala and Moringa oleifera species on plantations in southern Ethiopia
Ungrová, Moana
V květnu roku 2017 byla v jižní Etiopii v rámci projektu „Zavedení holistického managementu krajiny a Climate Smart Agriculture v povodí řeky Kurpayo v Arba Minch Zuria Woreda, SNNPR, Etiopie“ zaštítěném Mendelovou universitou vysázena plantáž druhů Moringa oleifera a Moringa stenopetala. První zmiňovaný pochází z podhůří Himalájí, zatímco domovinou druhého druhu M. stenopetala je právě jižní Etiopie. Tyto dva nejznámější druhy rodu Moringa v současné době získávají pozornost vědců i široké veřejnosti, a to především díky svým výjimečně bohatým (vysokým) nutričním hodnotám (bohatému obsahu nutričních látek) a blahodárným účinkům na naše zdraví. Za účelem posouzení vhodnosti pěstování na plantáži, vyčíslení průměrné produkce listované biomasy a v neposlední řadě také zhodnocení nutričního potenciálu obou druhů byly ve dvou termínech (listopad 2017 a březen 2018) realizovány sklizně listové biomasy z celkem třiceti měřených stromů. Na základě vyhodnocených dat se usuzuje, že Moringa oleifera je pro pěstování na plantáži v podmínkách jižní Etiopie vhodnější, a to díky odolnosti proti škůdcům a vysoké produkci listové biomasy. Zásobu listové biomasy moringových stromů ve volné přírodě oblasti povodí řeky Kurpayo (114,2 km2) se nepodařilo přesně vyčíslit, je ale odhadována na 630 419,773 kg sušiny.
Návrh receptury bezlepkových müsli tyčinek s přídavkem vlákniny
Prucková, Zdeňka
Teoretická část se zabývá onemocněním celiakie, složením bezlepkové diety a důležitostí konzumace vlákniny při bezlepkové dietě. Praktická část se zabývá výrobou müsli tyčinek z bezlepkových surovin s různým procentuálním přídavkem vlákniny. Byly navrženy dvě receptury müsli tyčinek s přídavkem vlákniny 0 %, 3 %, 6 % a 9 % pšeničné vlákniny nebo psyllia. U hotových výrobků byly po upečení stanoveny fyzikální vlastnosti, vypočteny nutriční hodnoty, nakonec byla provedena senzorická analýza. Všechny výsledky jsou znázorněny pomocí grafů. Nejlépe byla hodnocena müsli tyčinka bez přidané vlákniny (pohankové a rýžové vločky v poměru 1 : 1, agávový sirup, med). Jako nejpevnější byla hodnocena müsli tyčinka s 9% obsahem vlákniny (pohankové a rýžové vločky v poměru 1 : 1, agávový sirup, med a pšeničná vláknina). Nejpříznivější nutriční složení vykazovaly müsli tyčinky s 9% obsahem vlákniny. Jako senzoricky přijatelný byl zhodnocen přídavek vlákniny 3 %.
Hodnocení a výroba různých druhů vloček
Havránková, Veronika
Bakalářská práce na téma "Hodnocení a výroba různých druhů vloček" je rozdělena do několika částí. V první části jsou popsány podmínky pěstování, chemické a anatomické složení vhodných druhů obilovin pro vločkování. Další část je věnována nutričním hodnotám, obsahu škrobu a vlákniny. Poslední praktická část popisuje výrobu vloček na domácím přístroji Duett 200 a sestavení senzorického dotazníku pro hodnocení vloček. Nejlépe hodnoceny byly vločky ovesné, nejhorší vločky pohankové.
Výživa dětí v mateřské škole a programy podporující zdraví
Chládková, Kateřina ; Engelthalerová, Zdeňka (vedoucí práce) ; Hronzová, Marie (oponent)
Obsahem bakalářské práce je teoretický rozbor programu "Zdravá abeceda", jehož záměrem je založení zdravých životních návyků formou edukace u dítěte v předškolním věku. Na základě teoretických východisek programu je předmětem mého výzkumu zjištění, jakým způsobem je program využíván v praxi, tedy v mateřské škole. Součástí práce je také problematika nadváhy a obezity v dětském věku, která má se způsobem životního stylu jedince určitou souvislost. Dále se v práci věnuji tématu výživy a nutričnímu složení lidské stravy. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 19 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.