Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 17 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vhodnost odrůd pro využití třapin v enologii
Helmová, Tereza
Diplomová práce Vhodnost odrůd pro využití třapin v enologii se věnuje komplexně třapině, jak z hlediska jejího složení, tak následného využití při vinifikaci. Práce porovnává různé odrůdy, vyskytující se v oblasti Moravy, každou odrůdu ve dvou variantách bez třapin a s třapinami a sleduje vliv třapin na výsledné víno z pohledu senzorického hodnocení a z pohledu chemické analýzy.
Vliv délky kontaktu rmutu na parametry červených vín
Nevěděl, Filip
Diplomová práce se zabývá délkou macerace červeného vína a parametrům, které macerování rmutu přinese. Teoretická část popisuje strukturu hroznu, látky obsažené v semenech, maceraci, termín sklizně, antioxidanty a fenolické látky. V experimentální části proběhl pokus na výrobu červeného vína dvěma variantami, klasická metoda versus delší doba macerace. Po dobu 6 měsíců byly odebírány vzorky, které byly následně podrobeny chemické analýze. Po uplynutí 6 měsíců proběhla senzorická analýza obou variant pomocí stobodového hodnotícího systému, a navíc byl hodnocen aromatický profil vín. Výsledky byly vyhodnoceny vhodnou statistickou metodou a následně okomentovány.
Studium polyfenolického profilu vín s přídavkem částí révy vinné
Gregorovič, Jiří
Tato bakalářská práce zpracovává téma Studium polyfenolického profilu vín s přídavkem částí révy vinné. První část bakalářské práce je literární rešerše k danému tématu. Jsou popsány fenolické látky a jejich obecné vlastnosti, rozdělení na flavonoidy a neflavonoidy. Dále jsou popsány fenolické látky, které jsou typické pro jednotlivé části révy vinné. Následuje představení několika technologií výroby vína, které zvyšují obsah polyfenolických látek. Druhá část bakalářské práce je experimentální. Experiment spočíval ve výrobě bílého vína, které vykvasilo spolu s částmi révy vinné, konkrétně s třapinami, slupkami, semeny, listy + kontrolní vzorek bez přídavku. Fermentace proběhla v malých nádobách o objemu 3 l a bylo použito přirozené množství přídavků jednotlivých částí hroznu a révy, které odpovídá 3 l moštu. K experimentu byla použita odrůda 'Souvignier gris'. Výsledky jsou složeny z chemické analýzy vybraných polyfenolických komponent (kapalinová chromatografie s hmotnostní spektrometrií LC-MS) a ze senzorického hodnocení.
Vliv předfermentační macerace na kvalitu bílých vín
Klobása, Ondřej
Prostudování literaturu týkající se zadaného tématu. Pokus s různou délkou macerace rmutu. Výsledná vína podrobena základní chemické a senzorické analýze. Získané výsledky okomentovány a zhodnoceny
Vliv délky kontaktu rmutu na parametry oranžových vín
Škrábek, Vladimír
Tato diplomová práce se zabývá tématem macerace oranžových vín. Zejména pak jak dlouhá macerace je pro oranžová vína nejvhodnější. Teoretická část se zabývala výrobou oranžových vín a jejich historií. Byla zde také uvedena výroba těchto vín z Gruzie, která je považována za průkopníka oranžových vín. Dále se věnovala maceraci, co to je a jaké látky se dají ze slupek a semínek do vína dostat. Byli zde uvedeny druhy macerace, jak jí lze ve vinařství aplikovat. V posledním podtématu teoretické části se zde popisují fenolické látky a jejich rozdělení. V experimentální části se ze začátku řešil dotazník, který byl vytvořený proto, aby se zjistilo, jak lidé hodnotí a znají oranžová vína. Poté přišla na řadu analytická analýza vína určeného na pokus. Jednalo se o srovnání dvou variant. Řešilo se, jak se postupem času macerace ve víně mění různé látky. V poslední experimentální části se řešilo senzorické hodnocení vína. Pro pokus byla použita stobodová hodnotící tabulka a aromatický profil vína.
Vliv macerace na obsahové látky moštu a vína révy vinné
Vachek, Ondřej
Tato diplomová práce se zabývá tématem předfermentační macerace rmutu s využitím třapin a vlivem této nestandartní operace na obsahové látky moštu a vína révy vinné. V literární části jsou shrnuty poznatky o morfologickém složení hroznu s bližším zaměřením na třapinu, dále o látkách obsažených v hroznech, moštu i víně a také o technologii předfermentační macerace, možných způsobech jejího provedení, její délce i jejím vlivu na obsahové látky vína. Součástí této diplomové práce je také pokus založený na odrůdě Ryzlink rýnský zahrnující šest variant o různé délce předfermentační macerace v kombinaci s různým podílem třapin obsažených ve rmutu. Výstupem tohoto pokusu jsou výsledky chemické analýzy moštu spolu s výsledky chemické analýzy a senzorického hodnocení vína.
Biologicky aktivní látky rostliny Gotu kola
Šumberová, Michaela ; Nábělek, Jakub (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá přípravou a charakterizací extraktu z rostliny pupečníku asijského neboli Gotu koly (Centella asiatica). Teoretická část pojednává o často analyzovaných skupinách biologicky aktivních látek v bylinách a také uvádí možné aplikace extraktu z pupečníku asijského v potravinářství. Rovněž podává přehled možných způsobů extrakce a analytických metod pro zhodnocení biologicky aktivních látek, které extrakt obsahuje. V experimentální části byl připraven extrakt z čerstvé byliny pupečníku asijského macerací v ethanolu a následně analyzován třemi vybranými metodami. Celkový obsah fenolických látek extraktu byl stanoven Folin-Ciocalteuovým testem na 0,74 ± 0,08 mgGAE·g-1. Pro zhodnocení antioxidační aktivity byl proveden test TEAC a antioxidační aktivita vzorku byla 289 ± 81 µg·ml-1. Aromatické látky v extraktu byly idenfitikovány pomocí plynové chromatografie ve spojení s mikroextrakcí tuhou fází a hmotnostní spektrometrií. Hlavní obsaženou skupinou byly seskviterpenoidní uhlovodíky s nejvyšším obsahem -farnesenu (33,28 %), -karyofylenu (25,01 %) a -humulenu (20,91 %).
Aronie jako surovina pro kosmetickou výrobu
Palkovská, Kateřina ; Sýkora, Michal (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá přípravou extraktů z plodů a listů aronie a následným využitím získaného extraktu v kosmetické výrobě. V teoretické části jsou uvedeny informace o původu aronie, o botanické charakteristice druhu Aronia Melanocarpa a o jejím využití. Dále je popsáno chemické složení rostlinného materiálu aronie, které je zároveň společné i pro plody. V závěru teoretické části jsou popsány extrakční a separační techniky, metody stanovení celkových polyfenolických sloučenin a stručná charakteristika bezpečnostního listu. Experimentální část popisuje optimalizaci připraveného macerátu tak, aby macerát obsahoval velké množství polyfenolických sloučenin. Jako optimální se ukázal pro maceraci listů i plodů 50% ethanol při laboratorní teplotě. Měřením bylo zjištěno, že doba macerace má vliv na obsah získaných polyfenolických sloučenin. U získaného optimalizovaného macerátu byly dále stanovovány některé chemické a fyzikální vlastnosti jako je pH, hustota, index lomu pro účely vytvoření bezpečnostního listu a produktové specifikace. V závěru experimentální části byly připraveny kosmetické výrobky s přídavkem macerátu z drcených plodů aronie.
Optimalizace extrakce bioaktivních látek z bylin do různých druhů méně známých olejových základů
Chytil, Dalibor ; Zemanová, Jana (oponent) ; Pořízka, Jaromír (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá optimalizací postupů pro extrakci bioaktivních látek lipofilního charakteru z plodů rakytníku řešetlákového (Hippophae Rhamnoides) do rozdílných druhů olejových základů s využitím jednoduché macerace. Teoretická část pojednává o charakterizaci této byliny, o jejím botanickém zařazení, tradičním použití, chemickém složení a léčivých účincích. Zvýšená pozornost je dále věnována charakterizaci jednotlivých druhů použitých rostlinných olejů. Konkrétně čajovníkový, čajovníkový organic, marakujový, kukui a kiwi olej. Experimentální část je zaměřena na aplikaci teoretických poznatků. U jednotlivých olejových základů byl stanoven profil celkových a volných mastných kyselin pomocí GC/FID a také základní tuková čísla. Při optimalizaci extrakce byl kladen důraz nejen na vliv použitého extrakčního činidla, ale také na dobu extrakce (1, 3, 5, 7, 10, 14, 21 a 66 dní). Maceráty byly průběžně podrobeny stanovení vybraných parametrů (celkové množství karotenoidů, celkové množství fytosterolů, lutein, neoxanthin, astaxanthin, stigmasterol, -sitosterol a vitamin E) s využitím UV-VIS spektroskopie a HPLC/PDA. Stejně tak bylo v průběhu macerace sledováno peroxidové číslo pro posouzení míry oxidační degradace macerátů. Výtěžnost celkových sledovaných parametrů v individuálních olejích se od sebe významně nelišila. Naopak u výtěžnosti jednotlivých vybraných sledovaných parametrů byly pozorovány významné změny. Zároveň statická macerace za námi stanovených podmínek nebyla příliš vhodná pro extrakci vitaminu E, stigmasterolu a celkových fytosterolů.
Vývoj a optimalizace postupů pro extrakci vybraných složek z Třezalky tečkované
Chytil, Dalibor ; Štursa, Václav (oponent) ; Pořízka, Jaromír (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá optimalizací postupů pro extrakci fenolických sloučenin z třezalky tečkované (Hypericum perforatum). Teoretická část pojednává o charakterizaci této byliny, o jejím botanickém zařazení, tradičním použití, chemickém složení a léčivých účincích. Zvýšená pozornost je dále věnována jak teorii přípravy vzorku pro extrakci fenolických sloučenin, tak i vhodným metodám pro extrakci a charakterizaci fenolických sloučenin u extraktů z třezalky tečkované. Experimentální část je zaměřena na aplikaci teoretických poznatků. Při optimalizaci byl kladen důraz vliv rozpouštědla (voda okyselená na pH 4, pH 5, pH 6), vliv extrakční techniky (ultrazvuková extrakce, subkritická vodní extrakce, macerace) a dobu extrakce (10, 20, 30 min). Extrakty byly podrobeny stanovení vybraných parametrů (celkové množství fenolických sloučenin, celkové množství flavonoidů, antioxidační aktivita) v nati třezalky tečkované sbírané v červnu roku 2016 s využitím UV-VIS spektroskopie. Použité extrakční techniky se od sebe významně lišily.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 17 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.