Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 39 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Porovnání vnímání enogastronomických vztahů při tvorbě kombinací mezi českými konzumenty a odbornými experty
Švidek, Adam
Diplomová práce byla vypracována na Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v letech 2019/2020. Práce je zaměřena na popis enogastronomických vztahů v párování bylin a vín, a zasazení těchto vztahů do kontextu vnímání mezi odbornou a laickou veřejností, v podmínkách České republiky. Část práce se také věnuje zjištění rozdílů mezi návrhy ideálních variant vín k bylinkám z vybraných internetových zdrojů, a konečným senzorickým hodnocením. Dále byly zkoumány vztahy některých chemických vlastností vína (obsah alkoholu, obsah zkvasitelných cukrů), a některých vlastností senzorického hodnocení (harmonie, komplexita), na konečné senzorické vnímání ideálních variant.
Technologické vyhodnocení výroby vybraného masného výrobku v závislosti na zvoleném koření
Dangová, Taťána
Diplomová práce je vypracována na téma Technologické vyhodnocení výroby vybraného masného výrobku v závislosti na zvoleném koření. V teoretické části jsou definovány některé základní pojmy jako je produkce, spotřeba a jakost masa a masných výrobků. Dále se práce zabývá legislativou, dělením masných výrobků a jednotlivými technologickými kroky včetně použitých surovin pro výrobu mělněných masných výrobků. Důležitá část teorie je pak věnována koření v masné výrobě, a to především charakterizaci účinných látek koření a jejich vlastností společně s popisem nejvýznamnějších zástupců jednodruhových koření. Na závěr této části jsou popsány metody hodnocení masných výrobků. Praktická část práce je zaměřena na výrobu experimentálního masného výrobku a vyhodnocení jeho kvality. K tomuto účelu byla jako masný výrobek vybrána klobása, která byla vyhotovena ve třech provedeních lišících se recepturou. Za využití vhodných metod byly vyhodnoceny jakostní rozdíly mezi jednotlivými druhy klobás.
Extrakce silic kmínu pomocí superkritické fluidní extrakce (SFE)
Szabó, Sabina
Tato diplomová práce se zabývá kvalitativními parametry kmínu kořenného, který je v ČR nejvíce pěstovaným kořeninovým druhem a má u nás dlouholetou tradici. Sekundární metabolity kmínu jsou předmětem řady výzkumných projektů. Kmín obsahuje ze sekundárních metabolitů silice, které mají široké spektrum využití. Nejčastěji jsou používány ve farmacii a potravinářství. V současné době jsou účinky kmínových silic zkoumány jako prostředky ochrany rostlin proti chorobám a škůdcům. Hlavními složkami kmínové silice jsou karvon a limonen. Praktická část je zaměřena na stanovení obsahu silic pomocí superkritické fluidní extrakce a následného rozdělení dostupných genotypů kmínu kořenného do skupin dle objemu silic.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 39 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.