Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 57 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Udržitelnost ve společném stravování - Možnosti implementace biopotravin do společného stravování
ROŠTOVÁ, Kateřina
Bakalářská práce se zabývá udržitelností ve společném stravování a možnostmi implementace biopotravin do veřejného stravování. Teoretická část práce je zaměřena na vývoj a strukturu společného stravování v České republice. Dále se věnuje účelovému stravování, konkrétně závodnímu, školnímu stravování a aktuální legislativě, která je s ním spjatá. Další kapitola se zaobírá certifikací a kontrolou bioproduktů a biopotravin. Krátce je přiblížen pojem ekologické zemědělství, který je úzce spojen s pojmy výše zmíněnými. Dále je zde pojednáno o regionalitě potravinářské pro-dukce na daném území a ke konci teoretické části je zmíněno uplatnění bioprodukce ve veřejném stravování a jeho vnímané přínosy, ale i překážky. Do empirické části práce byla vybrána organizace zajišťující provoz vybraných podnikových, školních a veřejných jídelen. V rámci práce byly vyhodnoceny hlavní bariéry zavádění regionálních potravin a biopotravin do tohoto zařízení a posouzeny možnosti jejich uplatnění v návaznosti na dostupnost potravinových surovin od místních dodavatelů. Dále byla vypočtena spotřeba a náklady hlavních potravinových surovin v průběhu roku a náklady nahraditelných ekvivalentů v bio kvalitě. Ke konci byl vypočten rozdíl v nákladech proti současnému stavu a následně byl výsledek zhodnocen.
Role vzhledu obalu u biopotravin
Bocanová, Lucie
Bakalářská práce zkoumá roli vzhledu obalu u biopotravin, především se zaměřuje na identifikaci atraktivních prvků obalu bioproduktů. Teoretická část popisuje základní pojmy a poznatky z literatury týkající se dané problematiky. V části praktické byl formou dotazníkového šetření proveden marketingový výzkum, jehož úkolem bylo zjistit, jak velkou roli sehrává pro spotřebitele obal během jejich nákupního rozhodování. Dále se zabývá postojem českých spotřebitelů k bioproduktům, odhaluje povědomí spotřebitelů o těchto zdravých potravinách a také frekvenci a možnosti jejich nákupu. V závěru práce jsou shrnuty výsledky provedeného výzkumu, který stanovuje klíčové faktory a konkrétní kritéria, jež by vedla k vyššímu zájmu spotřebitelů o tyto výrobky a kterými by se tak měli výrobci obalů biopotravin řídit. Tyto výsledky byly v diskuzi porovnány se sekundárními daty.
Spotřebitelský trh s biopotravinami v Jihočeském kraji
SVÁČKOVÁ, Marie
Abstrakt Bakalářská práce na téma Spotřebitelský trh s biopotravinami v Jihočeském kraji se zabývá současnou situací na trhu. Cílem práce bylo analyzovat postoj zákazníků k nákupu biopotravin, vyhledat slabou stránku vztahu spotřebitele k biopotravinám, definovat směr úvahy zákazníka o nákupu. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy jako ekologické zemědělství, definována je legislativa, oblast označování a certifikace biopotravin, funkce kontrolních společností ekologického zemědělství, výroba a zpracování biopotravin. Výsledky v praktické části jsou vyhodnocením dotazníkového šetření a analýzou dat získaných od respondentů průzkumu. Závěrem jsem vyhodnotila SWOT analýzu a doporučila strategii pro jihočeský trh.
Analýza druhů biopotravin ve specializovaných prodejnách "Zdravé výživy" v Olomouckém kraji
Illíková, Markéta
Bakalářská práce je zaměřená na analýzu druhů biopotravin ve specializovaných prodejnách Zdravé výživy v Olomouckém kraji. Teoretická část se zabývá pojmem biopotravina a ekologickým zemědělstvím. Je zde provedena analýza českého trhu s biopotravinami a porovnání cen biopotravin a potravin konvenčních. V praktické části je provedena analýza prodeje biopotravin ve specializovaných prodejnách zdravé výživy Olomouckého kraje za použití dvou dotazníků. Cílem prvního dotazníkového šetření zaměřeného na specializované prodejny zdravé výživy bylo zjistit, které biopotraviny jsou zastoupené v jejich nabídce, o které biopotraviny je největší zájem nebo jaké poskytují služby v souvislosti s prodejem biopotravin. Druhé dotazníkové šetření bylo zaměřené na spotřebitele biopotravin, jehož cílem bylo zjistit, jak často biopotraviny nakupují, důvody, proč biopotraviny nakupují, nejčastěji nakupované druhy nebo jak jsou s nabízeným zbožím v jejich okolí spokojeni.
Zásady ekologického zemědělství
Toporská, Martina
Bakalářská práce se zabývá zásadami ekologického zemědělství. Jako ekologické zemědělství je označováno takové, během kterého nedochází k používání chemických vstupů, které mají nepříznivý vliv na životní prostředí, zdraví hospodářských zvířat a zdraví lidí. Tento produkční systém se vyznačuje specifickou legislativou a vlastními kontrolními mechanismy. Jedná se o neustále se rozvíjející sektor, který má výrazné specifikace v oblasti chovu hospodářských zvířat i pěstování rostlin. Produktem ekologického zemědělství následně bývají bioprodukty, které mohou být dále zpracovávány na biopotraviny.
Ekologické zemědělství na Prostějovsku a v Olomouckém kraji
Petrželová, Sofie
Diplomová práce se zabývá analýzou stavu ekologického zemědělství se zaměřením na Olomoucký kraj a konkrétně na region Prostějovsko, a to především na živočišnou produkci. Vyhodnocuje počet ekologických farem, jejich velikost a způsob hospodaření. U živočišných farem se zaměřuje především na strukturu ekofarmy, produkci a odbyt jejich produkce. Poukazuje také na rozdíly mezi konvenčním a ekologickým zemědělstvím v Olomouckém kraji a na Prostějovsku. V závěrečné části diplomové práce je provedeno dotazníkové šetření. Dotazníkové šetření je zaměřeno na znalost ekologického zemědělství a biopotravin, kde bylo zjištěno, že většina respondentů oba tyto pojmy zná. Dále bylo zaměřeno na frekvenci nákupu biopotravin a na jejich cenu. Respondentům ceny nevyhovují a nakupují biopotraviny nejčastěji pouze příležitostně a menší procento několikrát do měsíce. Dotazníkové šetření bylo zaměřeno na obyvatele Olomouckého kraje.
Možnosti veřejného stravování v biokvalitě v regionu Brno-město
Mlčoušková, Olivie
Bakalářská práce je zaměřena na možnosti veřejného stravování v biokvalitě v regionu Brno-město. V první části práce jsou definovány základní pojmy ekologického zemědělství, biopotraviny a jejich certifikace a další pojmy ekologického zemědělství. Následují informace o celkovém trhu a spotřebě biopotravin. V druhé části práce jsou identifikovány možnosti veřejného stravování v biokvalitě v České republice, které jsou zjištěny z veřejně dostupných zdrojů. Další kapitola je věnována pravidlům a povinnostem provozu veřejně stravovacích zařízeních v biokvalitě. Práce je zaměřena na region Brno-město, byla vybrána bio restaurace Rebio. Dále bylo zpracováno dotazníkové šetření u zákazníků bio restaurace Rebio na téma znalost biopotravin, spotřeby biopotravin a návštěvnosti restaurace Rebio.
Ekologické zemědělství na Svitavsku a jeho význam v regionu
Kotoučková, Michaela
V diplomové práci je zpracováván přehled ekologického zemědělství v regionu Svitavsko. První část tvoří literární rešerše týkající se popisu ekologického zemědělství, jeho cílů, principů, historie a legislativy i vývoje typu tohoto hospodaření v regionu. Ve druhé části budou zjištěná data porovnána s ostatními regiony v Pardubickém kraji. Dále jsou představeny vybrané ekofarmy, výrobci a prodejci biopotravin ve vybraném území. V závěrečné části práce je proveden průzkum, dotazníkové šetření o znalostech ekologického zemědělství a jeho produktů v rámci obyvatel okresu a dotazníkové šetření u ekologických podnikatelů. Na závěr budou navržena opatření, která by mohla vést ke zlepšení informovanosti veřejnosti a k celkovému rozvoji ekologického zemědělství v regionu Svitavsko.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 57 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.