Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 50 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Problematika přidaných cukrů v naší populaci
Burdová, Lucie ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Pelcl, Tomáš (oponent)
Bakalářská práce se zabývá příjmem přidaných cukrů v populaci dospělých osob mladého věku, tedy dospělých osob ve věku 30 až 45 let. V teoretické části práce je podán stručný přehled sacharidů z hlediska chemického složení a základního členění. V detailu je pak pozornost věnována cukrům, přírodním a syntetickým sladidlům a jejich využití v potravinářském průmyslu. Popsány jsou pojmy cukry přirozeně se vyskytující a přidané, včetně souvisejících legislativních požadavků na označování potravin a výživových doporučení vydaných mezinárodními i národními institucemi. Zvláštní prostor je věnován roli cukrů ve výživě a zdravotním rizikům spojených s jejich nadměrným příjmem. Praktická část zahrnuje průzkum realizovaný formou dotazníkového šetření, jehož cílem bylo na konzumaci zejména slazených nealkoholických nápojů, výrobků z ovoce a snídaňových cereálií potvrdit, že daná skupina populace přijímá přidané cukry v nadměrném množství. Součástí praktické části je rovněž analýza týdenních jídelníčků osmi osob dané věkové kategorie zaměřená na množství přijímaných celkových cukrů. Ačkoliv nadměrný příjem přidaných cukrů u zkoumaného vzorku nebylo možné na základě provedeného průzkumu potvrdit, z průzkumu i analýzy jídelníčků vyplynulo, že rizikovou z pohledu přidaných a celkových cukrů je konzumace slazených...
Dietní systém z pohledu makronutrientů a mikronutrientů
Kočí, Kateřina ; Šišková, Ivana (vedoucí práce) ; Starnovská, Tamara (oponent)
Cíle práce: Neintervenční observační studie si kladla za cíl zmapovat zastoupení makronutrientů a vybraných mikronutrientů v týdenních jídelníčcích diet šetřící a racionální, dietních systémů zdravotnických zařízení České republiky. Získané hodnoty porovnat s doporučenými výživovými dávkami pro zdravou populaci České republiky, uvedených v publikaci "Referenční hodnoty pro příjem živin" a zhodnotit, zda obě diety plní tyto doporučení. Metody: Zdrojovými daty diplomové práce byly jídelní lístky s recepturami a normami, diet šetřící a racionální, za období jednoho týdne. Z těchto dat byly následně pomocí programu Nutriservis PROFESIONAL stanoveny obsahy sledovaných makronutrientů a vybraných mikronutrientů v denních jídelníčcích. Výsledky: Do výzkumu bylo zařazeno 10 vybraných zdravotnických zařízení z 6 krajů ČR. Ze získaných dat, bylo zjištěno v dietách šetřící a racionální, nedostatečné zastoupení vlákniny, špatný poměr a tím i množství jednotlivých nenasycených a nasycených mastných kyselin, vysoké množství sodíku, vyšší obsah monosacharidů a disacharidů a nedostatek vitamínu D. Ostatní zkoumané nutrienty vycházely v souladu s doporučením. Závěr: Dietní systém ve zdravotnických zařízeních má stále svůj význam. Obsah nutrientů ve zkoumaných dietách ukázal na některé nedostatky, které by měly být...
Stravovací zvyklosti zdravotníků
Bičianová, Michaela ; Meisnerová, Eva (vedoucí práce) ; Vágnerová, Tereza (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá stravovacími zvyklostmi nutričních terapeutů a všeobecných sester. Dále se věnuje vlivu směnného provozu na stravování všeobecných sester a riziku poruch příjmu potravy u obou skupin. Skládá se ze dvou částí. V teoretické části jsou popsány zásady zdravého stravování, problematika práce na směnný provoz a charakteristika poruch příjmu potravy. Praktická část pomocí dotazníku zjišťuje, jaké jsou stravovací zvyklosti nutričních terapeutů a všeobecných sester a jak se mezi sebou liší. Cílem je zjistit, zda se nutriční terapeuti na základě svého vzdělání stravují lépe než všeobecné sestry a jaký vliv má na stravování u všeobecných sester směnný provoz. Výsledky jsou zpracovány do grafů a tabulek. Výsledky ukazují, že obecná výživová doporučení dodržují více nutriční terapeuti než všeobecné sestry. Dále z dotazníku vyplývá, že více než 50 % všeobecných sester se stravuje nepravidelně a že hlavní důvod pro vynechávání jídel během nočních služeb je nedostatek času. Také se zjistilo, že velké procento nutričních terapeutů šlo studovat svůj obor, aby získalo více informací o výživě. Potvrdilo se, že nutriční terapeuti i všeobecné sestry jsou rizikovou skupinou pro poruchy příjmu potravy. klíčová slova: stravovací zvyklosti, výživa, výživová doporučení, nutriční terapie,...
Komparace výživy ve vybraných zemích světa
Veselá, Kristýna ; Hintnausová, Helena (vedoucí práce) ; Pejšová, Hana (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá výživou ve vybraných vyspělých a rozvojových zemích, vystihuje její vývoj od roku 2000 po současnost. Lidé po celém světě jsou ohroženi malnutricí, jedni z důvodu přebytku, druzí z důvodu nedostatku. V teoretické části je charakteristika výživy a malnutrice. V praktické části je srovnání zvlášť zemí vyspělých a zemí rozvojových z hlediska příjmu jednotlivých živin, potravin a výskytu malnutrice. Z výsledků je zřejmé, že ve sledovaných zemích nebyl stav výživy dobrý, pouze v Japonsku se blížil ideálnímu stavu. Klíčová slova výživa, malnutrice, výživová doporučení, vyspělé země, rozvojové země
Nutričně cenné látky v pekařských výrobcích
Stará, Markéta
Bakalářská práce na téma Nutričně cenné látky v pekařských výrobcích nejprve charakterizuje důležité výživové látky, které se mohou v pekařských výrobcích vyskytovat. Jedná se především o komplexní sacharidy, vlákninu potravy, antioxidanty a další významné komponenty. V následující části je popsáno chemické složení alternativních plodin používaných v pekařské výrobě, dále různé druhy semen (především len, slunečnice, sezam), kterými mohou být výrobky obohaceny a složení plodin používaných jako náplně do jemného pečiva. V neposlední řadě jsou uvedena výživová doporučení, která se vztahují k pekařským výrobkům a následné porovnání vybraných produktů. Poslední část bakalářské práce je věnována dotazníkovému šetření, jehož cílem bylo zmapovat preference spotřebitelů při výběru pekařských výrobků.
Specifita nutričních potřeb geriatrických pacientů
Parmová, Eva ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Bielaková, Katarína (oponent)
Bakalářská práce s názvem Specifita nutričních potřeb geriatrických pacientů se věnuje problematice výživy ve stáří a zejména výživě geriatrických jedinců, kteří jsou zvláštní pacientkou skupinou. Hlavním smyslem práce je upozornit na zkoumanou problematiku. Tato je vzhledem k narůstajícímu počtu geriatrických pacientů v současné době velice aktuální. Práce se člení na dvě části - teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou vysvětleny klíčové poj- my, popsány dietní systémy a tamtéž je nastíněno tuzemské populační směrování a prostor je věnován i ge- riatrickému lůžkovému fondu. Praktická část porovnává přístupy k výživě geriatrických pacientů popsané ve vybraných českých publikacích a diety reálně poskytované geriatrickým pacientům v ČR. Pro tyto účely byla vybrána dvě geri- atrická pracoviště - Geriatrická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a Oddělení geriatrie a násled- né péče Thomayerovy nemocnice. Sledovány byly zejména hodnoty vztahující se k příjmu energie, bílkovin, sacharidů, tuků, vitaminu D a minerálních látek vápníku, železa a zinku. V závěru práce jsou shrnuty výsledky praktické části. Sledované hodnoty v praxi používaných diet o- becně spadají do poměrně širokých intervalů doporučovaných odbornou literaturou. Rešerše odborné litera- tury ukázala nedostatek nových...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 50 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.