Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1,042 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Polyphenols in nutritions and their effect on DNA
Osorio, Juan ; Černayová, Diana (oponent) ; Brázda, Václav (vedoucí práce)
Epidemiological studies have shown the effect of plant-derived food consumption in the prevention of a wide range of diseases. The natural antioxidants present in these foods, among which polyphenols are very relevant, may be responsible for this health-promoting activity. The aim of this bachelor thesis is to submit evidence in the interaction of certain polyphenols with the genetic material through different signaling mechanisms, especially regarding the stabilization of the non-canonical DNA structure G-quadruplex and therefore point out the most selective substance to inhibit biochemical processes. Furthermore, the thesis includes detailed information that might help understand how polyphenol compounds can be attached to the DNA through epigenetic mechanisms and G4 structures, and which factors may affect the efficiency of these. Different experiments, by biological and experimental repetition, were used to corroborate the interaction between the compounds and DNA.
Pozitivní účinky konjugované linolové kyseliny na lidské zdraví
Baštová, Daniela ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou mastných kyselin, jejich strukturou, názvoslovím, vlastnostmi, reakcemi a stanovením. Dále se věnuje historii, zdrojům, účinkům na lidské zdraví a správnému poměru omega-mastných kyselin v organismu. Hlavní problematikou této práce je konjugovaná kyselina linolová, která je známa svými nesčetnými pozitivními účinky, mezi které lze zařadit snížení hmotnosti a hladiny cholesterolu, protirakovinový účinek, prevence osteoporózy a arteriosklerózy, aj. Práce je zaměřena na její vlastnosti, strukturu, výskyt v potravinách, chemickou výrobu a širokou škálu preparátů dostupných na trhu. V neposlední řadě se zabývá možnostmi jejího stanovení, mezi které patří plynová chromatografie, vysokoúčinná kapalinová chromatografie, plynová chromatografie-hmotnostní spektrometrie, NMR spektroskopie a kombinované metody.
Podnikatelský plán pro založení malého podniku
Halouzková, Radana ; Bumberová, Veronika (oponent) ; Koráb, Vojtěch (vedoucí práce)
Diplomová práce řeší otázku založení reálného a konkurence schopného podniku v oblasti zdraví, nejen psychického, ale i fyzického. Základ projektu tvoří kvalitně sestavený podnikatelský plán. Podnik se zabývá regenerační a výživovou činností a to prostřednictvím různých druhů cvičení, masáží, fyzioterapie a výživového poradenství. Sloužit bude jak pro sportovce, tak pro širokou veřejnou. V diplomové práci byly použity známé analýzy, jako je Porterova analýza pěti sil, PEST analýza, SWOT analýza a průzkum pomocí kvalitativního výzkumu. Cílem bylo vytvoření podnikatelského plánu, který by byl konkurence schopný a nabízel by služby, o které mají lidé zájem.
Mléko a mléčné výrobky a jejich význam ve výživě
Šubertová, Hana ; Vítová, Eva (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Cílem této práce je rozbor složení mléka, jeho vznik, původ a místo tvorby a dále zhodnocení prospěšných i škodlivých vlastností mléka. Dalším aspektem této studie je důvod, proč bychom měli mléko konzumovat a zda je vůbec zdraví prospěšné. V následující částí práce je vypracování literární rešerše, jak mléko a různé výrobky působí na lidskou výživu a seznámení se s problémy konzumace mléka. V další části mé práce je popsaný průběh „cesty mléka“, tedy co všechno se děje s mlékem, jako výrobní surovinou, děje, jak probíhá technologie výroby a zpracování mléka, mléčných výrobků a polotovarů. Dále porovnání mých naměřených údajů s normovanými údaji, nebo s údaji na obalu.
Podnikatelský záměr
Rochla, Jan ; Veselý, Josef (oponent) ; Heralecký, Tomáš (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřená na vytvoření podnikatelského záměru pro založení životaschopné živnosti vázané v oblasti tělovýchovy a sportu. Podnikatelský plán je vytvořen na základě podrobné literární rešerše a dostupných sekundárních dat. Autor bakalářské práce má v plánu podnikatelský záměr realizovat.
Analýza zdravého životního stylu vysokoškolských studentů
Farkašová, Jana ; Šupálková,, Veronika (oponent) ; Kysel, Jiří (vedoucí práce)
Předmětem bakalářská práce je na základě analýzy vytvořit vlastní návrh doporučení vedoucí ke zdravému životnímu stylu vysokoškolských studentů. K tomuto výzkumu byl využit dotazník, který porovnává životní styl studentů oboru Management v tělesné kultuře se studenty ostatních bakalářských oborů na Fakultě podnikatelské. Studenti odpovídali na otázky týkající se jejich chování k vlastnímu zdraví.
Vliv životosprávy na imunitní systém
Kotrč, Jan ; Ehler, Edvard (vedoucí práce) ; Janoušková, Svatava (oponent)
Diplomová práce se zabývá vlivem životosprávy na imunitní systém a projektovou výukou imunitního systému v Přírodopise. Teoretická část je věnována zakotvení Přírodopisu a témat pokrývajících učivo imunitního systému v kurikulárních dokumentech a literární rešerši imunitního systému a souvisejících témat s ohledem na životosprávu a vymezení projektové výuky. Cílem praktické části bylo navrhnout, realizovat a vyhodnotit projektovou výuku imunitního systému, určenou pro 8. ročník základní školy. Vyhodnocení výuky bylo realizováno ve dvou paralelních třídách 8. ročníku na vybrané základní škole na vzorku 41 žáků. Cílem vyhodnocení bylo s odstupem dvou týdnů ověřit znalosti o imunitním systému a zjistit subjektivní hodnocení realizované výuky u žáků dvou osmých tříd na vybrané základní škole. Data byla získávána pomocí pretestu a posttestu a dotazníku zjišťující subjektivní hodnocení projektového dne žáky. Cílem realizovaného projektu bylo získání znalostí imunitního systému a jejich propojení s již získanými znalostmi praktických zásad životosprávy a rozvoj kompetencí, jako je práce s informacemi, zodpovědnost za společný úkol a spolupráce v týmu na společném produktu. Závěrečným produktem projektu jsou žákovské výukové prezentace a informační plakáty. Cílem výzkumu bylo s odstupem dvou týdnů ověřit...
Výživové zvyklosti, sebepojetí a poruchy příjmu potravy u aktivně sportujících dívek
BZONKOVÁ, Aneta
Diplomová práce se zaměřuje na zkoumání výživových zvyklostí a sebepojetím u aktivně sportujících dívek. Teoretická část se zabývá výživou, teorií specifických výživových potřeb u sportovců a popisuje vybrané faktory, které mají vliv na vnímání vlastního těla u těchto dívek. Mezi tyto faktory jsou zahrnuty výživové návyky, rodinné zázemí, aktivita dívek na sociálních médiích a sebehodnotící jídelní psychopatologie. Diplomová práce má za cíl zjistit potencionální výskyt poruch příjmu potravy v souvislosti s výše zmíněnými faktory. Praktická část je koncipována jako kvantitativní dotazníková studie.
Zootechnické aspekty inseminace prasnic
Hájek, Petr
Cílem bakalářské práce je poskytnutí uceleného pohledu na problematiku inseminace prasnic a shrnutí současného stavu poznání v této oblasti zemědělské produkce. Bakalářská práce se zaměřuje na popis inseminace a na zootechnické aspekty, které samotnou inseminaci prasnic ovlivňují. Jelikož je inseminace v dnešní době nejvyužívanější metodou reprodukce, je zde kladen důraz na anatomii a fyziologii reprodukčního aparátu prasnice. Také jsou zde popsány zootechnické aspekty, které mají vliv na inseminaci a jak ji tyto faktory ovlivňují. V poslední části práce je popsána samotná inseminace a její metody provedení, kde jsou diskutovány výhody a nevýhody inseminace včetně nových možností, jako je například kapsle se spermatem a jeho postupným uvolňováním nebo přípravek na ovlivnění ovulace.
Výživa koz
Kopecká, Michaela
Cílem práce je seznámit s hlavními zásadami a druhy krmiv ve výživě koz. Práce se zaměřuje především na výživu mléčných koz a vlivy působící na produkci mléka. Kozí mléko je surovina, jejíž kvalita je závislá na výživě. Kromě mléčných koz se práce také zabývá složením krmiv a jednotlivými krmnými dávkami. Výsledkem této práce jsou utříděné informace o existujících plemenech koz, krmivech vhodných i nevhodných pro výživu koz a krmných dávkách. Složení krmných dávek je závislé na několika faktorech. Hlavním rozlišením je věk zvířete. Kůzlata jsou krmena jinak než dospělé kozy. Dalším klíčovým faktorem je fyziologický stav koz. Z ostatních faktorů ovlivňujících výživu koz lze zmínit roční období, podle něhož se určuje letní a zimní krmná dávka. Aby výživa byla komplexní a dosahovala požadovaných výsledků, je zapotřebí zohledňovat všechny faktory.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 1,042 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.