Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1,973 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.12 vteřin. 


Nutričně významné látky bramborové hlízy
Habrová, Stanislava
Brambory jsou důležitým zdrojem nutričních látek, díky nimž jsou důležité pro lidskou výživu. Mají významný obsah vitaminu C, a proto byly v minulosti používány jako prevence před kurdějemi. Cílem práce bylo vytvořit přehled nutričně významných látek obsažených v hlíze brambory. V práci jsou uvedeny informace o nutričním významu brambor, látkovém složení a o významných látkách v bramborách. Mezi významné látky patří v bramborách antioxidanty, vitaminy, škrob a plnohodnotné proteiny.


Studium antioxidačních látek u hroznových semen
Tomášková, Lenka
Je známo, že hroznová semínka jsou bohatá na významné antioxidační látky. Problematika zabývající se rozborem a porovnáním antioxidačních komponent v semenech Vitis vinifera u jednotlivých odrůd však zatím nebyla dostatečně prostudována. V první části práce je zpracována rozsáhlá literární rešerše zaměřená na souhrn prací, které se zabývají studiem látek u semen révy vinné a jejich vlivem na lidské zdraví. Experimentální část diplomové práce je zaměřena na studium antioxidačních komponent v semenech révy vinné. Pro experiment bylo použito extraktů tří "běžných" (Frankovka, Ryzlink vlašský, Cabernet Moravia) a tří interspecifických odrůd (Nativa, Marlen a Kofranka). Spektrometricky, pomocí tří principiálně rozdílných metod - DPPH, ABTS a FRAP, byla stanovena antioxidační aktivita. Spektrofotometricky byl dále zjišťován obsah celkových polyfenolických sloučenin a celkový obsah flavanolů. Technikou vysoko-účinné kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí bylo analyzováno devět významných flavonoidů (apigenin, astragalin, hyperosid, isorhamnetin, kaempferol, myricetin, quercetin, quercitrin a rutin) a dva procyanidiny (procyanidin A2 aprocyanidin B1). Nejvyšších hodnot antioxidantů dosáhly interspecifické odrůdy Marlen a Nativa, nejméně antioxidačních komponent bylo zaznamenáno u odrůdy Cabernet Moravia. V komlexním hodnocení však lze říci, že mezi sledovanými odrůdami nebyly zaznamenány významné rozdíly.