Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 48 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Psychologický a duchovní průvodce krizí středního věku
Klimeš, Václav ; Lachmanová, Kateřina (vedoucí práce) ; Bartůšková, Ludmila (oponent)
Předložená práce v první části podává syntézu poznatků o krizi středního věku z mezioborového pohledu psychologie a spirituální teologie. Jejím základním stanoviskem je, že krize středního věku není něco, co se musí přetrpět, ale že při vší její náročnosti jde o příležitost a výzvu k plnějšímu a autentičtějšímu životu, k lidskému dozrání a přiblížení se sobě i Bohu. Ve druhé části práce využívá poznatky a postupy psychoterapie, krizové intervence a pastorální teologie ke konkretizaci a praktičtějšímu rozvití závěrů první části, a tak může sloužit jako průvodce tomu, kdo prochází tímto životním obdobím, nebo kdo chce na této cestě doprovázet někoho jiného. Práce je určena zejména křesťanům, ale nejen jim, kteří nemají vzdělání ani výcvik v psychosociální oblasti a pro které je krize středního věku jejich osobním tématem nebo se týká lidí v jejich okolí - ať už jsou jejich příbuznými či známými, nebo se jedná, např. v případě pastoračních pracovníků, o klienty jejich profesionální péče. Svým pojetím, šířkou svého záběru, syntézou svých východisek i jejich rozpracováním je práce v českém jazyce ojedinělá. Klíčová slova střední věk, krize, zrání, pastorální teologie, psychologie
Senzorické hodnocení masa v průběhu zrání
Darkwahová, Nicola
Diplomová práce je zaměřena na senzorickém hodnocení hovězího masa v průběhu zrání. Byly porovnány výsekové části šál (Musculus adductores) a roštěnec (Musculus longissimus) po dobu 8 týdnů zrání. Pro pokus byly zvoleny jalovice plemena České strakaté. Nejprve byly sledovány rozdíly mezi vzorky zrajících v celku a plátcích. Po vyhodnocení a statistickém zpracování, byly následující vzorky uchovávány pouze v plátcích. U vzorků byly senzoricky hodnoceny rozdíly sledovaných deskriptorů v různých dobách zrání. Z hodnocení šálu vcelku a plátcích měli průkazně (p < 0,05) nejlepší výsledky ve dvou sledovaných znacích (křehkost, šťavnatost) vzorky uchované v celku. Z hodnocení roštěnce vcelku a plátích byly méně patrné rozdíly mezi zrání v plátích a vcelku. Vysoce průkazný rozdíl (p < 0,01) byl zaznamenán u intenzity chuti. Následně byly posuzovány vzorky šálu a roštěnce zrajících v plátcích. U většiny vzorků svaloviny nebyly zjištěny žádné statisticky průkazné (p > 0,05) senzorické změny způsobené délkou zrání. U vzorky roštěnce byl zaznamenán statisticky průkazný rozdíl (p < 0,05) mezi vzorky 4. a 8. týdne zrání v deskriptoru intenzity chuti.
Technologické možnosti výroby ciderů a sladinových kvašených nápojů
Sojka, Jakub
Tato práce je věnována především výrobě ciderů, která v České republice v posledních letech nabírá značný rozmach. Je zde kladen důraz na výběr vhodných odrůd jablek a dále na celý technologický proces výroby od moštování, přes fermentaci a zrání až po lahvování produktů. Proces výroby je obohacen o poznatky z vinařské praxe, které by mohly být užitečným pomocníkem k dosažení prvotřídní kvality a odlišnosti produktu, jedná se především o poznatky při maceraci a zrání za použití dřeva. Část práce je také věnována kvašeným nápojům ze sladiny. Je zde popsán proces výroby sladiny a fermentace za pomoci pivovarských kvasinek. Následné možnosti ošetření po fermentaci a zrání jsou stejné jako u ciderů a tak jsou pofermentační úpravy spojeny v jeden celek, který je platný pro oba druhy nápojů. Praktická část se věnuje výrobě vzorků ciderů a sladinových kvašených nápojů. Je zde zkoumána vhodnost odrůd jablek k výrobě cideru a dále je zkoumán vliv pivovarských a vinných kvasinek na finální kvalitu cideru. Poslední část je věnována možnostem dochucení sladinových kvašených nápojů. Na všech vzorcích byla provedena senzorická analýza a u vybraných vzorků byl proveden rozbor metodou HPLC.
Vyhodnocení kvality a trvanlivosti sýrů s protektivní kulturou
Skýpalová, Veronika
Diplomová práce se zabývá tématem protektivních kultur. V práci je stručně popsáno, jaké mají protektivní kultury účinky na polotvrdý zrající sýr a jejich vliv na zrání sýrů. Důležitou část této práce tvoří kapitola o bakteriocinech, jejich vlastnostech a účincích v potravinářství. V praktické části je pozorován vliv protektivních kultur na chemické vlastnosti. Zaměřila jsem se na kyselost sýrů, pH, sušinu a obsah soli v sýru. Porovnávány byly sledované ukazatele u sýrů bez a s přídavkem protektivních kultur. Je sledováno, zda protektivní kultury ovlivňují kvalitu a trvanlivost polotvrdých zrajících sýrů.
Způsoby solení sýrů
Glanzová, Štěpánka
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou ohledně nasolování sýrů. V prvotní části této práce se zaměříme na obecné dělení sýrů, ve kterém je popsáno, jak rozeznávat různé druhy výroby sýrů a rozdíly mezi nimi. Zaměření proběhne i na celkovou výrobu sýrů, kde je popsáno, jakým způsobem můžeme výrobu ovlivnit, ale také, z jakých surovin sýr vyrábíme. Závěrečnou kapitolou je pak samotné solení sýrů, ve kterém je důkladně rozebrán vliv soli na sýr, a to i včetně přesné specifikace dle typu sýru, který vyrábíme. Cílem této práce je seznámit čtenáře s celkovou výrobou sýru, jaké má solení vliv na výsledný sýr a jaké vady může špatné nasolení způsobit.
Zrání hovězího masa
Slezáková, Jana
Bakalářská práce se věnuje problematice Zrání hovězího masa. Úvodní kapitola se zabývá produkcí a spotřebou hovězího masa v souvislosti s masnými plemeny skotu. Dále je popsáno chemické složení masa a technologie zpracování hovězího masa spojené s jatečním opracováním a bouráním skotu. Hlavním tématem jsou biochemické procesy a zrání hovězího masa a s ním souvislosti s kulinárním užitím, mikrobiálním kažením, odchylkami zrání a bezpečností potravin. Závěrem jsou popsány legislativní předpisy a hygienické požadavky na podniky, které zpracovávají maso.
Vplyv macerácie netradičných druhov dreva na kvalitu destilátů
Martinák, Krištof
Diplomová práce Vliv macerace netradičních druhů dřeva na kvalitu destilátu byla vypracována v letech 2017-2019 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů, Zahradnické fakulty, Mendelovy univerzity v Brně. Její literární část byla zaměřena na objasnění legislativních požadavků na výrobu destilátů, konkrétně brandy. Dále stručně popisuje historii a technologii výroby sudů, chemické složení dřeva a chemické změny obsahových látek při výrobě sudů. Popisuje alternativní produkty využívány namísto sudů. V praktické části práce bylo vybráno 8 druhů dřev, které byly zpracovány na dřevní štiepku- chipsy, každé ve třech variantách teplotní úpravy (110,175,200 ° C). Ty byly dávkovány do vinného destilátu a po dobu 5 měsíců probíhalo zrání spolu s dřevem. Po této době byly destiláty scezené a podrobeny chemické analýze. Při ní se určovala antioxidační kapacita dvěma metódami- FRAP a DPPH. Určoval se i celkový obsah polyfenolů a barevné změny pomocí 3 rozměrného prostoru CIELAB. Následně bylo 24 destilátů ohodnocených jedenáct členech komisí. Ta hodnotila 15 organoleptických vlastností (optických, aromatických a chuťových). Výsledky byly vyhodnoceny do grafů, tabulek a fotografií a podložené statistickým zkoumáním. Dále byly v diskusi a závěru výsledky slovně zhodnoceny, porovnány s podobnými zahraničními a tuzemskými studiemi. Na závěr byl vyjádřen názor autora, jeho doporučení pro využití poznatků v praxi či dalším výzkumu.Právní doložka:Prohlašuji, že jsem práci: Vliv macerace netradičních druhů dřeva na kvalitu destilátů vypracoval/a samostatně a veškeré použité prameny a informace uvádím v seznamu použité literatury. Nesouhlasím, aby moje práce byla zveřejněna v souladu s § 47b zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, a v souladu s platnou Směrnicí o zveřejňování závěrečných prací, a doporučuji odložit zveřejnění práce na dobu max. 3 let. Prohlašuji, že tištěná podoba závěrečné práce a elektronická podoba závěrečné práce zveřejněná v aplikaci Závěrečné práce v Univerzitním informačním systému je identická. Jsem si vědom/a, že se na moji práci vztahuje zákon č. 121/2000 Sb., autorský zákon, a že Mendelova univerzita v Brně má právo na uzavření licenční smlouvy a užití této práce jako školního díla podle § 60 odst. 1 autorského zákona. Dále se zavazuji, že před sepsáním licenční smlouvy o využití díla jinou osobou (subjektem) si vyžádám písemné stanovisko univerzity, že předmětná licenční smlouva není v rozporu s oprávněnými zájmy univerzity, a zavazuji se uhradit případný příspěvek na úhradu nákladů spojených se vznikem díla, a to až do jejich skutečné výše.
Hodnocení fyzikálních a chemických vlastností rajčat
Nekužová, Daniela
Tato bakalářská práce se zaměřuje na hodnocení fyzikálních a chemických vlastností rajčat v období zrání a dozrávání. V teoretické části je uveden původ a rozšíření rajčete, botanická charakteristika, technologie pěstování, vlastnosti plodů během zrání, sklizni a skladování, látkové složení a specifikace měřených hodnot. Praktická část je rozdělena na dvě části. Stanovení látkových složek a stanovení plynných složek emanovaných z plodů do vnějšího prostředí. A to u odrůd Hardy, Orkádo, Pálava a Sonet. Stanovení látkových složek v plodech se zaměřuje na stanovení hmotnosti plodu, velikosti plodu, penetrometrické pevnosti slupky, rozpustné sušiny a titračních kyselin. Zatímco stanovením plynných složek emanovaných z plodu do vnějšího prostředí se rozumí souběžné stanovení produkce ethylenu a intezity dýchání pomocí plynové chromatografie.
Možnosti vinifikace hroznů odrůdy Frankovka pro VOC Modré Hory
Hloušek, Petr
V diplomové práci s názvem Možnosti vinifikace hroznů odrůdy Frankovka pro VOC Modré Hory bylo primárním cílem zhodnotit prostřednictvím experimentu s kvašením v automatickém vinifikátoru, otevřené a uzavřené nádobě, jaký vliv mají autochtonní kvasinky vůči komerčním. Dále pak zjistit zráním vín v dřevěném sudu a neprodyšné nádobě, zda vyhovuje více zrání se zvýšeným nebo minimálním množstvím kyslíku. Výstupem z této práce poté byla senzorická analýza vína kvantifikována do 100 bodové tabulky podle OIV a také aromatický profil a profil struktury a mohutnosti vín, které byly následně zpracovány do grafů. Experimentální vzorky byly podrobeny analýze jednotlivých parametrů - antokyany, celkové polyfenoly, antioxidační kapacita a barevné parametry.
Dozrávání meruněk podle látkových složek při rozdílné teplotě plodu těsně po sklizni
Nekužová, Nikola
Byly hodnoceny dvě odrůdy meruněk, které byly sklizeny na počátku klimakterické fáze. Použité odrůdy meruněk byly sklizeny na pozemku Zahradnické fakulty v Lednici. Jedná se o odrůdu Leskora sklizenou dne 22. 6. 2016 a odrůdu Betinka sklizenou dne 1. 7. 2016. Plody byly uloženy do teploty 1°C, 5°C a 20°C po dobu 9 dnů. Po každých třech dnech skladování byly hodnoceny hmotnostní ztráty, rozpustná sušina, titrační kyseliny, penetrometrická pevnost a fyziologické parametry hodnoceny produkcí etylenu a intenzitou dýchání (produkce CO2).

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 48 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.