Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv síření vína na vznik sloučenin vázajících oxid siřičitý ve víně
Sikora, Jakub
Tato závěrečná práce se zaobírá vznikem karbonylových sloučenin ve víně v závislosti na síření vína. Zkoumá tedy jaký má vliv síření moštu a vína na vznik karbonylových sloučenin. Pojednává o vlastnostech a formách oxidu siřičitého. Dále se podrobně věnuje karbonylovým sloučeninám, které se váží právě s oxidem siřičitým. V práci bylo zjištěno, že vliv síření vína nemá velký vliv na vznik karbonylových sloučenin. Naopak se potvrdilo, že počáteční koncentrace SO2 v moštu výrazně ovlivňuje tvorbu acetaldehydu, který se váže na oxid siřičitý. Dále se ratifikovalo, že vetší vliv na tvorbu karbonylových sloučenin má činnost mikroorganizmů ve víně, než různé koncentrace SO2.
A Survey of Czech Economists: What Do They Think?
Sikora, Jakub ; Janský, Petr (vedoucí práce) ; Cingl, Lubomír (oponent)
Tradiční průzkumy mezi ekonomy poukazují na skutečnost, že se ekonomové ještě stále rozcházejí v určitých hospodářsko-politických doporučeních týkajících se i klíčových témat. To lze z velké části vysvětlit rozdílnými osobními hodnotami a politickými přesvědčeními ekonomů. Cílem této práce je jednak analýza dalších potenciálních faktorů, které by mohly mít na míru konsenzu vliv, jednak studium příčin rozdílných osobních hodnot a přesvědčení. Autor provedl mezi českými ekonomy dotazníkové šetření a získal 116 odpovědí; respondenti byli tázáni na jejich doporučení ohledně různých hospodářských politik a poté na detaily týkající se respondentů samotných. Následně byla provedena detailní analýza dat, včetně konstrukce ekonometrického modelu, s pomocí kterého se autor pokusil vysvětlit tendenci ekonomů mít spíše liberálnější názory, či naopak. Autor zjišťuje, že rozdíly v osobních hodnotách a politických přesvědčeních ekonomů jsou skutečně hlavním důvodem neshod a že ostatní faktory mají spíše zanedbatelný vliv. Ukazuje se, že ženy mají signifikantně vyšší tendenci preferovat zásahy do ekonomiky než muži. To samé platí pro ekonomy s nízkým příjmem, nebo pro ekonomy, kteří období života před nástupem na vysokou školu prožili na venkově. Součástí modelu bylo i porovnání škol, kde se vyučuje ekonomie a pro které...
Systémy zapalování zážehových motorů
Sikora, Jakub
Velkou měrou působí na spalováni v zážehovém motoru, proces zažehnutí směsi paliva se vzduchem. Je zapotřebí ho řídit, měnit okamžik zážehu vzhledem k podmínkám ve kterých motor pracuje. Zapalováni musí vzít v potaz všechny aspekty provozu spalovacího motoru a vyhodnotit správný okamžik, kdy provést zapálení směsi. Tím se velkou měrou ovlivňuje výkon spalovacího motoru a jeho účinnost. Správný okamžik zážehu ovlivňuje i složení spalin odcházejících ze spalovacího procesu. Tato práce sumarizuje možnosti zapálení směsi a možnosti řízeni správného okamžiku zážehu. Jsou zde popsány základní části současných zapalování, rozdíly a vylepšeni. Také je zde popsán postupný vývoj od mechanického ovládáni zážehu a změny doby zážehu, vzhledem k podmínkám provozu až po moderní způsoby regulace pomocí elektronických řídících jednotek, které informace shromažďují pomocí elektronických snímačů. Na závěr se věnuji modernímu způsobu zapálení směsi bez iniciace elektrickým výbojem. Dochází ke vzníceni směsi paliva se vzduchem způsobenému nárůstem teploty vlivem jejího stlačeni ve spalovacím prostoru tzv. HCCI
Vliv doslazení moštů révy vinné medem a řepným cukrem na senzorické vlastnosti vína
Sikora, Jakub
Bakalářská práce se zabývá vlivem doslazení moštu révy vinné medem a řepným cukrem na analytické, ale především senzorické vlastnosti vína. V teoretické části jsou především popsány vlastnosti použitých druhů medů a řepného cukru. Dále je zde popsána historie doslazování vína medem a současný stav dané problematiky. Pro pokus byly vybrány dvě moštové odrůdy, a to 'Veltlínské zelené' a 'Cerason', které byly doslazeny medem a řepným cukrem. Dále byly vína podrobeny senzorické analýze a analytickému rozboru. Posléze byla data statisticky zpracována a vyhodnocena z hlediska senzorických vlastností a analytických parametrů. Zde byly objeveny značné rozdíly mezi jednotlivými experimentálními víny.

Viz též: podobná jména autorů
2 SIKORA, Jindřich
2 SIKORA, Jiří
4 Sikora, Jan
2 Sikora, Jiří
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.