National Repository of Grey Literature 112 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
Kraví hora - BUT Family silver
Davčíková, Gabriela ; Kyselka,, Mojmír (referee) ; Nový, Alois (advisor)
The subject matter of the Master's Thesis deals with the design of the Brno University of Technology (BUT) compound on Kraví hora and comes as a follow-up to the work done in the previous academic term. The aim was to combine the interests of the city of Brno and that of the Brno University of Technology (BUT); to create a common zone which would incorporate attractive park areas for the general public and a representational space for the promotion of BUT and other activities that the university has been lacking to date. The primary objective was to make the compound more accessible to the public as there are currently community gardens which stand as a barrier. The entire BUT compound is thus integrated with the neighbourhood, providing numerous public areas that are ideal for relaxation and leisure activities where people may enjoy their free time. The new buildings will offer visitors an introduction to the history and current state of the University of Technology, mainly via exhibitions and entertainment. The faculty buildings, designed as a recruitment centre and used to present student work, will perform additional functions. The current facilities will be utilized as areas for graduates in creative disciplines who will be able to rent their first art studios there. The new buildings are set in the terrain so as not to disrupt the natural aspect of the park, seamlessly blending into the surrounding landscape. Another interesting feature is an observation tower, designed to further utilize the location's potential and provide visitors with a wide view of the area, far into its surroundings.
Industrial bakery Herold Brno
Šebela, Vojtěch ; Štikar, Jaroslav (referee) ; Nový, Alois (advisor) ; Donaťáková, Dagmar (advisor)
The subject of the bachelor thesis is based on project that has been processed within the subject AG035 Architectural design of the 6th semestr of Bachelor’s degree. The proposed building is a production facility of an industrial bakery for a Herold company that wants to get production closer to the city of Brno. The land was selected in the area of Horní Heršpice in the place of unused brownfield industrial area. The surrounding area is partly an industrial zone, continuosly connected to a residental area. „K terminálu“ access road is at the same time an importnant conection for a nearby transhipment. The proposed object is divided into two main parts. Dominant and simpler is the production hall, whose sisposition ensures the smooth production process. The smaller and more structured administraion building connects to it workers' background. The endeavor was to rexpect boundaries of the plot in whose directions the complex reacts with its morphology. This should bring into order otherwise chaotic buildings and fully complement it. Between the production hall and office part is the half closed atrium, forming the rest zone where the offices and rest room are oriented. Around the complex is logistic comuniction and staff parking. The loadbearing structure is on the principle of steel frame system supplemented by longitudinal bracing. It will be covered by warm flat roof on the trapezoidal sheet. Most of their elements will be admitted in the interior and its modulation will be reflected in the exterior. The cladding will be done in Kingspan panels in white on an administrative object and dark gray on a production hall. In order to soften the form of the office part, most of the surface is made from window glassblocks. This should improve the human scale appearance on the contrary the superhuman scale of the production hall. Interior will be illuminated well and airy, for a positive influence on workers. On the corner there will be a staircase to a walkable roof.
Aquaria Production Pavlica
Suchanek, Tomáš ; Štikar, Jaroslav (referee) ; Nový, Alois (advisor) ; Donaťáková, Dagmar (advisor)
This bachelor thesis deals with documentation for gaining building permit approval and documentation for building aquarium factory. Thesis is based on earlier created AG032 course study. Popovice is located in Uherské Hradiště county, this parcel of land is located near south border of the county. The estate is flat and relatively narrow; therefore, the shape of the estate has influenced the placement of individual objects. The estate is near railroad station. Because of the near highway E55, the supply and dispatch accessibility is good. The factory is divided into four above-ground objects that are mutually dilated according to the production requirements. All objects do not possess a cellar. The first object is located in the southern part of the estate. In the first object there is a product showroom and administrative section with employee facilities. Due to showroom’s atypical shape, this object is partially made of reinforced concrete and partially made of Porotherm system construction blocks. The production hall is located behind this object. The access to the production hall is possible with a truck, also it is possible to manipulate heavy blocks of glass with a crane. The manufacturing process of glueing has high demands for light, therefore, the object is equipped with roof belt light well and large glass walls. This production hall is connected to waste storage unit in the east side and wood processing building on the north side. Also, there are technological facilities for both objects. The supply and dispatch area is located between the main production hall, waste storage unit and wood processing building. The construction system of production objects is skeleton, prefabricated and based on monolithic nibs. The light wells and roof are made of steel. Waste storage unit’s load-bearing system is made of bricks. Kingspan white colour facade panels are the main connecting elements throughout the whole factory. Behind the factory there is park greenery with
Industrial bakery Herold Brno
Korpášová, Natália ; Štikar, Jaroslav (referee) ; Nový, Alois (advisor) ; Donaťáková, Dagmar (advisor)
The aim of this bachelor thesis is to design a new Industrial bakery Herold in Brno in the current location of a brownfield in Horní Heršpice, Brno. The project is based on a study of the Industrial bakery Herold Brno v the subject named AG 035. The aim of this work is a formation of a new architectural and urban concept thanks to which the nowadays unused property is put to use and creates a new pleasant workplace for the employees. In the surrounding areas, mostly heavy industrial buildings and factories can be found. The industrial bakery is used for production of quality pastry, bread, rolls, regular pastry and their distribution Conceptually, the Industrial bakery is based on/linking the production, people and nature. Newly built bakery consists of three masses, which are interconnected by corridors. The whole idea is based on the zoning of Horní Heršpice into two parts of industrial production and residential district. Administrative facilities are represented by the residential district. In addition, the two industrial parts are consisting of production halls and goods despatch. Functional parts are connected by glass corridors. The main element of the property is the continual atrium by which the production halls as well as administrative sections are separated from the storage. The building is single-floored, however, it has different light and construction heights. The mass composition is accompanied by three granaries. The aim is to focus the attention on the nature and to create enjoyable workplace for the members of staff. Therefore, the façade of the building is built with the use of glass façade panels with built-in expanded metal. Thanks to the glass façade a natural shielding is created as well as direct sunlight penetration is prevented. Moreover, a pleasant light dispersion is achieved. The structure creates the impression of a closed structure that reflects its surroundings and the urban green areas. In addition, the big mass construction is
Car Center VW Group
Gross, Kamil ; Suchánek,, Petr (referee) ; Nový, Alois (advisor) ; Sedláková, Markéta (advisor)
The theme of my bachelor work is a new building of Volkswagen carcenter. Carcenter is placed in Brno city nearby square Cejl. Next to the parcel is river Svitava. Architecture volume is divided to four functional parts: showroom, warehouse, administration and background and service. Showroom is placed on the most visible part of parcel. Showroom with glass façade is dominanting volume of whole car center. To the showroom is connected administration with nice view to the river Svitava and warehouse with good connection to delivery of goods. Service is last part of carcenter. Floorplan form of service in shape L saves build up space of the parcel.
Kraví hora - BUT Family silver
Šagátová, Patrícia ; Dvořák, Miloš (referee) ; Nový, Alois (advisor)
The diploma thesis deals with design of the polyfunctional center and the whole complex for the Brno University of Technology, which would serve for its representation. The land is in Brno on Kraví hora and its location has huge potential. However, the area is not used by the university, so the existing buildings are in poor condition. Therefore, the aim of the proposal is to find a suitable use of the land that would meet the university's requirements together with the city's intentions.
Kraví hora - BUT Family silver
Prosseková, Jarmila ; Kyselka,, Mojmír (referee) ; Nový, Alois (advisor)
The focus of this thesis is an architectural study of the Kraví Hora area in Brno in a 1:200 scale. The area is significant in both size and location, but has been underutilized up to this point. The objective of the thesis is to discover a solution acceptable for the city of Brno as well as BUT, whose intentions with the area differ significantly. The area has been designed to have recreational spaces of greenery. Traffic has been either largely reduced, or eliminated entirely. A wide variety of sports, eductational programs and recreational activities has been made available for visitors of all ages. The objective of the planned area is to inspire and positively motivate the study of technology and interest in science via its functional design. Exhibition areas, lecture halls, rentable workspaces for graduates, a recruitment center and general storage spaces has been designed in the area. The design of the buildings is based around the incline of the plot – they have a maximum of one extra floor over the level of the surrounding terrain. The green roof and the vertical outer layer of laminated timber is designed to provide a natural character to the structures. The predominantly horizontal area is granted an element of verticality in the form of a lookout tower.
Kraví hora - BUT Family silver
Peštálová, Lucie ; Dvořák, Miloš (referee) ; Nový, Alois (advisor)
The subject of the diploma thesis is to design a project study and a building program that would become a compromise between the requirements of the city of Brno and BUT in the area of Kraví hora in the Brno city center. The city of Brno would like to transform the area into a public park. But BUT considers it as its "family silver" because they realize its extraordinary value. Options of a constructions are really limited because of many area regulations. My proposal counts on the demolition of all existing buildings in the area, respects property area relations , protection zone, continuity with existing traffic roads, height regulation, imaginary raster of surrounding buildings, slope of terrain and orientation to the cardinal points. My suggest represents a study of five groups of objects which creating a rectangular raster. As a compromise solution, I chose the presentation and promotional areas of the individual faculties of BUT for the content of the buildings. Faculties have spaces for hobby groups for the public comprise all age groups included. I also designed the BUT Museum of History, a multimedia hall, a cafeteria, studios, a student leisure center and an observation tower with a climbing wall.
Kraví hora - BUT Family silver
Juračková, Lenka ; Kyselka,, Mojmír (referee) ; Nový, Alois (advisor)
The subject of this diploma thesis is an architectonic study, which deals with the new usage of the premises of VUT at Kravi Hora. Big part of Kravi Hora forms a park, which from the west is close to Namesti Miru and from the east side there are buildings of Faculty of Civil Engineering. This territory along with Spilberk, Luzanky and Wilsonuv Les form the green, environmental friendly, part of Brno. The Main advantage of this territory is that it brings lot of green parking places to the city and there are many places for spending free time, such as; swimming pool, baseball court and an observatory. The big disadvantage of this area is the bad transmittance of this area. There are no quality roads connecting Kravi hora and there is a slanting ground through this area. There are lots of objects which do not fit with the usage and they only bring here the traffic. There is a designed plan consisting of rather limiting regulations for this territory when the whole area is used for parking lots and sport activities and holiday objects. And in addition to that, the area is closed to public transport. The purpose of this study is to respect the territorial plans and the interests of the city as much as possible and at the same time use the property of VUT for a representation of the University, getting new students in and creating a place where all the generations can spend their free time. Despite of this study still respects The Territory Plan and interests of the City of Brno. In my study I design there the museum of VUT, the students club, ateliers for new graduates, study room, workroom the public and objects for presentation of VUT faculties set into the area of Kravi hora park in a way that it would fit into the natural character of this place.
Spiritual brownfield Olomouc - Zlín
Greguška, Peter ; Nový, Jindřich (referee) ; Štěpán, Marek (advisor) ; Nový, Alois (advisor)
The diploma thesis is the proposal of the pilgrimage church with the addition of the second functional unit as the pilgrimage area near to the stream „Svatá voda – Kaménka“. The proposal claims to raise former pilgrimage area and natural element, and also to provide spiritual and psychological support to pilgrims/visitors. For that reason, there are provided residential programs in the area. The building program corresponds to demanding enter and capacity. Capacity of the church is up to 250 people, in the main liturgical space on the ground floor. The growth is possible on the gallery on the second and third floor. Areal also including restaurant, lecture hall and spiritual centre. That works on a spiritual stay program for singles or couples. There is also a meditation garden and parking lot aloof.

National Repository of Grey Literature : 112 records found   1 - 10nextend  jump to record:
See also: similar author names
2 Nový, A.
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.