Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 13 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Úzkokolejná trať Jindřichův Hradec - Nová Bystřice v krajině Jindřichohradecka
Ryšavá, Vladislava ; Kupka, Jiří (vedoucí práce) ; František, František (oponent)
Předmětem této diplomové práce je stavba úzkorozchodné železnice v okresu Jindřichův Hradec, konkrétně trasa J.Hradec - N.Bystřice, a její vliv na krajinu, v níž byla vybudována. V první teoretické části specifikuji za využití literárních zdrojů dobu, během které byly železnice stavěny, význam těchto staveb a historii úzkokolejných tratí. Dalším bodem je analýza konkrétní železniční dráhy J.Hradec - N.Bystřice, její historie a vliv na okolní původně agrární krajinu. Tyto teoretické poznatky spolu s podrobným terénním průzkumem a fotodokumentací jsou následně využity v praktické části, ve které je trať rozdělena a mapována po jednotlivých úsecích.
Individuální hlasová variabilita a informace o rozeznávání predátorů obsažené ve vokální komunikaci morčat domácích (Cavia porcellus)
Baklová, Aneta ; Baranyiová, Eva (vedoucí práce) ; František, František (oponent)
Morčata reprezentují domestikované prekociální hlodavce, kteří se stali běžnými domácími mazlíčky. Od narození naplno vokalizují. Práce byla věnována zvukovým projevům mláďat morčat. Cílem práce bylo 1) určit věk, kdy bude prokazatelná vokální individualita zvuku whistle; 2) otestovat možné ultrazvukové signály a 3) prozkoumat antipredační chování a varovné zvuky v přítomnosti vzdušného (dravec) a pozemního predátora (pes) a člověka (kontrolní test). Celkem 16 mláďat morčat bylo otestováno na vokální individualitu, 28 mláďat na ultrazvukové signály a 27 odrostlých mláďat na rozeznávání predátorů. V rámci testování vokální ontogeneze v průběhu prvních 9 dnů od narození, byly pozorovány změny jak v časových a frekvenčních parametrech, tak i v parametrech intenzity. Při testování vokální individuality validovaná diskriminační analýza (DFA) založena na deseti akustických parametrech přiřadila jednotlivé zvuky ke správným jedincům s následující úspěšností: den 1 = 71,9 %, den 3 = 58,8 %, den 5 = 53,10 %, den 7 = 50,60 % a den 9 = 63,10 %. Nejvyšší naměřená frekvence u zvuku whistle byla 30,03 kHz. Při rozpoznávání predátorů byly měřeny reakce strnutí, útěk a ostražitost. V přítomnosti psa morčata reagovala nejdéle a nejčastěji strnutím. Při vystavení dravci jsem u morčat nejdéle a nejčastěji pozorovala útěk a následné strnutí. Na přítomnost člověka morčata nejvíce reagovala ostražitostí. Zaznamenala jsem pouze dva případy výstražných signálů - drrr v přítomnosti psa a chirrup jako reakci na dravce. V práci jsem dospěla k závěrům, že: 1) individualita morčat je prokazatelná od prvního dne života morčat a míra individuálně rozdílných vokálních parametrů se s věkem mění; 2) morčata jsou schopna vokalizovat do frekvence 30 kHz, ale pro jejich komunikaci nejsou vysokofrekvenční signály klíčové; 3) morčata rozeznávají pozemní a vzdušné predátory, ale varovné zvuky vydávají jen zřídka.
Revitalizace zámeckého parku v Cholticích
Čermáková, Michaela ; Vaněk, Jan (vedoucí práce) ; František, František (oponent)
Tato práce má za úkol zhodnotit současný stav zámeckého parku a současně obory v Cholticích a navrhnout jejich revitalizaci za účelem omlazení vegetace a zpřístupnění a zatraktivnění oblasti pro širokou veřejnost. Městys Choltice leží v Pardubickém kraji, přibližně 15 km západně od Pardubic. Koncem 17. století zde byl postaven barokní zámek, který patřil hraběti Šimonu Thunovi. Jeho rodu patřil až do roku 1945. Zámek i s oborou je nyní ve vlastnictví městyse Choltice. Na zámek navazuje rozsáhlý anglický park, který přechází v zámeckou oboru, která je od roku 1992 přírodní rezervací a evropsky významnou lokalitou. Práce obsahuje podrobná teoretická východiska a navrhuje řešení, která jsou směřována na ochranu životních podmínek chráněného a ohroženého druhu brouka páchníka hnědého. Tento druh se vyskytuje pouze vzácně a jeho oblast pro přežití je velmi omezená, proto je nutné tyto podmínky vytvářet, a to je právě jeden z hlavních úkolů revitalizace. Dalším krokem je pomoci samovolné revitalizaci zavedením chovu daňků v oboře. Tato myšlenka není nová, daňci se již v oboře chovali až do roku 1945. Městys Choltice je této myšlence o zavedení chovu velmi nakloněn a podporuje ji. Pro zvyšování počtu návštěvníků obory obsahuje tato diplomová práce návrh na vytvoření naučné stezky, která by zatraktivnila tuto oblast pro mnohem širší veřejnost než doposud.
Návrh kompetenčního modelu řízení podnikatelského subjektu
Nguyen, Lenka ; Hron, Jan (vedoucí práce) ; František, František (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku personálních pravomocí a odpovědností jednotlivých vedoucích pracovníků na různé úrovni řízení ve výrobním oddělení společnosti Robert Bosch, spol. s r.o. - České Budějovice. S rostoucím počtem pracovních sil ve společnosti se organizační struktura zvětšuje a s tím spojené rozmanité množství rozhodovacích pravomocí a odpovědností. Jak personální oddělení, tak i vedoucí pracovníci musí řešit problematiku při delegování a rozdělování jednotlivých pravomocí. Cílem práce je návrh kompetenčního modelu řízení personálních pravomocí ve vybraném podnikatelském subjektu. Teoretická část práce je zaměřena na popis základních pojmů a znalostí. Praktická část obsahuje charakteristiku vybraného podnikatelského subjektu. A dále je vypracováno šetření na základě osobních rozhovorů. Jednotlivé odpovědi jsou zpracovány v kompetenční matici pomocí kritérií hodnocení. Poté je navržen model s optimálním rozdělením personálních pravomocí a doporučení mezi jednotlivé vedoucí pracovníky.
Zhodnocení vlivu dotačních projektů na hospodaření a rozvoj obce či města
Scholzová, Pavla ; Homolka, Jaroslav (vedoucí práce) ; František, František (oponent)
Diplomová práce je věnována tématu Zhodnocení vlivu dotačních projektů na hospodaření a rozvoj města Police nad Metují a obce Suchý Důl. Práce je složena ze dvou částí. První část představuje teorii hospodaření municipalit, která je sepsána s použitím odborné literatury. Druhá část je zaměřena na příjmy a výdaje rozpočtu města Police nad Metují a obce Suchý Důl za období 2010 - 2015. Závěr druhé části tvoří zhodnocení dvou nejvýznamnějších projektů města Police nad Metují a obce Suchý důl, které byly realizovány v období 2010 - 2014. Teoretická část obsahuje literární rešerši, v které jsou popsány a charakterizovány pojmy město, obce, hospodaření, orgány obce, dotace. Praktická část je tvořena vlastním šetřením. Na začátku jsou popsány charakteristiky vybraných veřejných subjektů. Dále je jejich rozpočtová struktura příjmů a výdajů analyzována. Vybrány jsou dotační projekty a zhodnocen jejich dopad ekonomický, tak i sociálně - kulturní. Nakonec je použit výzkum pomocí dotazníkového šetření, kde jsou položeny otázky občanům města a obce a zjištěna spokojenost/nespokojenost s hospodařením a rozvojem. Závěr práce je tvořen shrnutím poznatků, porovnání výsledků dopadu uskutečněných projektů a dotazníkového šetření na zlepšení hospodaření a rozvoje města a obce.
Hodnocení manažerského účetnictví jako zdroje informací v účetní jednotce
Rydvalová, Adéla ; Lörinczová, Enikö (vedoucí práce) ; František, František (oponent)
Cílem diplomové práce bylo zpracovat teoretická východiska problematiky manažerského účetnictví jako zdroje informací, aplikace těchto poznatků na poměry společnosti R s.r.o. analýzou současného stavu, následné zhodnocení problémových oblastí a návrhy jejich řešení. Vlastní práce je rozdělena do 6 oddílů. Nejprve je vymezen úvod, ve druhé části cíl a metodika práce. Poté je zpracována na základě studia odborné literatury problematika manažerského účetnictví. Ve čtvrté části je popsána charakteristika účetní jednotky, její činnost a organizační struktura. Následovaná analýzou vybraných účetních položek a finančních ukazatelů. Dále se práce zabývá současným stavem řešené problematiky, analýzou nákladů a výnosů, kalkulací a rozpočty. V páté kapitole jsou zhodnoceny výsledky a navržena doporučení, následované závěrem.
The Effect of Oregano Essential Oil on Microbial Load, Drying Kinetics and Sensory Atributes of Dried Meat
Hernandez Hernandez, Helga Johana ; Banout, Jan (vedoucí práce) ; František, František (oponent)
Mikrobiální zatížení lze ovládat buď syntetické nebo přírodní konzervační látky. Zvláštní zájem byl zaměřen na potenciální použití rostlinných esenciálních olejů jako bezpečnějších přísad pro maso. Nicméně, neexistuje žádné publikované výzkum na použití éterických olejů v průběhu procesu sušení masa. Tato studie byla zaměřena na posílení procesu sušení masa. Na prvním z přidané hodnoty sušeného masný výrobek pomocí oregano esenciální olej (OEO) inhibovat růst bakterií, a senzorické odpovědi od hodnotitelů je zobrazena. Bylo zjištěno, že aplikace OEO v mase je účinné při inhibici Salmonella enteritidis a Escherichia coli. Po 6 hodinách schnutí při 55 ° C, 2 ml (0,038 ml l-1 vzduchu) a 1,5 ml (0,028 ml l-1 vzduchu) z OEO byly zváženy minimální inhibiční koncentrace (MIC) proti S. enteritidis a E. coli , v uvedeném pořadí. Vzorky ošetřené 0,75 ml OEO byly atraktivnější pro spotřebu ve srovnání s kontrolou; při vyšší koncentraci OEO, senzorická kvalita jídla byla ovlivněna. Další účinek modifikovaných blanšírování ošetření na chování sušení hovězího masa byla hodnocena stanovením poměru vlhkosti v závislosti na čase křivky a vlivu na senzorickou kvalitu vedlo produktu. Tyto 3 ošetření předmětem šetření byly (1) ošetření oleje (2) páry blanšírování a (3) horkého vzduchu blanšírování se 3 dávkami oregano silice (1) 1,5 ml (2), 3 ml a (3), 6 ml. Každé ošetření mělo vliv na dobu sušení vzorků hovězího masa, avšak dávka oregano silice použita nemělo vliv na proces sušení. Výsledky ukázaly, že pára blanšírování bylo velmi účinné zkrácení doby sušení. Mezitím 1,5 ml a 3 ml horkovzdušné vzorky blednutí a 1,5 ml vzorky odpadních olej byly posuzovány jako lepší z senzorického hlediska a respondenti za to, že přidání oregano esenciální olej obohacen příjemnosti vůně. Závěrem lze říci, přidanou hodnotu, sušené maso produkt získat pomocí oregano esenciální olej pro zvýšení bezpečnosti potravin obdržena přijatelná senzorickou odpověď od spotřebitelů. Navíc, každý upravený blanšírování ošetření testován vliv na proces sušení kinetiky, ale dávka oregano použity nemá vliv na proces sušení. V tomto smyslu, horký vzduch a blanšírování ošetření oleje s nejnižší dávkou měly přijatelnou senzorickou odpověď od spotřebitelů.
Podpory potravinářského sektoru ČR v kontextu s fondy EU a jejich dopady
Náglová, Zdeňka ; Rosochatecká, Eva (vedoucí práce) ; František, František (oponent)
Disertační práce se zabývá problematikou potravinářského průmyslu. V první řadě je posuzována ekonomika tohoto sektoru v oborovém a velikostním členění podniků. Přičemž hlavní pozornost je věnována otázkám čerpání podpor potravinářským průmyslem v kontextu s fondy EU. Hlavním cílem této disertační práce je zhodnotit dopady těchto podpor na ekonomiku potravinářských podniků. K analýze byl využit fixed effect model. Dle výsledků jsou patrné značné rozdíly dopadů dotací na jednotlivé výrobní obory potravinářského průmyslu. Ve většině oborů bylo prokázáno jejich neefektivní využití k růstu výkonnosti podniků.
Hodnocení manažerského účetnictví jako zdroje informací v účetní jednotce
Blašková, Pavlína ; Lörinczová, Enikö (vedoucí práce) ; František, František (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá možnostmi, jak lze využít informace z manažerského účetnictví v konkrétním podniku. Zkoumaným podnikem je společnost Tessitura Monti Cekia, s. r. o., která se zabývá výrobou textilních vláken a tkanin pro košiloviny. V teoretické části práce jsou shrnuty nejdůležitější poznatky z oblasti manažerského účetnictví. Jedná se zejména o vztah manažerského, nákladového a finančního účetnictví, dále sledování nákladů, kalkulační systém a rozpočetnictví. V praktické části je charakterizována vybraná účetní jednotka. Podrobně je analyzován její účetní software, systém výroby, sledování nákladů, kalkulace a princip, podle kterého sestavuje svůj rozpočet. V závěru praktické části jsou na základě zjištěných poznatků o účetní jednotce zhodnoceny problémové oblasti a navrženy možnosti jejich řešení. Navrhované změny se týkají zejména oblasti zásob, reorganizace výroby a sledování nákladů daného podniku.
Zhodnocení hospodaření vybraných příspěvkových organizací
Kupková, Kateřina ; Homolka, Jaroslav (vedoucí práce) ; František, František (oponent)
Diplomová práce se zabývá hospodařením příspěvkových organizací (Domov seniorů Vidim a Domov seniorů Mšeno) v letech 2010 až 2014. Cílem práce je zhodnotit hospodaření vybraných příspěvkových organizací, vzájemně jejich hospodaření porovnat a vyslovit doporučení pro zlepšení jejich ekonomické situace. DS Vidim je zřizován Krajským úřadem Středočeského kraje a poskytuje komplexní celodenní péči svým klientům. Zřizovatelem DS Mšeno je město Mšeno a je poskytovatelem více služeb (domov pro seniory, pečovatelská služba, denní stacionář a sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením). Na základě výsledků této práce se jako efektivněji hospodařící organizace jeví DS Mšeno. Pro zlepšení ekonomické situace DS Vidim se nabízí rozšíření portfolia nabízených služeb.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 13 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.