Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 42 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Potravní zdroje bezobratlých v Ardovské jeskyni a v jeskyni Domica - předběžné výsledky
Nováková, Alena ; Elhottová, Dana ; Krištůfek, Václav ; Lukešová, Alena ; Hill, P. ; Kováč, L. ; Mock, A. ; Luptáčik, P.
Byly studovány chemické parametry (obsah organické hmoty a pH) a složení mikrobiálních společenstev různých substrátů Ardovské jeskyně a jeskyně Domica v NP Slovenský kras (Slovensko). Rozdíly v obsahu organické hmoty a mezi mikrobiálními společenstvy byly nalezeny u substrátů z jeskyně Domica a Ardovské jeskyně. Široké spektrum fotoautotrofních mikroorganismů (řasy a cyanobakterie) bylo zjištěno v různých jeskynních mikroprostředích (jeskynní sediment, rozkládající se dřevo, exkrementy žížal a isopodů), ale žádné řasy nebyly detekovány v exkrementech netopýrů a ve střevním traktu stejnonožce .i.Mesoniscus graniger./i.. Kolonie mikromycetů a bakterií hrají primární roli při transformaci netopýřího guana v potravní zdroj pro saprofágní a mikrofytofágní bezobratlé.
Změny ve společenstvech půdní mikroflóry a mesofauny během rozkladu listového opadu ve dvou vegetačních zónách - litter bag experiment
Jirout, Jiří ; Petrásek, Jiří ; Čápová, Lenka ; Farská, Jitka ; Jínová, Kristýna ; Rusek, Josef ; Krištůfek, Václav ; Elhottová, Dana ; Starý, Josef ; Nováková, Alena
Terénním experimentem byla testována hypotéza, zda je autochtonní půdní mikroflóra a mesofauna schopna ve vyšší vegetační zóně rozkládat listový opad z nižších zón. Sáčky (litterbags) s listovým opadem buku (.i.Fagus sylvatica./i. L.) a dubu (.i.Quercus robur./i. L.) byly exponovány v bukovém a smrkovém lese na Kleti(CHKO Blanský les). Rozmístění exponovaných sáčků simulovalo globálním oteplováním předpokládaný posun vegetačních zón do vyšších nadmořských výšek. Pro zamezení vstupu určitých skupin edafonu byly použity silonové síťky s různou velikostí ok (42 µm, 0,5 mm, 2 mm). Byly sledovány sukcesní změny vybraných společenstev edafonu (půdní bakterie a mikromycety, pancířníci (Oribatida), parazitiformní roztoči (Gamasida), chvostoskoci (Collembola)) v průběhu dvou let experimentu. Na počátku experimentu (listopad 2002) bylo založeno 480 sáčků. Po 2, 4, 6, 12, a 24 měsících expozice v terénu byla odebrána vždy část sáčků.
Potential sources of polyunsaturated fatty acids for saprophagous soil invertebrates
Elhottová, Dana ; Frouz, Jan ; Krištůfek, Václav ; Lukešová, Alena ; Nováková, Alena ; Tříska, Jan
Main sources of important nutritionally compounds - polyunsaturated fatty acids (PUFA) essential in soils animal diet were compared. The highest concentration of PUFA was found in cyanobacteria (namely Antarctic strain Pseudophormidium sp.), followed by fresh litter, algae, fungi and decomposed litter. The PUFA occurrence in bacteria including actinomycetes was rare. Leaf litter is the most important source of PUFA for soil invertebrates in regards to both PUFA concentration and occurrence in soil. The stage of litter decomposition significantly affected the content of all 13 detected PUFA. The total PUFA content decreased significantly during litter decomposition. Enrichment in certain PUFA was observed in the latest stages of litter decomposition, indicating that the soil microflora improves the nutritional value of the decaying ĺitter.
Quantitative and qualitative changes of phenolic compounds in alder leaf litter
Elhottová, Dana ; Vrchotová, Naděžda ; Tříska, Jan ; Krištůfek, Václav
Quantitative as well as qualitative changes of phenolic compounds were investigated in different decomposition stages (I-IV) of native alder leaf litter. The Folin-Ciocalteau method was applied for the determination of total phenolic compounds and the reserved phase HPLC for the determination of the phenolic acids. Both values decreased in dependence on stage of litter decomposition. The reduction of the total phenolic compounds and the phenolic acids was 20% and 50%, respectively, in the most decomposed litter (stage IV) in comparison with fresh litter (stage I, 100%). The ratio of free (simple extracted) and bound phenolic compounds (extracted after acid hydrolysis) in the group of total phenolic compounds and phenolic acids was determined. The characteristic feature of the fresh litter (stage I) was higher amount of the free phenolic acids as well as higher ratio of the free phenolic compounds to the bound ones. The following stage II was characterised by two times higher portion of free to bound total phenolic compounds in contrary to phenolic acids where the bound acids dominat ed over the free ones. Higher level of bound to free compounds in both observed phenolic groups was typical for the most decomposed litter samples (stage III and IV).In addition, the stage III and IV were characterised by new compounds, which were formed in the litter during its decomposition and were not detectable in the previous stages (I,II).
Vliv podmínek pěstování na obsah polyfenolických látek ve slupkách brambor u odrůd různě citlivých ke strupovitosti
Krištůfek, Václav ; Diviš, J. ; Dostálková, I.
Obsahy polyfenolických látek ve slupkách hlíz brambor byly ovlivněny odrůdou, lokalitou, ročníkem, dobou odběru hlíz a nebyly ovlivněny dobou zralosti odrůd brambor. Odrůdy se lišily obsahem polyfenolických látek ve slupce. Obsah těchto látek ve slupkách patnácti testovaných odrůd, různě citlivých ke strupovitosti, byl nejvyšší u odrůd méně náchylných. Regresní analýza prokázala, že se zvyšujícím se obsahem polyfenolických látek ve slupkách se snižuje stupeň napadení (P=0,006). Schopnost odrůd akumulovat buď více, nebo méně polyfenolických látek se projevila shodně na obou plochách i v nádobovém pokusu. Obsah polyfenolických látek ve slupce hlíz brambor ve vztahu k k výskytu strupovitosti je nutné studovat v období iniciace infekce, tj. v našich podmínkách 60-65 dnů od výsadby. V průběhu vegetace dochází k poklesu obsahu těchto látek ve slupce hlíz a rozdíly mezi odrůdami se snižují.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 42 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.