Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Povrchová úprava kuchyňských pracovních desek
Endlicherová, Veronika
Bakalářská práce řeší problematiku povrchové úpravy kuchyňských pracovních desek. V práci jsou hodnoceny fyzikálně-mechanické, chemické, ekologické, užitné a vzhledové vlastnosti povrchové úpravy kompozitních materiálů, materiálů na bázi dřeva a masivního dřeva dubu a třešně používaných pro výrobu pracovních desek. Masivní vzorky byly dokončeny transparentní polyuretanovou nátěrovou hmotou. V rámci práce byly také analyzovány požadavky na povrchovou úpravu kuchyňských pracovních desek. Byly ověřovány fyzikálně-mechanické, chemické i užitné vlastnosti, a to odolnost vůči studeným kapalinám, vlhkému teplu, suchému teplu, padající kuličce, oděru, vrypu, vůči působení vodních par, stanovení povrchové tvrdosti, lesku povrchu a barevného odstínu.
Možnosti využití přírodních insekticidů
Malec, Josef
Přírodní insekticidy jsou chemické látky syntetizované rostlinami na obranu proti fytofágům. Cílem práce bylo ověřit možnosti použití přírodních insekticidů na ochranu třešní proti vrtuli třešňové (Rhagoletis cerasi L., 1758). V roce 2016 byla zjišťována účinnost tří přírodních insekticidů (spinosad, azadirachtin, pyrethriny) v třešňových sadech poblíž vesnice Bílé Podolí na Kutnohorsku (240 m n. m.). Jejich účinnost byla porovnána se syntetickým insekticidem (acetamiprid) a neošetřenou kontrolou. Přípravky byly aplikovány dle signalizace dospělců vrtule třešňové na žlutých lepových deskách. Účinnost byla hodnocena ve dvou termínech, týden po posledním ošetření a v období sklizňové zralosti (23. června). Maximální 100% účinnost byla zjištěna po aplikaci přípravku Piretro Verde (pyrethriny), a přípravku Mospilan (acetamiprid). Účinnost přípravku Spintor Fly (spinosad) byla 95,83 %, přípravku Neem Azal T/S (azadirachtin) v kombinaci s potravním atraktantem byla 83,33 %. Všechny použité přírodní insekticidy prokázaly účinnost v ochraně třešní proti vrtuli třešňové.
Moderní pěstitelské technologie třešní
Štochl, Marek
Nově zakládané výsadby třešní se vyznačují hustým sponem s použitím méně vzrůstných podnoží a nových pěstitelských tvarů. Cílem této práce bylo porovnat mezi sebou dva intenzivní pěstitelské tvary pěstování třešní (vřeteno a španělský keř) z hlediska vlastností růstových (výška stromu, objem koruny, plocha kmene), výnosových a pomologických (produkce na strom, specifická plodnost, hmotnost plodu, kumulativní výnos), fyziologických (průduchová vodivost, obsah chlorofylu, obsah makro- a mikroelementů v listech) a náročnosti na řez a tvarování. Na základě získaných výsledků byla posouzena vhodnost použití tvaru španělský keř v podmínkách jižní Moravy. Dalším cílem bylo zjistit možnosti produkce školkařského materiálu vhodného pro tento typ výsadeb. Za účelem porovnání pěstitelských tvarů byly vybrány dvě výsadby. Výsadba v Lednici byla založena na jaře roku 2005 a hodnocena následující tři roky. Použity byly dvě odrůdy (Burlat, Kordia) na dvou podnožích (Colt, Gisela 5) ve dvou výše zmíněných pěstitelských tvarech. Jako kontrola sloužily stromy obou odrůd na podnoži P-TU-1 ve tvaru vřetene. Pokus byl založen ve dvou opakováních, po čtyřech kusech v každém. Sad ve Slupi byl založen ze stromů odrůdy Sweetheart na podnoži P-TU-1 vedených jako vřeteno nebo španělský keř. Od každé varianty bylo použito 21 stromů. Výsadba byla hodnocena od čtvrtého do šestého roku po výsadbě. U všech sledovaných charakteristik ve výsadbě v Lednici s výjimkou obsahu většiny makro- a mikroelementů byl nalezen významný vliv použité podnože a/nebo pěstitelského tvaru. Ve většině případů měla větší vliv použitá podnož s výjimkou času potřebného na řez a tvarování a výšky stromů, kdy významnější vliv měl použitý tvar. V případě hmotnosti plodu měla největší vliv použitá odrůda. U výsadby ve Slupi byly nalezeny významné rozdíly u většiny sledovaných charakteristik s výjimkou všech výnosových vlastností v prvním roce pozorování a času potřebného na řez a tvarování v prvních dvou letech pozorování. Za účelem produkce kvalitního školkařského materiálu vhodného pro moderní typy výsadeb bylo ověřeno použití regulátoru růstu (6-benzyladenin). Pokus opět probíhal na dvou lokalitách. Na první lokalitě byly použity 2 odrůdy (Hedelfingenská, Kordia) na dvou podnožích (mahalebka, ptáčnice) a na druhé pouze jedna odrůda (Sweetheart) a jedna podnož (P-TU-1). Na obou lokalitách byly použity dvě varianty ošetření (postřik a postřik spojený s defoliací vrcholové části) a kontrola (bez ošetření). Pokus probíhal dva (první lokalita) a tři roky (druhá lokalita). Na obou lokalitách byly zjištěny významné rozdíly u sledovaných charakteristik (celkový přírůstek na strom, úhel odklonu, počet výhonů, výška stromku), i když byly pozorovány rozdíly mezi lokalitami i jednotlivými roky. Na první lokalitě měla největší vliv použitá podnož, zatímco na druhé použité ošetření. Z výsledků počtu výhonů na obou lokalitách se jako nejlepší jeví varianta postřiku spojená s defoliací vrcholové části. Získané poznatky lze využít při produkci kvalitního školkařského materiálu a jeho následném využití při výsadbách intenzivních sadů třešní.
Nabídka výrobků z třešní a višní v maloobchodní síti
Samiecová, Adéla
Bakalářská práce s názvem Nabídka výrobků z třešní a višní v maloobchodní síti byla vypracována na Mendelově Univerzitě v Brně, Zahradnické fakultě v Lednici, Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů v průběhu let 2016-2017. Práce obsahuje technologické principy výrobků z třešní a višní. Dále se zaměřuje na jakostní požadavky jednotlivých produktů vyrobených z třešní a višní a porovná sortiment těchto výrobků ve vybrané části maloobchodní síti. V nabízeném sortimentu produktů jednoznačně převládají višňové výrobky nad třešňovými, a to proto, že třešně jsou konzumovány zejména v čerstvém stavu, zatímco u višní putuje drtivá většina plodů ke zpracování. Nejfrekventovanějším dostupným produktem v maloobchodech se prokázal višňový džem a višňový sirup.
Izolace RNA třešně
Vojáčková, Karolína ; Sedlák, Petr (vedoucí práce) ; Korecký, Jiří (oponent)
This bachelor thesis deals with the Isolaton RNA in sweet cherries. The turning point was the literature review on this topic. First chapters mentions the problemes of studying two main topics, which are RNA and a description of cherry (Prunus avium). Sweet cherry is a part of Noble hardwoods. Researches of sweet cherries can deal with an insufficient amount of quality planting material needed to breed new varieties. The biggest attention has given to the methods of RNA isolation, their comparison and analysis of already isolated RNA. The work describes five methods most commonly used for the isolation of RNA by phenol-chloroform, adsorption to silica, CTAB, TRIzol, magnetic separation and the using commercially marketed kits. Phenol-chloroform method divides the lysate with a mixture of phenol, chloroform and isoamylalcohol in two phases, an upper aqueous, that includes the nucleic acids and lower organic. Adsorption on silica using properties of nucleic acids bind to the surface of the silica in the presence of chaotropic salts. CTAB method involves the use of extraction buffer with CTAB, which forms a precipitate with the nucleic acids. The pellet is then resuspended in DEPC-water. TRIzol method uses a combination of guanidinium thiocyanate-phenol-chloroform. Like the phenol-chloroform method produces a precipitate, but treatment with guanidine thiocyanate, upper phase contained only RNA. During the magnetic separation are the nucleic acids bound to the surface of the magnetized particles. Subsequent genetic analysis that can detect and quantify the isolated RNA may be used in RT-PCR analysis, electrophoresis, and microarray hybridization methods northern blot and dot blot. Bachelor thesis has written as a compilation literature review to inform the about mentioned topics. Any own research part is not here, because of the compilation character.
Vliv podnože na růst a plodnost vybraných odrůd třešní
Englisch, Jakub ; Sus, Josef (vedoucí práce) ; Zíka, Lukáš (oponent)
Hlavním záměrem dnešního pěstování ovoce je zkvalitnění a zintenzivnění výroby, pro uspokojivé zásobení trhu kvalitními produkty. Toho je možné dosáhnout vhodnou volbou kombinace podnož-odrůda a také použitím perspektivního pěstitelského tvaru (vřetene). Nově zakládané moderní výsadby v pěstitelském tvaru vřetene mají při použití slabě rostoucích podnoží až o několik stovek více jedinců na hektar sadu a do plodnosti začínají vstupovat již třetím rokem, což je podstatně dříve než tomu bylo v minulých letech. V dřívějších výsadbách se hojně využívaly bujnější podnože, ale také se používaly jiné pěstitelské tvary. Slabě vzrůstné podnože byly v mém pokusu zastoupeny podnožemi P-HL-A a Gisela 5. Teoretická část této práce se zaměřuje na obecné nároky pěstování třešní, význam pěstování třešní a jejich botanický popis, škůdce a choroby třešní, vliv podnoží na odrůdu a popis podnoží. Experimentální část práce se specializuje na charakteristiku stanoviště a pokusného materiálu, dále popisuje metody hodnocení a způsob provedení samotného pokusu, výsledky pokusu a z nich vycházející závěry. Cílem práce bylo posouzení vlivu různých podnoží na růst a plodnost vybraných odrůd třešní pěstovaných ve tvaru vřetene ve třetím a šestém roce po výsadbě. V průběhu krátkodobého hodnocení výsadeb třešní pěstovaných ve tvaru vřetene se ukázalo, že na podnoži P-HL-A měla odrůda ´Burlat´ o 19 % bujnější růst oproti odrůdě ´Karešova´, která byla vysazena na stejné podnoži. Ačkoli měla odrůda ´Karešova´ menší objem korun, tak dosáhla oproti odrůdě ´Burlat´ vyššího celkového výnosu (o 10,4 %) a také vyšších specifických výnosů, ovšem odrůda ´Burlat´ dosáhla o 10 % vyšší průměrné hmotnosti plodů oproti odrůdě ´Karešova´. Odrůda ´Sweet Early Panaro 1´ na podnoži Gisela 5 měla o 21 % bujnější růst oproti odrůdě ´Rita´ (Gisela 5), vyšší celkový výnos (o 16,7 %) byl zaznamenán u odrůdy ´Sweet Early Panaro 1´, avšak specifické (měrné) výnosy měly s odrůdou ´Rita´ téměř stejné. Mezi odrůdami ´Rita´ a ´Sweet Early Panaro 1´ byl veliký rozdíl v průměrné hmotnosti plodů. Odrůda ´Sweet Early Panaro 1´ měla o 40 % vyšší průměrnou hmotnost plodů oproti odrůdě ´Rita´.
Izolace DNA třešně (Prunus avium L.)
Hřebcová, Kateřina ; Sedlák, Petr (vedoucí práce) ; Korecký, Jiří (oponent)
Základním a zásadním krokem pro všechny molekulárně-biologické studie a analýzy je izolace kvalitní DNA v dostatečném množství a čistotě. Proces její extrakce je u rostlinného materiálu komplikován přítomností látek, jako jsou např. polyfenoly, polysacharidy, proteiny nebo jiné metabolity, které při současné extrakci s nukleovými kyselinami mohou působit jako inhibitory PCR a vzorky pro další analýzy v podstatě znehodnotit. Cílem této práce bylo zmapovat používané metody izolace rostlinné DNA, metody izolace DNA třešně, a v experimentální části porovnat výsledky vybraných metod izolace rostlinné DNA z hlediska kvantity a kvality získané DNA. DNA byla izolována z různých tkání druhu Prunus avium L., konkrétně z čerstvých listů, pupenů a zmrazených embryí několika odrůd. Původním záměrem bylo porovnat výsledky získané za pomoci dvou komerčních extrakčních kitů (DNeasy Plant Mini Kit firmy Qiagen a GeneEluteTM Plant Genomic DNA Miniprep Kit firmy Sigma Aldrich). První z kitů byl nahrazen kitem pro rychlé použití DEP-25 DNA Extraction Kit firmy Top-Bio a zařazen byl též klasický protokol extrakce DNA metodou CTAB, a to ve dvou variantách bez zařazení RNázy a se zařazením RNázy do protokolu. Získané výsledky ukázaly statisticky významné rozdíly mezi jednotlivými použitými metodami, a to jak z hlediska kvality tak i kvantity DNA. Předpoklad, jehož podkladem byly i literární studie, že komerční kity pro izolaci rostlinné DNA nevykazují vždy relevantní výsledky, nebyl přesvědčivě potvrzen. Klasický protokol metody CTAB pak potvrdil předpoklad získání DNA v přijatelné kvalitě i kvantitě pouze u některých tkání. Výsledky měření spektrofotometrií byly podpořeny analýzami PCR (polymerázová řetězová reakce) provedenými se získanými vzorky DNA a jsou po statistickém vyhodnocení předmětem diskuse.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.