|
Statistická analýza úrovně včelařství na Vysočině a jeho budoucí vývoj
Musil, Radovan ; Prášilová, Marie (vedoucí práce) ; Anna, Anna (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vybraných ukazatelů z oboru včelařství v letech 2005-2015 v kraji Vysočina. Analyzuje vývoj počtu včelstev, počtu včelařů, počtu včelstev na včelaře a produkce medu v kraji Vysočina. Na základě výpočtu trendu vývoje těchto časových řad tato práce také předpovídá vývoj těchto ukazatelů do budoucnosti. Tyto údaje nejsou zajímavé jen kvůli produkci medu a rekreační funkci včelařství, ale zejména kvůli opylovací funkci včel. Bez včel by se snížily výnosy zemědělských plodin a z krajiny by se vytrácely hmyzosnubné rostliny. Proto je pro celé zemědělství důležité vědět, zda může počítat s opylovací službou poskytovanou včelami. Dále se práce zabývá počty včelstev a počty včelařů rozdělených do skupin podle počtu včelstev chovaných včelařem v kraji Vysočina a jejich vývojem mezi roky 2010 a 2015. Součástí práce je také dotazník provedený v populaci kraje Vysočina. Tento dotazník zjišťuje spotřebu medu obyvatel kraje Vysočina a jejich zvyklosti a preference při nákupu a spotřebě medu. Závěrem práce je odhad vývoje včelařství na Vysočině a doporučení pro možné kroky k dalšímu rozvoji tohoto odvětví
|
|
Produkce a kvalita medu a biomedu
KLEČKOVÁ, Romana
Cílem bakalářské práce bylo porovnat produkci a kvalitu medu a biomedu z oblasti jižních Čech. Byla provedena senzorická a chemická analýza vybraných vzorků medovicového medu z ekologického chovu a vybraných vzorků medu květového z konvenčního chovu. Chemickou analýzou byly stanoveny tyto parametry obsah vody, obsah sacharózy, obsah hydroxymethylfurfuralu a elektrická vodivost. Zjištěné výsledky analýz byly porovnány s legislativními požadavky na jakost medu s vyhláškou Ministerstva zemědělství ČR č. 76/2003 Sb. a normou Českého svazu včelařů č. 1/1999 Český med. Z porovnávaných medů nebyl udělen certifikát kvality jen biomedu (vzorek č. 2). U vzorku č. 2 byl naměřen obsah vody 19,5 %. Norma Český med uvádí, obsah vody do 18 %. Zvýšený obsah vody způsobil včelař předčasným odebrání medu. Med nebyl dostatečně vyzrálý. Všechny ostatní analyzované vlastnosti vyhověly kvalitativním normám. Nižší produkce medu byla zjištěna v případě ekologických chovů. Běžnou praxí v ekologických chovech včel je ponechávání květového medu včelám, jako hlavní zásobní látky na zimní období, což zásadně ovlivňuje celkové množství produkovaného (získaného) medu. Dále je omezená včelí pastva a ošetřování včel je jen na přírodní bázi. Produkce medu v ekologických chovech se pohybovala mezi 10 až 11,5 kg (bez započtení 7 7,5 kg medu z důvodu potravy pro přezimování) na včelstvo a u konvenčních chovů mezi 23 až 26 kg na včelstvo. Produkce biomedu nespočívá v kvantitě, ale je kladen důraz na pohodu včel welfare.
|
|
Regionální trh vybranými bio komoditami: bio maso
LEŠTINOVÁ, Iva
Diplomová práce se zabývá ekologickou živočišnou produkcí v Jihočeském kraji. Cílem diplomové práce byla analýza jihočeské ekologické masné produkce, produkce masa, vajec a medu a distribuce daných biokomodit. Prostřednictvím zpracování dat z databáze ÚZEI a dotazníkového šetření realizovaného na úrovni ekologických zemědělců hospodařících v Jihočeském kraji s platným certifikátem pro masnou produkci byl zhodnocen vývoj a současná tržní situace bio masné produkce v Jihočeském kraji.
|
|
Vliv ročníku na produkci medu v různých nadmořských výškách
BAHELKOVÁ, Petra
Cílem práce je v rámci zvoleného výběrového souboru včelstev, sestávajícího z dílčích souborů v různých nadmořských výškách analyzovat vliv ročníku, nadmořské výšky a jejich interakcí na produkci medu a navrhnout možnost využití získaných poznatků. Pro sledování v letech 2002{--}2006 bylo vybráno pět lokalit lišících se nadmořskou výškou (472 {--} 650 m). Interakce nadmořské výšky a ročníku se projevila jako rozhodující faktor, který determinuje produkci medu na včelstvo z 89,77%. Se vzrůstem nadmořské výšky o 100m se snižuje produkce medu o 5 kg na jedno včelstvo. Z provedených analýz vyplývá, že výrazněji než přímý vliv jednotlivých faktorů (nadmořské výška, ročník) působí na výši produkce medu jejich vzájemná interakce.
|